Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 08.05.2011.
09:15
Politika A

Srbija na oprezu zbog Al Kaide

Treba biti na oprezu, jer teroristi lako mogu da izaberu strane ambasade u Beogradu kao mete napada, smatra profesor Radoslav Gaćinović

Najpoznatiji terorista na svetu: Osama bin Laden
 

Al Kaida je veoma uzdrmana, a proces konsolidacije će verovatno potrajati, što ne znači da teroristi neće u međuvremenu pripremati osvetničke udare prema Americi i njenim saveznicima. Nova situacija posle ubistva Osame bin Ladena i njene eventualne posledice po bezbednost Balkana se ne smeju zanemariti, smatra profesor dr Radoslav Gaćinović, naučni savetnik u Institutu za političke studije u Beogradu. Po njegovim rečima, poznato je da je Muhamed al Zavahiri, rođeni brat Ajmana al Zavahirija, drugog po važnosti čoveka u Al Kaidi, svojevremeno rukovodio najesktremnijim krilom terorističke OVK na Kosovu i Metohiji protiv Srbije, pa je stoga jasno da Al Kaida i danas svakako ima značajan uticaj kod terorističkih ćelija na Balkanu.

Muslimanski borci postali imami
 

Procenjuje se da se u BiH nalazi nekoliko hiljada potencijalnih terorista, a njihov uticaj u BiH danas je značajan. Na primer, džamija "Kralj Fahd” u naselju Nedžarići u Sarajevu velika je građevina sa ogromnim parking prostorom u kojoj se mogu kupiti svi mogući odevni predmeti koje koriste vehabije.

 

Glavni imam te džamije je penzionisani pukovnik Nezim Halilović zvani Muderis. On je u građanskom ratu u BiH bio komandant 4. muslimanske brigade koja je po njemu i dobila ime "Muderis”, a poznata je posebno po zločinima počinjenim prema zarobljenicima.

 

Takođe, Halil Brzina (čije je derviško ime Halil Hulusi Hakšibendi el Bosnevi) penzionisani general Armije BiH i bivši komandant 7. muslimanske brigade, danas drži propovedi u Sarač Ismailovoj džamiji u Sarajevu, gde je i imam. Tu, između ostalih, klanja i Bakir Izetbegović, aktuelni bošnjački član Predsedništva BiH.

– Prostor Kosova i Metohije će najverovatnije ostati mesto na kome će se sprovoditi završna faza priprema pripadnika Al Kaide pred upućivanje u akciju, jer je to u kriminalnom smislu najzapuštenija oblast u kojoj ne funkcioniše pravna država. Tamo kod građana vlada strah i zebnja i niko ne sme da se usudi da prijavi eventualnog teroristu. Čak i ako bi hteo, nažalost nema kome, jer međunarodne snage na KiM se ne mešaju u svoj posao, a kosovska policija posebno. Međutim, iako trenutno Srbiji ne preti direktna opasnost od Al Kaide, njene bezbednosne službe moraju da budu u pojačanoj pripravnosti, jer Al Kaida lako može da izabere strane ambasade u Beogradu kao mete terorističkih udara – ocenio je profesor Gaćinović, navodeći da je nedavno hapšenje pripadnika kurdskog Hezbolaha Ajdana Tamaka dokaz o profesionalizmu srpske policije.

Mada je situacija na jugoistoku Srbije trenutno stabilna, Gaćinović upozorava da albanski lideri danas potpuno javno ispoljavaju separatističke težnje u cilju stvaranja jedinstvene albanske države na Balkanu.


– Albanski lideri nastoje posle proglašenja nezavisnosti Kosova da operacionalizuju ideju o stvaranju "Velikog Kosova" od delova zapadne Makedonije, Crne Gore i jugoistoka Srbije, koji inače i nazivaju Severno Kosovo. Posle toga bi verovatno napravili neku vrstu federalnog ili konfederalnog odnosa sa Albanijom. To bi bila teritorija od oko 50.000 kvadratnih kilometara, otprilike kao površina BiH, sa oko 5,5 do 6 miliona stanovnika i predstavljala bi veliku opasnost ne samo za Balkan, nego i za celu Evropu – rekao je Gaćinović. On je naveo da je ključ za bezbednost Srbije zapravo njeno opredeljenje za vojnu neutralnost.

"Ukoliko bi Srbija promenila svoj stav i recimo, priključila se NATO-u, sigurno je da bi sa bezbednosnog aspekta bilo problema".

Ko je Muhamed al Zavahiri


Mlađi brat Ajmana al Zavahirija, mogućeg naslednika Osame bin Ladena na čelu Al Kaide, godinama je rukovodio akcijama islamskih terorista na Balkanu. Važi za eksperta za logistiku i smatra se da je jedan od vojnih komandanata Islamskog džihada.


Rođen je 1953. godine u Kairu, gde se i školovao, a 1974. i diplomirao i dobio zvanje inženjera. Iste godine dobio je posao u jednoj građevinskoj firmi i preselio se u Saudijsku Arabiju. Njegovo ime našlo se 1981. godine na optužnici za ubistvo egipatskog predsednika Anvara Sadata, ali je kasnije oslobođen optužbi. Pod plaštom humanitarne organizacije "Islamik relief", putovao je u Bosnu, Hrvatsku i Albaniju.


Osama bin Laden je krajem 1993. godine zvanično postavio Muhameda al Zavahirija na mesto glavnokomandujućeg za operacije na Balkanu, a Zavahiri je do tada već razvio mrežu terorističkih ćelija u regionu. Iz baze u Bugarskoj rukovodio je 1994. godine akcijama mudžahedina u Bosni, a iz skrovišta u Albaniji radio na regrutovanju i obuci specijalnih jedinica OVK. Kako se kasnije ispostavilo (posle velikog suđenja u Egiptu u slučaju takozvanih „povratnika iz Albanije”) novac za ove akcije pristizao je direktno od Osame bin Ladena. U aprilu 1999. godine Zavahiri je uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a potom izručen Egiptu, gde je u zatvoru proveo 10 godina.


Na krilima egipatske revolucije koja je nedavno zbacila sa vlasti Hosnija Mubaraka, Zavahirija je privremena vojna uprava pustila na slobodu u sklopu amnestije za političke zatvorenike. Ipak, samo nekoliko dana kasnije, tačnije 20. marta, ponovo je uhapšen i trenutno se nalazi pod nadzorom egipatskih vlasti.


Gaćinović je dodao da najveća pretnja od radikalnog islama danas preti iz Bosne i Hercegovine, ali i Raške oblasti, gde u svim zbivanjima aktivnu ulogu ima Turska.


– Pošto Turska neće biti primljena u Evropsku uniju, Amerika kao njen najbliži saveznik želi da kompenzuje taj njihov zajednički neuspeh povratkom Turske na Balkan. Turska je velika sila, ekonomski i vojno veoma moćna, i kao takva želi da proširi svoju sferu uticaja na Balkan, jer u drugim njoj bliskim regionima nije moguće zbog uticaja Rusije i Kine. Mada je predsednik Turske Abdulah Gul nedavno u Karađorđevu izjavio da je želja Istanbula da pojača saradnju država regiona "uz poštovanje teritorijalnog integriteta i principa nemešanja u unutrašnje stvari",
 

Deset najaktivnijih terorističkih organizacija u svetu

 

1. Al Kaida

2. Egipatski islamski džihad

3. Al Gama al Islamija

4. Hamas

5. Muslimanska braća

6. Harakat ul Ansar

7. Harakat Tahvir va Hidžra

8. Hezbolah

9. Albanska naiconalna armija

10. Islamski mudžahedin


Turska je svoje "prijateljstvo" prema Srbiji pokazala munjevitim priznavanjem Kosova kao nezavisne države. Tokom građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije Turska je uvek bila na onoj strani koja je bila protiv Srba. Zašto turski predsednik ne osudi separatističke težnje muslimanskih verskih lidera iz Raške oblasti ili pak ponašanje muslimanskog verskog vođe Mustafe Cerića – pita Gaćinović. Turska će navodno uložiti velika sredstva u Rašku oblast, a ja pitam: zašto ne u Vojvodinu, zapadnu ili istočnu Srbiju – naveo je Gaćinović, dodajući da Turska nikada neće u BiH zastupati interese Republike Srpske. On je podsetio na upozorenje Zbignjeva Bžežinskog, koji smatra da postoji opasnost od obnove političkog islama u Turskoj i analogno tome promene međunarodnog kursa Ankare.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2011. 09:44
Јасно је у потпуности шта хоће Турска у Србији, али ми није јасно зашто то Срби дозвољавају, докле ћемо да трпимо...?
Nedelja 08.05.2011. 15:19
Србији је потрбан домаћин из народа.Немора да има високе школе само да је поштен и прост,такав ће 10x боље уредити земњу од ових сад.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online