Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 20.04.2011.
13:42 >> 15:40h
Vestionline A

Vođi ''Obraza'' dve godine robije

Viši sud u Beogradu osudio je danas na dve godine zatvora vođu desničarske organizacije "Obraz" Mladena Obradovića zbog organizovanja nereda povodom "Parade ponosa", 10. oktobra prošle godine u Beogradu.

Istom presudom sud je Obradoviću ukinuo pritvor u kome je proveo više od šest meseci i pušten je da se u daljem toku postupka brani sa slobode. Njegova supruga Jelana Obradović osuđena je na godinu dana kućnog zatvora, jer je u osmom mesecu trudnoće.

Vođa ''Obraza'': Mladen Obradović
 

Karadžić: Kazna Obradoviću neadekvatna


Komesar za ljudska prava Liberalno-demokratske partije (LDP) Marko Karadžić izjavio je danas da je presuda vođi desničarske organizacije "Obraz" Mladenu Obradoviću zbog organizovanja nereda u vreme održavanja "Parade ponosa" neadekvatna.

 

Karadžić je agenciji Tanjug, povodom izricanja dvogodišnje zatvorske kazne Obradoviću, rekao da efikasna borba protiv nasilja podrazumeva jasno definisanu politiku prevencije a ne minimalne sankcije.

 

"Postavlja se pitanje da li su vođa i članovi Obraza u stanju da organizuju onako masovne nasilničke demonstracje koje dovode u pitanje stabilnost države i živote građana u ovoj zemlji, jer ako jesu u stanju da to urade onda je ova kazna potpuno neadekvatna", kazao je Karadžić.

 

Ako su, sa druge strane, Obradović i ostali osuđeni aktivisti "Obraza" samo izvršioci, neminovno je, prema Karadžićevim rečima, da odgovaraju i oni koji su im davali podršku, a to su neki verski velikodostojnici, određene političke stranke i državne strukture.

Članovi "Obraza" Krsto Milovanović i Damir Grbić osuđeni su na po godinu i šest meseci zatvora i takođe su pušteni iz pritvora. Ostali optuženi za izazivanje nereda Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Aleksandar Živković i Srđan Savović osuđeni su na 10 meseci zatvora, dok su Mladen Milosavac i Goran Andrejev osuđeni na godinu zana zatvora. Dobrica Radonjić je osuđen na osam meseci zatvora.

Sudija Danko Laušević rekao je da su osuđeni krivi što su se od početka oktobra 2010. godine pa do dana održavanja "Parade ponosa" 10. oktobra, dogovarali kako da organizovano spreče održavanje "Parade ponosa".

Milovanović, Grbić i Obradović su, kako je naveo sudija, u stanu Ulici Bulevara Mihajla Pupina na Novom Beogradu održali sastanak na kome su osmislili komunikaciju mobilnim telefonima sa ciljem izazivanja nasilja i širenja mržnje i sprečavanja "Parade ponosa".

Jelena Obradović je, posle hapšenja supruga u ranim jutarnjim časovima 10. oktobra, preuzela ulogu kolovođe i kada su se sukobili sa policijom uzvikivala "ajmo, napred šta ste se uplašili", rekao je sudija, ističući da su dokazani svi navodi optužnice. Sud je optužene oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog dela nasilničkog ponašanja na javnom skupu, za koje je zaprećena maksimalna kazna od 12 godina zatvora.

Na ovu presudu oni imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka. Suđenje Obradoviću, koje je počelo u martu, okončano je po hitnom postupku koji je predviđen za tu vrstu krivičnih dela izmenama Zakona o krivičnom postupku od 2009.godine.

Izricanje presude prošlo je bez incidenata, u prisustvu više desetina prijatelja i članova porodica optuženih, a onima koji su uspeli da uđu u sudnicu oduzeti su mobilni telefoni. Na snazi su bile pojačane mere obezbeđenja, a ispred i u zgradi suda red je obezbeđivalo više desetina policajaca i pripadnika sudske straže.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.04.2011. 14:11
Izdrzi Mladene, a njima ce Bog da sudi!
Sreda 20.04.2011. 20:16
Српски народ и српска држава су под окупацијом. То је видљиво и из овог иживљавања режимског судства над младим Србима којима је образ важнији од дупета и који неће мирно да посматрају затирање српског народа и његове историје, традиције и вере. Квислинзи, не бих вам био у кожи кад се српски народ ослободи!!!
Sreda 20.04.2011. 14:28
Србија је на корак до полицијске државе. Ово је још један доказ поквареног апсолутизма српске квислиншке власти.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online