Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 20.09.2011.
16:18 >> 21:22h
Vestionline A

Uhapšena četiri pripadnika JSO

Srpska policija uhapsila je četiri pripadnika Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti pod sumnjom da su novembra 2001. učestvovali u organizovanju pobune crvenih beretki.

Pobuna ''crvenih beretki'' u novembru 2001. godine

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je policija uhapsila tri pripadnika. Kako "Blic" saznaje, na spisku za hapšenje su Veselin Lečić (51), nekadašnji pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobaveštajni sektor, a sada pripadnik Bezbednosno-informativne agencije, kao i dvojica sadašnjih pripadnika Žandarmerije Mića Petraković (39) i Dragoslav Krsmanović (53).

Dačić: Akcija je još u toku

 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija privela trojicu bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), osumnjičenih da su učestvovali u organizovanju pobune "crvenih beretki" novembra 2001. godine.


Privedeni su Veselin Lečić, Mića Petraković i Vladimir Potić.  Dačić je rekao da je akcija još u toku.
 

Prema Dačićevim rečima, privedeni se nalaze u beogradskoj policiji i o njihovom statusu odlučiće tužilac za organizovani kriminal.
 

Dačić je podsetio da istraga traje više do pola godine, i dodao da će Specijalno tužilšato za organizovani krimanal odlučiti kako se se dalje postupati prema privedenima.

Lisice će biti stavljene na ruke i Vladimiru Potiću (37), žandarmu iz Protivterorističke jedinice, kao i Dragiši Radiću (53), sada penzioneru. Tokom dana će u prostorijama MUP-a iskaz dati i još nekoliko bivših pripadnika "crvenih beretki".

Akcija je i dalje u toku, a sprovode operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Nalog za hapšenja i saslušanja izdalo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. 

Pobuna kao uvod u ubistvo Zorana Đinđića


Pobuna Jedinice za specijalne operacije bila je uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića. Pripadnici ove jedinice, koji su se kalili na svim ratištima u bivšoj SFRJ, 8. novembra 2001. godine otkazali su poslušnost i izašli na ulice.


Razlozi za to su, kako su tada tvrdili komandanti jedinice, bili hapšenje braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, koji su optuženi u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.
 

Braća Banović, koji su u Srbiji živeli sa lažnim dokumentima, uhapšena su na pijaci u Obrenovcu i iste večeri završili u pritvoru u Sheveningenu. Blizanci su bili optuženi za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.
 

Pobuna je trajala nedelju dana, a pripadnici JSO su blokirali put kod Vrbasa, ali i autoput u Beogradu kod Centra “Sava”.
 

Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović je čak napisao ostavku u bazi JSO, koju je “beretkama” predao Čedomir Jovanović. I premijer Đinđić ih je obišao u Kuli.


Pobuna se, inače, poklapala sa zakazanim svedočenjem bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije na glavnom pretresu za zločin na Ibarskoj magistrali, gde su oktobra 1999. godine ubijena četvorica članova Srpskog pokreta obnove, dok je Vuk Drašković, lider te stranke, povređen.
 

Pobuna se završila dogovorom sa Vladom Srbije. Taj dogovor je proslavljen i na koncertu u Kuli na kome su u društvu pripadnika ove jedinice bili političari iz tadašnje vlasti.

Uvidevši, između ostalog, povezanost Zemunskog klana sa JSO-om, premijer Đinđić je 2002. godinu proglasio godinom borbe protiv organizovanog kriminala. 12. marta 2003, svega dan ili dva pre nego što je trebalo da započne policijska akcija hapšenja, Đinđić je ubijen u dvorištu sedišta Vlade Srbije.

Njega je, uz snažnu logističku podršku Zemunskog klana, ubio Zvezdan Jovanović, tadašnji pomoćnik komandanta JSO. 25. marta 2003, JSO je rasformirana.

U optužnici za atentat na premijera Đinđića stoji da je pobuna JSO-a bila početak stvaranja političkog ambijenta za atentat. Međutim, niko nikad nije bio optužen za pobunu i ostale tadašnje događaje, sve do 11. novembra 2010. godine, kada su majka i sestra Zorana Đinđića podnele Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu.

Krivična prijava tereti Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića, Dušana Maričića i još četiri pripadnika komande nekadašnje JSO da su zajedno sa nekadašnjim vođom zeumunskog klana Dušanom Spasojevićem novembra 2001. organizovali poubnu.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2011. 17:01
Наравно да их хапсе. Криминалци и убице, Калинић и Симовић, су упрли прстом и ови специјалци одмах хапсе. "Поуздани" су они сведоци не брините.То што криминалци кажу мора да је истина. Пазите само, ускоро су избори па се може догодити да ти "поуздани" сведоци одмах после избора упру прстићем на вас господо европејци, екипо из издајничког тима.
Utorak 20.09.2011. 17:06
Ovo bi trebalo da se stavi u neku rubriku smesna strana politike. Hapse ljude zbog pobune koja se desila pre 10 Godina, a znamo svi koliko nevolja trenutno ima nad Srbijom, koje treba da se predano i promisljeno resavaju. Nazalost Srbija ima gomili pravkticno sve politicare, dok nema ni jednoga jedinoga Drzavnika.
Utorak 20.09.2011. 17:22
Zamislite vojvoda T. Nikolic 23 Februara 2003 u mitingu porucuje .."Ako neko od vas vidi negde Zorana Djindjica recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom; vidi se i portret koljaca srpskoga naroda Draze Mihaljevica" link.http://www.youtube.com/watch?v=N2Z3G0D3x4E...A 21 Maja 2009 kada bombas D. Maric usao u Predsedništvo Srbije kod Tadca isti cetnicki vojvovda Toma Nikolic posecuje predsednisto i zaiteresuje se za bezbednost Tadica ..link http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=21&nav_category=11&nav_id=361768 ...Cudnog li cuda sta ovo znaci to znaci da je Tadic zapravo trojanski konj ove cetnicke druzine u DS umesan u zaveri protiv Premiera Djindjica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online