Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 03.02.2012.
12:35
novimagazin.rs A

Zločin iz mržnje novina Krivičnog zakona

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) i Gej strejt alijansa (GSA) uputili su danas državnim institucijama inicijativu za dopunu Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojom predlažu uvođenje instituta zločina iz mržnje.

Zločin iz mržnje nosio bi veće kazne od drugih dela iz Krivičnog zakona

Predložene izmene sadrže definiciju zločina iz mržnje, dopune pojedinih članova Krivičnog zakonika, pri čemu bi se motiv mržnje uzimao u obzir kao otežavajuća okolnost i za takva dela odmeravala veća kazna.


Zločin iz mržnje se prema tom predlogu definiše kao krivično delo učinjeno prema bilo kom licu ili grupi iz mržnje zasnovane na rasi, boji kože, etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, političkom ili drugom ubeđenju, jeziku, polu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, starosti, zdravstvenom stanju, invaliditetu, obrazovanju, društvenom položaju, socijalnom poreklu, imovnom stanju.


U pismu je navedeno da bi se usvajanjem tog predloga u značajnoj meri doprinelo smanjenju i prevenciji nasilja, od čega bi korist imali svi građani. Ocenjuje se da bi se izmenama Krivičnog zakonika ukinula dosadašnja praksa da krivična dela izvršena iz mržnje ostanu u zakonskom vakuumu, odnosno da u svim fazama postupka, od policijske istrage pa do konačnog donošenja presuda i odmeravanja kazni, ne bude odslikana stvarna pobuda izvršilaca.


Jukom i GSA su izrazile očekivanje da će i državne institucije prepoznati tu potrebu i da će inicijativa naići na širok konsenzus među svim relevantnim političkim činiocima, kao i da će iza njega stati veći broj ovlašćenih predlagača zakona.

Petak 03.02.2012. 12:38
Vec imamo zakon koji sankcionise nacionalnu i drugu netrpeljivost...cemu ovo sada?Hoce li biti kaznjivo pricati viceve o npr gejevima,plavusama,policajcima.Muji i Hasi....Uskoro ce nam zabraniti i vazduh.
Petak 03.02.2012. 13:12
Како су кренули нећеш смети изразити своје мишљење о тим психичким болесницима. Хајде лепо идите да се лечите.
Petak 03.02.2012. 16:43
A i vi ste vise dojadili sa kuknjavom ,imate sve u zakonu ,sta ocete vise. Zlocin je zlocin ,kako se to razlikuje- zlocin iz mrznje ili zlocin iz cefa !?? Kako se to dokazuje !? Vodite ljubav u 4 zida (za mal da kazem ko normalan svet ) i ne dosadjute vise sa gay parolama i revolucijama mirnim ljudima, Ko da vas gura onaj sto necu da mu pomenem ime Dosadni ste vise , jel samo parada vas cilj u zivotu ili moramo da pravimo drzavu po vasim merilima i pravilima Izgleda ako svi obucemo suknje vi cete tek tad biti zadovoljni Eno ga Boki 13 seta u suknji nista mu ne fali, ima i viska
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online