Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.09.2011.
14:03
Vestionline, Beta A

Osmi osumnjičeni za pobunu JSO u bekstvu

Osmi osumnjičeni za učešće u oružanoj pobuni JSO u novembru 2001. godine nalazi se u bekstvu i za njim bi uskoro trebalo da bude raspisana poternica.

Miljko Radisavljević: Pokrećemo istragu protiv bivših pripadnika JSO
 

Kako je izjavio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, četvorici osumnjičenih je sinoć određen pritvor, dok peti nije za sada dostupan pravosudnim organima.

Radisavljević je ukazao da baš iz tog razloga za sad ne želi da saopšti njegovo ime. Ostala trojica osumnjičenih se već nalaze u zatvoru gde služe višedecenijske kazne.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciralo je istragu protiv osam osumnjičenih zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo oružana pobuna.

Četvoricu je sinoć povodom zahteva tužilaštva saslušao istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, posle čega im je odredio pritvor do 30 dana i doneo rešenje o sprovođenju istrage, napomenuo je Radisavljević.

On je precizirao da su saslušani Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović i Vladimir Potić.

Istraga zavisi od Tužilaštva

 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će dalji tok istrage o pobuni Jedinice za specijalne operacije zavisiti od kvalifikacija koje Tužilaštvo bude dalo u postupcima koji se sada vode.


"U toku je davanje izjava i određen je pritvor licima koja su zadržana, a od kvalifikacija Tužilaštva zavisi dalji tok postupka", kazao je Dačić.


Dačić je rekao da će policija u tom slučaju raditi sve što se od nje bude tražilo.


"Da li će još neka lica biti obuhvaćena istragom i da li će im biti određen pritvor, zavisi od iskaza koji se trenutno daju i kvalifikacija koje će Tužilaštvo uspeti da zaokruži", kazao je ministar.

Istragom su obuhvaćeni i nekadašnji komandanat JSO Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović, koji služe višedecenijske kazne zatvora i trebalo bi da budu saslušani naknadno.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciralo je istragu zbog sumnje da su organizovali oružanu pobunu zajedno sa pokojnim vođom "zemunskog klana" Dušanom Spasojevićem.

Organizatorima oružane pobune preti kazna od najmanje pet do 20 godina zatvora, a učesnicima od tri do 15 godina zatvora.

Tužilaštvo ih tereti, jer su organizovali pobunu jedinice koja je otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, blokirala bazu u Kuli, ispostavila zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika.

Uzrok pobune je, kako su tada obrazlagali komandanti jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Pobuna je trajala nedelju dana, a pripadnici JSO su tokom nje blokirali put kod Vrbasa i deo autoputa kod "Sava centra" u Beogradu. Okončana je dogovorom sa Vladom Srbije.

Ulemek, Jovanović i Maričić se nalaze u požarevačkom zatvoru gde izdržavaju višedecenijske kazne zatvora zvog ubistva premijera Ðinđića i drugih zločina.

Ulemek je bio komandant JSO do juna 2001, kada ga je nasledio Maričić. Ulemek je prvosnažno osuđen kao organizator ubistva premijera Ðinđića, a Jovanović kao neposredni ubica.

Maričić je pravosnažno osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 17:52
Sve sam krem od 5 oktobra 2000 kada su otkazali poslušnost i pogazili vojničku zakletvu pa sa istim tim Dušanom Spasojevićem "Šiptarom" i Miletom Lukovićem "Kumom" izvršili prevrat. Bagzi je svedočio da su zemunci opljačkali oružje iz policjske stanice u Majke Jevrosime i odneli u podrum Skupštine odakle je po nalogu Čede Jovanovića on to oružje odneo pa izbrusio brojeve i dao dalje na korišćenje Zemuncima. Neke od tih dugih cevi su nosili kada je Dinkić sa njima upao u Narodnu Banku Srbije, a i kao zaštita "Kriznim štabovima" koji su lom pravili po državnim firmama. Cela kriminalana delatnost je počela 5 oktobra 2000 i treba da se počne odatle u istrazi ko je šta sa kim muljao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online