Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 11.01.2012.
15:38 >> 16:27h
Blic, B92, Vestionline A

Obesio se dr Borojević, prvooptuženi u aferi sa citostaticima

Bivši direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević, optužen da je nabavkom citostatika oštetio Institut i da je primao mito, sinoć se ubio, saznaju beogradski mediji.

Nenad Borojević

Kako nezvanično saznaje ''Blic'', nekadašnji dirketor Instituta za onkologiju obesio se na Košutnjaku.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je ta služba oko podneva, iza zgrade RTS-a u Košutnjaku, konstatovala prelom vrata kod muškarca starog oko 50 godina. Prema njenim rečima, muškarac je visio sa drveta, ali su mu noge dodirivale zemlju. U sudu navode da će detalje i motiv samoubistva saopštiti policija.

Borojević se branio sa slobode od optužbi za zloupotrebu službenog položaja, ali uz elektronski nadzor Uprave putem elektronske narukvice.

Njemu je prethodno ukinut prtivor i određena zabrana napuštanja mesta boravka, odnosno bilo mu je dozvoljeno kretanje po Beogradu uz elektronski nadzor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, umesto zabrane da napušta kuću, odnosno kućnog pritvora.

Borojeviću je prvobitno početkom jula klasičan pritvor u Okružnom zatvoru bio zamenjen merom kućnog pritvora uz elektronski nadzor, ali je 1. jula ponovo uhapšen i vraćen u zatvor po odluci Prvog osnovnog suda u Beogradu zbog novih

Katarina Rebrača tvrdila da je uhapšena zbog Borojevića

 

Kako navodi "Blic", Borojević je "obavestio nadležne organe" o proneveri 37 miliona dinara sa računa Dobrotvornog fonda za prevenciju raka dojke Katarine Rebrače (38).

 

Rebrača je na sudu odbacila sve navode optužnice i za svoje hapšenje optužila dr Borojevića.

optužbi za kršenje Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. Pritvor mu je u tom predmetu ukinut 9. novembra i on je vraćen na stari režim zabrane napuštanja mesta boravišta uz elektronski nadzor.

Borojeviću i još osmoro optuženih sudi se pred Specijalnim sudom zbog optužbi da su se od marta 2007. do 2009. godine, s predstavnicima farmaceutskih kuća dogovorili da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika, kao i o planiranim postupcima javnih nabavki.

Prvi osnovni sud sproveo je istražne radnje na predlog tužilaštva protiv Borojevića i bivšeg načelnika odeljenja pedijatrijske onkologije Zorana Bekića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo iz člana 72 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

To je prvi slučaj u kom je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu protiv nekog državnog funkcionera.

Prijava je podneta jer nije prijavio svu imovinu koju je bio dužan da prijavi po osnovu Zakona o borbi protiv korupcije, a na to je bio obavezan jer je rešenjem Vlade Srbije bio imenovan na funkciju Direktora Instituta za radiologiju i onkologiju.

U Specijalnom sudu Borojeviću se sudi zbog optužbi da je u više navrata naplatio 11,2 miliona dinara, dok je Bekić optužen da je za iste usluge naplatio oko 17.000 evra.

Prema tvrdnjama tužilaštva za organizovani kriminal, lekari sa Instituta za onkologiju su se od marta 2007. do 2009. godine, s predstavnicima farmaceutskih kuća dogovorili da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika, kao i o planiranim postupcima javnih nabavki.

Na početku suđenja u Specijalnom sudu on je negirao da je primao mito kao i da je bio na čelu grupe optuženih za nameštanje tendera prilikom nabavki citostatika.

Borojević je bio uhapšen 30. juna 2010. godine u policijskoj akciji "Kraba", zbog sumnje da je primao mito od farmaceutskih kuća.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković ranije je izjavila da je protiv Borojevića pokrenuta krivična prijava zbog neprijavljivanja imovine.

Biće još informacija...
Sreda 11.01.2012. 16:30
Obesio se u kosutnjaku. Tu mi je malo sumnjivo. Zar to nije mogao da uradi u svom stanu.
Sreda 11.01.2012. 18:13
Ja vala nemam strucne kompetencije sudrske medicine, ali mozak koristim jako cesto! Zato se i ovaj puta pitam sta li ovo treba da znaci? Zamazivanje ociju svima koji povjeruju ili sta??? Pazite samo ovaj dio teksta: "Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je ta služba oko podneva, iza zgrade RTS-a u Košutnjaku, konstatovala prelom vrata kod muškarca starog oko 50 godina. Prema njenim rečima, muškarac je visio sa drveta, ali su mu noge dodirivale zemlju." Obeseni je nogama dodirivao zemlju, a vrat mu je bio slomljen - kaze ova gospodja Dr.!!! Dali se ovde moze raditi o samoubistvu??? Ja sumnjam!!!
Sreda 11.01.2012. 20:47
Sve je tacno izrezirano. Uzecemo mu stan. A onda ce on izvrsiti samoubistvo zbog toga. Pa nije valjda ovaj narod toliko glup pa proguta ovo. Sta mislis ti Dacicu o ovome. Da cujemo tvoj komentar? Zasto cutite, sto ste zanemeli?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online