Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.07.2011.
12:12
Vestionline A

Hadžić u ponedeljak pred sudom

Prvo pojavljivanje haškog optuženika Gorana Hadžića pred sudom u Hagu zakazano je za ponedeljak 25. jula u 16 sati, prvog dana kolektivnog godišnjeg odmora u tom sudu.

Hadžić će se u ponedeljak izjasniti o krivici za zločine u Hrvatskoj

Većina zaposlenih u Tribunalu već je otišla na odmor, uključujući i predsednika suda Patrika Robinsona, ali je njegov zamenik sudija O Gon Kvon na sebe preuzeo određivanje pretpretresnog sudije u procesu protiv Hadžića, odlučivši da to bude on sam.

Ovaj sudija iz Južne Koreje će u ponedeljak, kako je objasnila portparolka suda Nerma Jelačić, pitati Hadžića o uslovima u pritvorskoj jedinici u koju je juče smešten kao i o njegovom zdravstvenom stanju.

Potom će ga, kako je navela, upitati da se izjasni o krivici, odnosno o navodima optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ukoliko odbije da se izjasni, prema pravilima Tribunala, sudija će u zapisnik uneti da se izjasnio kao da nije kriv.

Za prvo pojavljivanje optuženih pred sudom neophodno je prisustvo branioca – advokata, a ukoliko ga sam ne odabere, to čini Tribunal postavljanjem privremenog branioca, ukazala je Jelačić.

Advokat Toma Fila, koji je Hadžića zastupao u Beogradu, kaže da će poslednjeg haškog optuženika na prvom pojavljivanju braniti advokat Branko Petrović iz njegove kancelarije.

Tužilaštvo zatražilo izmenu i dopunu optužnice

Hadžić će se izjasniti po važećoj optužnici od 13. jula 2004. godine, pošto je tužilaštvo Haškog tribunala juče podnelo predlog sudu za potvrđivanje izmenjene i dopunjene optužnice protiv njega.

Prema rečima glavnog tužioca Serža Bramerca smisao optužnice je isti, a promene su tehničke i tiču se preciziranja njegove lične odgovornosti za pojedine zločine.

Ona će stupiti na snagu tek pošto je potvrdi sud.

Hadžić se važećom – operativnom optužnicom tereti "za zajednički kriminalni poduhvat u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi".

Optužen za zločine u delu Istočne Slavonije, odnosno za pljačke, ubijanja, streljanja, deportacije i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema nesrpskom stanovništvu.

Tu optužnicu je potpisala tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online