Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 20.07.2011.
14:30 >> 19:49h
Vestionline, Blic A

Hadžić saslušan, može da vidi porodicu

Završeno je saslušanje Gorana Hadžića pred istražnim sudijom Milanom Dilparićem. Kako prenose mediji, Hadžić je bio spreman na saradnju i primio je optužnicu. Tražio je da vidi porodicu, što mu je sudija Dilparić i odobrio, pa će susret biti upriličen sutra.

Hadžić u Specijalnom sudu

- Ne moram da budem košarkaš da bih video da je lopta prošla kroz obruč - rekao je rezignirani Hadžić.


Goran Hadžić na saslušanju nije osporavao svoj identitet i primio je optužnicu Haškog tribunala, ali nije želeo da se izjašnjava o njenim navodima, rekao je njegov branilac Toma Fila koji je prisustvovao saslušanju.

"Krio se sedam godina, a dobar deo tog vremena bio je van zemlje. Uhapšen je jutros u 8.40 sati i nije tačno da je imao oružje kod sebe, niti bilo kakav lični dokument", tvrdi Fila.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je rešenje kojim je konstatovao da su ispunjene pretpostavke za izručenje Gorana Hadžića Haškom tribunalu.

Hadžić se dobro kamuflirao

 

Reporteri u Specijalnom sudu su imali priliku da vide Gorana Hadžića. Kako javljaju izveštači, Hadžić je doveden u sivoj majici. Proćelav je, ima brkove i bradu od tri dana, malo se ugojio i definitivno ne liči na čoveka sa fotografija koje su svih ovih godina pratile medijske izveštaje o njemu. 

Poslednji haški optuženik, koji je danas uhapšen, biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji, pošto ima pravo da u roku od tri dana uloži žalbu na to rešenje.

Fila je rekao da se neće žaliti jer to ionako nema efekta. Fila, koji je izjavio da neće braniti Hadžića preg Haškim tribunalnom, nije mogao da kaže kada će Hadžić biti izručen Hagu, ali smatra da će pravosudni organi sačekati da istekne žalbeni rok.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Hadžićev identitet, da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Hadžić i njegov branilac imaju pravo da na rešenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi.

Haški sud se priprema za prihvatanje Hadžića

Haški tribunal je u komunikaciji sa predstavnicima srpskih vlasti i priprema se za prebacivanje i prihvatanje Gorana Hadžića u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, u Ševeningenu, izjavila je portparolka haškog suda Nerma Jelačić.

"Poznato je da postoji određena pravna procedura, koju srpske vlasti moraju slediti pre nego što ga i fizički predaju u našu nadležnost, tako da očekujemo da će konačna odluka biti doneta u roku od nekoliko dana" rekla je ona.

Jelačićeva je dodala da se Tribunal priprema za prihvatanje Gorana Hadžića u pritvorsku jedinicu, kao i za imenovanje sudskog veća, tj. dežurnog sudije pred kojim će se Hadžić izjasniti o krivici, vrlo brzo nakon što bude prebačen u Haški tribunal.

"Njegovo hapšenje je veliki korak za Tribunal, koji, kako je poznato, polako privodi svoj rad kraju", rekla je Jelačić i dodala da je "Hadžićevo hapšenje potvrdilo činjenicu da će Tribunal uspešno završiti svoj mandat, u skladu sa onim što im je dato kao zadatak od strane međunarodne zajednice, tj. Saveta bezbednosti UN".

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 14:49
Nece mu moci nista u Hagu.On je sitna riba.Za Ovcaru ne mogu da ga optuze jer za to su vec osudjeni pripadnici bivse JNA a Hadzic nije njom komandovao.Pod njegovom komandom su bili buduci pripadnici Srpske Vojske Krajine,tako da on za to ne moze da snosi odgovornost.
Sreda 20.07.2011. 14:52
Cudna mi se stvar desila.Bas sam i ja prekjuce boravio na Fruskoj Gori i jednom selu pored nje.Mozda sam i sreo Hadzica a da to nisam znao.Jedina razlika je sto sam ja bio u Suljmu a on u selu do njega.
Sreda 20.07.2011. 16:42
Bespomoćna vlast čini "čuda" da bi se dodvorila EU i naravno svojim glasačima u Srbiji. Ali moraju da znaju da nismo svi u Srbiji srećni zbog hapšenja Srba koji nisu po volji Evropljanima koji su nas bombardovanjem rušili, ubijali decu i ostalu rodbinu. EU, daleko vam lepa kuća.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online