Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.05.2011.
17:28 >> 20:43h
Vestionline A

"Šešelja osloboditi odgovornosti za Hrtkovce"

Sudija Žan Klod Antoneti izjavio je da je lidera radikala Vojislava Šešelja trebalo osloboditi odgovornosti da je naredio prisilno premeštanje hrvatskog stanovništva iz sela Hrtkovci. S druge strane, Vojislav Šešelj je izjavio kako neće izvoditi odbranu, ako mu sud ne ispuni pet uslova.

Sudija Antoneti smatra da Šešelja treba osloboditi odgovornosti za Hrtkovce
 

Sudija Antoneti, koji je izdvojio svoje mišljenje u odnosu na druga dva člana sudskog veća, rekao je da Šešelj 1992. godine, kada se dogodilo iseljavanje iz Hrtkovaca, nije imao političku i vojnu vlast i da nije mogao da izdaje naređenja.

On je rekao da je stranka koju je vodio Šešelj tada bila u opoziciji.

"Mi osuđujemo sadašnji režim kako u Srbiji tako i u krnjoj Jugoslaviji", citirao je sudija izjavu lidera radikala.

"Optuženog bi trebalo osloboditi za ovaj vid odgovornosti za naređivanje iseljavanja stanovništva", zaključio je sudija Antoneti.

Suđenje se nastavlja čitanjem izdvojenog mišljenja sudije Antonetija.

Šešelj: Ništa od odbrane ako mu sud ne ispuni neke uslove

 

Optuženi Vojislav Šešelj rekao je večeras pred Haškim tribunalom da neće izvoditi dokaze odbrane, ako sud ne ispuni pet njegovih uslova.

 

Uslovi, koje je Šešelj izložio, u vezi su sa statusom njegovih pravnih savetnika Zorana Krasića i Borisa Aleksića, finansiranjem odbrane, dostavljanjem dokumenata i prevodom njegove dve knjige na engleski jezik.

 

Šešelj je kazao da će, ako mu uslovi budu ispunjeni, zatražiti dve godine za pripremu dokaznog postupka odbrane u kojem bi izveo 100 svedoka za 120 radnih sati, vreme jednako onom koje su potrošili tužioci. Ako Tribunal uslove ne ispuni, Šešelj je najavio da neće izvoditi dokaze odbrane, ali je naznačio da želi da ubrzo iskoristi pravo da održi uvodnu reč odbrane. Potom bi, kako je rekao, proces mogao biti okončan završnim rečima.  Pošto mu je pretresno veće odredilo 17. jun kao rok za podnošenje spiska svedoka odbrane, Šešelj je kazao da u tom roku ne može podneti spisak zato što za to nisu ispunjeni uslovi.

 

Šešeljevi uslovi

 

1. Kao prvi uslov, naveo je da se njegovom pravnom savetniku Zoranu Krasiću vrati pravo uvida u poverljive dokumente, kao i da mu se dozvoli da prisustvuje iskazima zaštićenih svedoka.

 

2. Kao drugi uslov, zahtevao da Tribunal obustavi disciplinski postupak protiv njegovog drugog pravnog savetnika Borisa Aleksića, koji je, kako je rekao, sudski sekretarijat pokrenuo pred
komorom branilaca.

 

3. Šešelj je kao treći uslov, postavio da njegovim pravnim savetnicima bude isplaćeno milion i 300.000 evra za dosadašnji rad.

 

4. Kao četvrti uslov, lider SRS je zatražio da mu bude dostavljena dokumentacija o tome zašto je tužilaštvo 2005. zatražilo da protiv njega bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda i odluka kojom su sudije taj zahtev odbile. Takođe, optuženi je zahtevao i da mu budu dostavljeni dokumenti koje mu je tužilaštvo, krajem 2005, greškom poslalo, a potom, kako je
sugerisao, nasilno oduzelo.

 

5. Kao peti uslov bez čijeg ispunjenja neće izvoditi dokaze odbrane, Šešelj je naveo prevođenje na engleski jezik njegovih knjiga "Ideologija srpskog nacionalizma" i "Rimokatolički zločinački poduhvat veštačke hrvatske nacije".

 

"Bez ove dve knjige ne mogu da obaram suštinu optužnice - ovaj govor mržnje koji svi prihvatate kao krivično delo, iako ono ne postoji u međunarodnom krivičnom pravu. Ali, neće mi biti teško da izađem na kraj s vama", kazao je Šešelj sudijama.

 

Lider radikala je naglasio da bez ispunjena pet uslova, odnosno njegovih prava koja smatra fundamentalnim, neće izvoditi dokaze odbrane.


Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) odgovorio je da će veće razmotriti Šešeljeve uslove. On je, međutim, ocenio da je finansiranje odbrane "lažan problem", budući da je veće već donelo odluku da Šešeljevi savetnici dobijaju polovinu novca koji primaju advokati.

 

Uz to, Antoneti je Šešelju rekao da je on sposoban da se sam brani, zato što ima "enciklopedijsko znanje". "Finansiranje nije pravi problem, ali vi imate pravo da to tražite", kazao je sudija.

 

Tužilac Matijas Markusen (Mathias Marcušen) ocenio je da Šešelj postavljanjem uslova "zapravo preti da neće izvoditi dokaze odbrane, o čemu ima pravo da odluči sam".

 

"Ja ništa ne pretim i tih pet zahteva su moje fundamentalno pravo. Ako ih prekršite, ja ću u završnoj reči govoriti samo o kršenju svih mojih prava od dolaska u Hag, a ne o meritumu optužbi. A u uvodnoj reči odbrane, govoriću samo o vašoj odluci da odbijete moj zahtev za oslobađanje i izdvojenom mišljenju sudije Antonetija", odgovorio je Šešelj.

 

On je i danas, smejući se, ponovio da je Tribunal dobio zadatak da ga u pritvoru zadrži "dok se u Srbiji ne završi još jedan izborni turnus".

 

Sudija Antoneti je uzvratio da njemu i drugim sudijama to niko nije mogao naložiti.

Šešelj je ponovio i da ga presuda Tribunala "ne zanima", te da je u sudnici "samo zbog javnosti" i "odbrane ne samo lične časti i ugleda nego i časti i ugleda 10.000 dobrovoljaca SRS-a".

 

Sudsko veće je juče odbilo Šešeljev zahtev za oslobađanje posle dokaznog postupka optužbe, ocenivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza po svih devet tačaka optužnice.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.05.2011. 17:47
ovo su zuti naredili da bi popunili svoje dzepove sto vise pa onda bezanija kud koji mili moji......svesni da bi Sekijevim povratkom zavrsili sa svojom vladavinom
Četvrtak 05.05.2011. 20:33
Antoneti je izgleda jedina jos normalna osoba u onom Haagu! A i kad je Seselju ponudio da zatrazi njegovo izuzece, Seselj mu je sa osmijehom odgovorio: "Nemojte tako gospodine Antoneti! Ja sigurno necu zatraziti vase izuzece, jer znam sa kakvima sam sve prije vas imao posla... A pitanje je ko bi posle vas dosao! Vi ste do sada najobjektivnija osoba u ovom procesu koji se protiv mene vodi!" I zaista, Antoneti je ostavio utisak jedne jako realne osobe, koja se tesko nosi sa citavom ovom situacijom i ovim procesom protiv Seselja! Svaka mu cast na istrajnosti!!!
Četvrtak 05.05.2011. 20:53
"Шешељ - бич Божији, од Атиле строжији"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online