Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.06.2011.
14:21
A

Kosmet prepun oružja

Ilegalna trgovina oružjem, koja podrazumeva i snabdevanje domaćeg tržišta, jedan je od najunosnijih poslova kriminalnih grupa na Kosovu i Metohiji - prema zvaničnim podacima Kfora, u posedu stanovništva nalazi se više od 500.000 dugih cevi i pribložno isti broj pištolja, te stotine hiljada ručnih bombi i drugog eksplozivnog materijala.

Cenu ilegalnog posedovanja oružja životima je samo u prošloj godini platilo 40 lica, koja su, kako kaže ministar unutrašnjih poslova vlade u Prištini Bajram Redžepi, stradala zbog prekomerne i nedozvoljene upotrebe oružja i municije.

Ne prođe dan, a da KPS ne zapleni oružje: Bajram Redžepi

"Ne prođe dan, a da kosovska policija ne zapleni neku dugu cijev ili pištolj. Tokom pretresa osumnjičenih za kriminal, uvek bude zaplenjeno po nekoliko dugih cevi i različit asortiman oružja", kaže Redžepi, navodeći da Kosmet nije imun na bolest koja se zove ilegalno posedovanje oružja.

Prema njegovoj oceni, jedini lek su "zakon i oštre sankcije". Samo u prošloj godini zaplenjeno je 307 dugih cevi. Podneseno je više stotina krivičnih prijava i izrečeno desetine sankcija ali potrebno je izmeniti zakon i uvesti strože sankcije.

Jaka vam demilitarizacija

Uprkos tvrdnjama Redžepija, javna je tajna da se na Kosovo i Metohiju iz Albanije, Crne Gore i Makedonije svakodnevno dovlače kontingenti dugih i kratkih cevi. Uz

Kfor izveo neuspešno razoružavanje

prećutnu dozvolu Komande Kfora i bivše UN policije u posedu građana Kosova ostalo je posle navodne akcije Kfora na razoružanju više od pola miliona cevi!?

Tadašnji komandant Kfora Majl Džekson objavio je krajem 2001. godine da je na Kosovu izvršena demilitarizacija i razoružanje iako je samo posle nekoliko meseci UNMIK saopštio da je u posedu građana ostalo još oko pola miliona dugih cijevi i da je Kosovo veoma kritično područje.

Bivši Komandant Kfora Majkl Džekson izjavio je svojevremeno na pres-konferenciji oktobra 2001. godine da je "Kosovo razoružano", ali da "ne sme da tvrdi da su sve cevi oduzete i vraćene u kasete ali računa na savest".

Putevi oružja

U belešci u koju je SRNA imala uvid general Džekson kaže da "oružja na Kosovu ima na pretek i da se plaši etničkog čišćenja".

General navodi puteve ilegalnog unošenja oružja na Kosovo i Metohiju preko Makedonije do Uroševca, iz Tetova preko Kuksa do Prizrena i Peći, iz Crne Gore preko Rožaja do Peći i iz Novog Pazara preko Kosovske Mitrovice do kriminalnih grupa u južnom delu tog grada.

Odgovorni u Kosovskoj policijskoj službi tvrde da je "najveća koncentracija oružja na severu Kosova", jer, navodno, "Srbi koriste `vakuum-prostor` za nabavku dugih cevi i oružja različitog kalibra, koje zatim preprodaju po niskim cenama klanovima južno od Ibra".

“Vojska Kosova“ razlog za zabrinutost

Razlog više za zabrinutost predstavlja "Plan o formiranju Vojske Kosova". Prvi čovek Kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku ostaje uporan da KBS postane Vojska

Želi vojsku po svaku cenu: Agim Čeku

Kosova, jer, kako kaže, "ne postoji država koja nema odbrambene snage, a njih na Kosovu predstavlja KBS".

Analitičar Bljerim Šalja smatra da je normalno da takozvana republika Kosovo ima Bezbednosnu vojnu organizaciju, ali da u ovom trenutku "ne postoji spremnost međunardnih prijatelja da podrže Čekuovu odluku".

Marko Jakšić, lider Srba sa severa Kosmeta, smatra da je Priština pokušala da pod okriljem legalnog memoranduma naoruža KBS i stvori, ako to već i nije učinjeno, konturu vojske fantomske republike Kosovo.

"Upozoravali smo, a i dalje tvrdimo da je formiranje KBS, prethodno Kosovskog zaštitnog korpusa, najava formiranja vojske Kosova, koja ne može doneti ni spokoj niti mir Srbima i Srbiji", kaže Jakšić uz ocenu da je Kfor doprineo naoružavanju Albanaca, "dok Srbi hapse i za posedovanje lovačke puške".

Budući da pokrajina bukvalno pliva u oružju, nije ni čudo što se puškara čak i na izletima u prirodi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 16:22
Uskoro ce veliki deo tog oruzja ici u Makedoniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online