Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 24.11.2011.
13:03
Đ. Barović, B. Đokić - Vesti A

Merlinu iz budžeta milion evra

Dino Merlin bi prema nekim procenama na trodnevnom koncertu u beogradskoj Areni mogao da zaradi oko milion evra, ali "karte" će platiti i poreski obveznici u Srbiji koji čak neće ni biti na koncertu, jer prema saznanjima vesti iz vrha MUP-a Srbije, obezbeđenje ovih koncerata će koštati blizu - milion evra.

Koncert Dina Merlina u Beogradu ocenjen je kao visikorizični događaj
 

- Napravili smo detaljnu procenu bezbednosnih rizika i ako se uzmu u obzir i pretnje raznih ekstremnih organizacija, ali i navijačkih grupa, ovaj događaj je ocenjen kao visokorizičan. Zato će biti angažovano nekoliko hiljada policajaca. Kada se sračunaju njihove dnevnice, troškovi trodnevnog boravka u Beogradu, ali i razna tehnika koja će biti korišćena na više lokacija u gradu, to će po danu iznositi i po nekoliko stotina hiljada evra - tvrdi jedan od čelnika srpske policije.


Prostom računicom se dolazi do podatka da će s jedne strane Dino Merlin iz Srbije "izneti" milion evra keša, a još oko milion država će potrošiti da bi sve proteklo u najboljem redu.


Jedan deo ove cifre će biti utrošen već sutra, jer je dolazak na prvi koncert Dina Merlina u Srbiji posle 23 godine najavio gotovo kompletan državni vrh, na čelu sa Borisom Tadićem.
 

Spremni tužilac i sudija

Pored do sada neviđenih mera obezbeđenja policije, kada je u pitanju koncert u Beogradu i srpsko sudstvo biće na oprezu.
Naime, tokom tri dana koliko će Dino Merlin nastupati, dežuraće i nadležni tužilac i sudija za prekršaje, pa će svako ko bude narušavao javni red i mir odmah biti i procesuiran.

Zbog VIP gostiju će sve ulice oko Arene biti blokirane, a na okolnim zgradama će se naći specijalci posebnih odreda Protiv-terorističkih jedinica, kao i snajperski timovi, a moguće da će ovaj deo Beograda nadletati policijski helikopteri.


Ništa manje uzbudljivo, ali ni jeftinije za poreske obveznike u Srbiji neće biti i drugog koncertnog dana Dina Merlina, jer njegov nastup u subotu počinje oko 20.30 časova, a u 18 sati na "Marakani" je zakazan večiti derbi Crvene zvezde i Partizana.


Kako je odbijen predlog da se zbog koncerta ova utakmica pomeri za neki drugi dan, procene su da će biti pun stadion, a navijači oba kluba su do sada u više navrata "zakopavali ratne sekire" upravo zarad, kako kažu, "višeg nacionalnog interesa". Policija će imati pune ruke posla ne samo pred samu utakmicu, kada tradicionalno dolazi do sukoba navijačkih grupa u centru grada i prilazima stadionu, već i po završetku utakmice, jer će morati da spreče organizovan prelazak mosta, ka Novom Beogradu, ali i moguće incidente koji bi nastali u samom gradu kao posledica održavanja ovog koncerta.


SNP "Naši" su čak apelovali na sve stanovnike novobeogradskih blokova koji se nalaze u blizini hale Arena da "25, 26. i 27. novembra ne parkiraju svoje automobile u tom kraju zbog opasnosti da budu oštećeni".


Neke organizacije su obelodanile i da su obezbedile karte za koncert i da će u jednom, od tri dana, koliko će Merlin nastupati u beogradskoj hali Arena, pokušati da zapale kopije ratnih zastava armije BiH, kao odgovor na pevačeve radikalne nastupe protiv Srba tokom rata i kasnije.
 

Besplatne karte

Koncerti Dina Merlina izazvali su i veliku pažnju političkih partija u Srbiji, a posebno vladajuće Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića.
Navodno, DS je obezbedio karte u protivrednosti od 100.000 evra, a nešto manje, oko 1.000 karata je podeljeno pristalicama LDP-a.

- Pokret Naši će na dane koncerata Dina Merlina postavi replike ratnih grbova i zastava armije BiH ispred ove dvorane kako bi publika mogla da obriše noge pre ulaska u salu. Planiramo da zapalimo neke od tih zastava u hali, ali i da skandiramo parole koje muzičara i publiku treba da podsete na njegove ranije aktivnosti tokom rata u BiH - kažu u ovoj organizaciji.


Već od danas, oko Arene je zabranjeno parkiranje, a celo područje oko ove hale je već pokriveno kamerama za video-nadzor. Prema saznanjima "Vesti", kamere će biti postavljene i na ulazima u halu za slučaj izbijanja incidenata, mada će svi posetioci morati da prođu kroz kontra-diverziona vrata. U obezbeđenje će biti uključeni i psi koji mogu da otkriju eksploziv, kao i specijalni odredi Žandarmerije spremni da reaguju na najmanji incident.


Svim posetiocima je već poručeno da čim uđu u Arenu odmah sednu na svoja mesta i ne šetaju po hodnicima.
 

Bacanje para

Za oko milion evra, koliko će državu otprilike koštati obezbeđenje koncerta Dina Merlina, u Srbiji može da se obezbedi mesečni rad 200 narodnih kuhinja, renovira 20 osnovnih škola, ili izgradi pet manjih vrtića.


Za Srbe govorio da su bolesnici

Dino Merlin pripada grupi bosanskih i hrvatskih pevača koja se zaklinjala da nikad neće nastupati u Srbiji.


Merlin je to svojevremeno objasnio sarajevskom listu "Dan":


"Postoje uvjeti pod kojima bih otišao u Beograd. Srbi bi brzim koracima trebali početi postajati Nijemci: trebao bi se pojaviti srpski Vili Brant, trebali bi uzeti lijekove za svoje bolesti, jer evidentno su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bih trebao u Beograd. Jer, bolesnici se obilaze."


Navodno je jedan od razloga koji su Srbi "ispunili" bilo hapšenje generala Ratka Mladića.
Mediji u Beogradu nedavno su objavili fotografiju i njegovu fotografiju iz rata u društvu Juke Prazine, Ismeta Bajramovića i Ramiza Delalića - ljudi koji su optuženi da su tokom rata počinili niz ratnih zločina nad Srbima.


Dino Merlin je 1994. godine zagrebačkom Slobodnom tjedniku kazao da je "Beograd leglo fašizma", a za "Globus": "Kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji seju nered i on ih treba ukloniti pomoću naših pušaka."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 13:11
najbolje resenje bi bilo ignorisati koncert,ne bi bilo nereda,Merlin nista ne bi zaradio,mi ne bi placali policiju toliko para.
Četvrtak 24.11.2011. 14:36
А шта ако Делије и Гробари стварно одлуче да прошетају до Арене после дербија? Како може полиција то да спречи? То би значило да ако са Новог Београда дође, нпр. 15 000 људи на дерби, они неће смети да се врате кућамаа. Смешно. Биће весело у суботу ако Делије и Гробари закопају ратне секире.
Četvrtak 24.11.2011. 13:57
Dokle ide ova antisrpska vlast. Uziva i peva sa srbomrzcima, a sve o trosku glupih Srba. Srbi i ne zasluzuju bolju vlast. Gde je sada ona dzukela od Dacica i ovaj dogadjaj oznaci kao visokorizicni kao okupljanje pedera i tako ustedi naovac Srbima koji u svojoj bedi moraju da placaju za one koji ih vredjaju, pljuju a sada mogu slobodno i da se smeju u lice. Izdajnicka vlada u trenutku kada nas narod maltretiraju na KiM ide na proslavu sa muslimancinom. Trebalo bi prezaliti arenu i sa malo vise eksploziva resiti se i vlasti i "gosta" a i onih sto ih podrzavaju, bolje nisu ni zasluzili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online