Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.09.2011.
14:51
RTS A

Legija pod novom istragom

Četvorici pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da su učestvovali u pobuni te jedinice 2001. godine. Istraga za oružanu pobunu obuhvatiće i Miodraga Ulemeka Legiju, Duška Maričića Gumara i Zvezdana Jovanovića Zmiju.

Veselin Lečić (sa kačketom na glavi) na suđenju bivšim kolegama iz DB-a za atentat na Vuka Draškovića

Beogradska policija noćas je, više sati, saslušavala pripadnike rasformirane Jedinice za specijalne operacije. Saslušanje je obavljeno u prisustvu inspektora policije, zamenika tužioca za organizovani kriminal i njihovih advokata.

Policijski pritvor određen je nekadašanjem načelniku za bezbednost JSO-a, sada pripadniku Bezbednosno-informativne agencije Veselinu Lečiću, pripadniku Žandarmerije Mići Petrakoviću i pripadniku Protivterorističke jedinice Vladimiru Potiću i pripadniku Žandarmerije Draganu Krsmanoviću. Istraga za oružanu pobunu obuhvatiće i Miodraga Ulemeka Legiju, Duška Maričića-Gumara i Zvezdana Jovanovića-Zmiju.

Branilac Veselina Lečića, advokat Vladan Vukčević, izjavio je posle saslušanja da je policijsko zadržavanje određeno zbog opasnosti da će privedeni uticati na svedoke, a da im se na teret stavlja krivično delo oružane pobune. Prema njegovim rečima, predmet postupanja policije je samo krivična prijava advokata porodiće Đinđić, Srđe Popovića.

Lečić kao pripadnika JSO

Vukčević je podsetio da je, posle pobune, komisija tadašnje Vlade Srbije utvrdila da je "reč o protestu JSO-a, a ne kako se sada formuliše pobuni". On je napomenuo da nisu tačni pojedini medijski izveštaji o hapšenju i privođenju njegovog klijenta, već da se Lečić sam odazvao pozivu policije, i to telefonskom, i samostalno otišao u policijsku stanicu. 

Advokat Vukčević je potvrdio da je posle pomenute trojice saslušana još jedna osoba, ali nije mogao da precizira o kome je reč.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je ovo samo početak odgovora na pitanja koja su ostala otvorena u vezi sa ubistvom premijera Zorana Đinđića.

Pobuna JSO

Pobuna pripadnika JSO-a, praktično je počela 8. novembra 2001. godine, odnosno neposredno posle haošenja braće Nenada i Predraga Banovića, koje je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm. Njih su "crvene beretke" uhapsile na pijaci u Obrenovcu, a iste večeri prebačeni su u pritvor u Sheveningenu.

Dan kasnije "crvene beretke" otkazale su poslušnost Resoru državne bezbednosti, a većina pripadnika te jedinice povukla se sa radnih mesta. Kasnije tog dana, pripadnici JSO-a održali su konferenciju za novinare, na kojoj su izneli svoje zahteve, uključujući zahtev za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i donošenje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

Tokom pobune "crvene beretke" blokirale su autoput kod Centra "Sava", u vreme kad je Milorad Ulemek Legija trebalo da se pojavi pred Okružnim sudom kao svedok u predmetu Ibarska magistrala.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 15:28
ZNAO SAM NEVINO OPTUZEN !
Sreda 21.09.2011. 17:44
Kako ih niko ne ispituje kako su se pobunili u Beogradu 5 oktobra 2000 sa oružjem u rukama, pogazili vojničku zakletvu i prešli na stranu na kojoj su bili Luković, Spasojevič, braća Simović, Kalinić, Vlada Budala, Pacov i ostali mirni građani. Kako jednom može pobuna, drugi put ne može pobuna. Sada će da vide šta su doveli na vlast.
Sreda 21.09.2011. 17:50
To se Tadic i njegovi spremaju da rijese pitanje kosova na za njih najlaksi nacin, dok siptari pripremaju vojsku i vjezbaju specialce ova bagra srpsku vojsku smanjise a sve specialce pohapsise, Srbiji treba jedna vojna diktatura, gore od ovoga sad nemoze biti, pa sto da ne probamo i to.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online