Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
10:24
Vestionline A

Srpska mafija osma na svetu

Srpska mafija proglašena je osmom najjačom na svetu prema popisu koji su zajedno objavili londonski "Daily News" i španski dnevnik "Diario". Iza nje su se našle čak i zloglasna albanska i jamajkanska mafija.

Kriterijum za uzlazak na 'top deset' najjačih svetskih mafija bilo je učestvovanje u organizovanom kriminalu na području više zemalja i aktivnosti poput trgovine drogom, oružjem ili sličnim ilegalnim robama.

Prema popisu, srpska mafija je tako visoko pozicionirana, jer posluje u desetak zemalja, povezana je sa aktivnostima poput krijumčarenja droge, plaćenih ubistava, reketarenja, nameštanja klađenja, kontrole kockarnica i krađa.

Uz to, na Interpolovoj listi nalazi se čak 350 državljana Srbije koji često važe za najbliže saradnike vođa najvećih narko kartela na svetu.

Srpski mafijaši su poznati i po inteligentnim pljačkama koje često imaju holivudske scenarije, ali i po brzim i 'čistim' likvidacijama.

1. Prvo mesto na 'popisu časti' zauzela je ruska mafija za koju se procenjuje da ima više od pola miliona članova.

2. U stopu je sledi italijanska mafija, jedna od najstarijih na svetu. Veruje se da začeci 'Cosa Nostre' datiraju još u drugoj polovni 19. veka na Siciliji. U desetak velikih mafijaški porodica ima 4.000 članova, ali veliki je broj i tzv. 'spoljnih saradnika'.

3. Treće mesto popisa zauzeli su kolumbijski narko karteli koji su svoj uspon započeli sredinom 60-ih godina prošlog veka prodajom droge na malo u SAD-u.

4. Četvrte su Kineske trijade poznate po krijumčarenju ilegalnih imigranata, a veruje se i da drže dve trećine svetskog tržišta kokaina.

5. Sa 110 hiljada članova u 2.500 porodica, japanske jakuze su zauzele peto mesto. Njihovo poslovanje se orijentiše na kontrolu prostitucije, igara na sreću, pornografije, krijumčarenje ljudi, drogu i pranje novca.

6. Meksička mafija, nastala u američkim zatvorima od pritvorenih pripadnika uličnih bandi, sa 30 hiljada članova zauzela je šesto mesto. Glavno poslovanje im je preko- okeansko krijumčarenje droge i oružja, kao i prostitucija.

7. Izraelci zauzimaju sedmo mesto, a često ih povezuju sa ruskom mafijom. Važe za nemilosrdne mafijaše, a drže monopol nad izvozom hašiša i ekstazija u Evropu i SAD.

8. Nakon srpske, na osmom mestu, na 9. mestu nalazi se albanska mafija koja je svoje 'pipke' počela da širi 80-ih godina prošlog veka. Njeni pripadnici poštuju kodeks ponašanja star gotovo šest vekova.

10. 'Top deset' najjačih mafija zatvaraju Jamajkanci čija je mafija, nastala od emigranata koji su naseljavali siromašne kvartove u Velikoj Britaniji, sa aktivnim delovanjem počela 1950. godine. Svoj ugled su stekli zbog brutalnog nasilja i žestokih obračuna sa londonskom policijom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online