Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.11.2011.
18:17
Blic A

Poreznici oduzeli 50 “punta“ našem poznatom biznismenu

U magacinu Poreske uprave u Leštanima ima bar hiljadu novih upakovanih televizora, cela tekstilna radionica sa 200 šivaćih mašina i desetinama rolni tekstila... Zbog neplaćenih poreskih obaveza ili prodaje robe na crno, država je preduzećima i građanima oduzimala i šporete “smederevce“, gume, poker-aparate i automobile. U magacinu je i 70.000 pari čarapa. Sve to Poreska uprava prodaje po nabavnoj ceni, ne bi li nadoknadila minus u državnom budžetu.

Foto: Ilustracija

U hali, desetak kilometara udaljenoj od Beograda, dolazi zaplenjena roba iz gradova poput Beograda, Šapca, Loznice i Valjeva, praktično iz dve trećine Srbije. Na površini od nekoliko stotina kvadrata može se naći sve, od igle do lokomotive, sa buvljaka, iz kineskih prodavnica, ali i iz trgovinskih radnji i ozbiljnih industrijskih firmi. Uglavnom je reč o novoj robi koja lako nalazi kupca, ali i o celim proizvodnim pogonima kojima je država namirivala potraživanja po osnovu poreskih obaveza.


Ispred magacina je parkirano i oko 50 automobila marke fiat punto. Pozivajući se na Zakon o poreskom postupku i administraciji, koji zabranjuje odavanje imena poreskih neplatiša, u Poreskoj upravi nisu želeli da kažu kome su oduzeli vozila, ali saznajemo da je reč o poznatom biznismenu koji nije plaćao porez. Sada su ovi automobili pod žalbom bivšeg vlasnika, pa je onemogućena i njihova prodaja.
 

Uzimali i stanove

Za prvih osam meseci ove godine Poreska uprava je na ime neplaćanja poreza fizičkim licima i preduzećima oduzimala i nepokretnosti. Od januara do avgusta je donela 827 rešenja o prinudnoj naplati. Od 240 prodaja nepokretnosti Poreska je uspela da unovči njih 14. Nepokretnosti fizičkih lica obuhvataju stanove, kuće, njive, voćnjake…. Nepokretnosti pravnih lica obuhvataju poslovne zgrade, poslovni prostor, garaže i magacine.

- Najčešće oduzimamo odeću, pića i belu tehniku, a dešavalo se da preduzećima zaplenimo i celu proizvodnu linuju. U postupku prinudne naplate procenjujemo od čega možemo imati korist, pa oduzimamo ono što je kvalitetno i što je najlakše moguće prodati - kaže za “Blic“ Dragan Ristivojević iz Poreske uprave.

Poreznici prvo zahtevaju da se plate poreske obaveze. Ukoliko se na ovakav zahtev obveznici ogluše, treba očekivati opomenu za dug, a ukoliko uplata ponovo izostane, ide se na popis robe i oduzimanje. Koliko su oduzimanja robe češća pojava u krizi u Poreskoj upravi nisu mogli da preciziraju, ali tvrde da je zaplena intenzivnija nego u vreme visokog privrednog rasta.


Praksa pokazuje da privrednici prvo plate obaveze prema državi, potom potraživanja banaka i tek na kraju zaposlene.


- Prodaja je praktično stala, pa je preduzeće postalo nelikvidno, račun je blokiran i najverovatnije me čeka stečaj, a onda će od imovine firme pokušati da se namire svi - od države, preko banaka do radnika. Takvih slučajeva danas je sve više. Samo ove godine, hiljade preduzeća je otišlo u stečaj - priča jedan privrednik iz Beograda koji je, kako kaže, “od sramote“ želeo da ostane anoniman.


Oduzetu robu Poreska uprava prodaje najčešće pravnim licima, a propisi dozvoljavaju i fizičkim. Cena je nabavna, pa se kupcu pazarenje oduzete robe može isplatiti jer je praktično oslobođen trgovačke marže. Kod hrane i pića, zbog kvarljivosti, ide se na neposrednu pogodbu, a kod specifične robe Poreska uprava zna da angažuje i različite eksperte.


- Prvo objavimo oglas za prodaju u jednom dnevnom listu. Potom se učesnici prijavljuju i kreće javno nadmetanje. Tako smo nedavno prodali nekoliko kilograma zlata - kažu u Poreskoj.


Napominju i da je prodaja moguća tek kada za to postoji pravosnažno rešenje.
Magacin u Leštanima je 24 sata dnevno pod nadzorom 19 kamera i nikada se nisu dogodile provale.

Plata inspektora 60.000 dinara

Na pitanje kako verovati poreskom inspektoru da se neće “dogovoriti“ sa poreskim neplatišom i tako ga osloboditi kazne, Ristivojević kaže da u Poreskoj polaze od toga da su “inspektori profesionalci i da zadatke izvršavaju moralno i odgovorno“.

“Bilo je spornih pojedinačnih slučajeva, ali nikako nije bilo reči o masovnoj pojavi“, kaže Ristivojević i dodaje da je prosečna plata poreskih inspektora oko 60.000 dinara.

On napominje i da su privrednici inspektorima onemogućavali rad.

“Bilo je pretnji, nedozvoljavanja ulaska na posed, nekad je i policija morala da interveniše“, kaže Ristivojević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2011. 20:16
Čekaj! Kaže: - poznatom biznismenu. Kojem? To je tajna. Čovekov identitet štiti zakon o poreskom postupku i administraciji. A i žalio se jadan. Koji moj onda pišu o poznato-nepoznatom biznismenu i njegovim automobilčićima? Zato da bih ja protratio već protraćeno vreme na ovakve i slične teme! Dole svi! Ua! Živela sloboda mišljenja! Tako je! Nije....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online