Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 27.02.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Tačijeva policija hapsila i tukla Srbe

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU pretukli su starca, a 16-godišnjem detetu stavili lisice u akciji hapšenja šestoro Srba u gnjilanskom kraju. Usred noći između petka i subote, Tačijeva policija lomila je vrata i prozore, razvaljivala i prevrtala nameštaj bez ikakvog objašnjenja.



U toj brutalnoj akciji, provedenoj na području Pasjana, Budrige, Parteša i Šilova, nadomak Gnjilana, uhapšena su četvorica radnika MUP-a Srbije, matičar zaposlen u opštini i vlasnik prodavnice pod optužbom za "napad na pravni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju službene dužnosti". Uhapšeni su Zlatko Denić, Mladen Dimitrijević, Tomislav Denić, Nikola Trajković, Dragan Stojković i Goran Matrapazović, koji su u pritvoru i čekaju saslušanje.
 

Uplakana Ivana Matrapazović, supruga privedenog Gorana, i dalje ne veruje šta se te noći dogodilo. Njenog sina, 16-godišnjeg Stefana, policajci su divljački zgrabili i vezali lisicama.

- Razbili su vrata, ušli u kuću na prepad. Spavali smo kad se to desilo. Ne mogu da verujem da su detetu od 16 godina stavili lisice. Mog supruga su odveli. Ispreturali su nam sve stvari. Mnogo toga su uzeli - kaže isprepadana Ivana. Ona dodaje da se niko iz policije nije predstavio.

- Nisu rekli ni ko su, ni zbog čega su došli. Ništa nam nisu dali. Nijedan dokument da nam pokažu. Makar oni što su bili u civilu, jedna žena u civilu i dvojica muškaraca. Svi ostali su bili u uniformama sa maskama - objašnjava Ivana.

Tragajući za njegovim sinom, Tačijevi policajci su pretukli učitelja u penziji Živojina Stojanovića iz sela Šilovo.

- To što se desilo bilo je katastrofalno. U pet sati su razbili vrata i prozore, ušli mi u kuću, izvukli me iz kreveta, bacili na tepih, bilo je svačega. Ne znam sve ni da ispričam, bio sam u panici. Pojma nemam ni zašto su me tukli. Kasnije mi rekli da me tuku zbog mog sina koji je načelnik SUP-a u Vranju. Celu kuću su mi prevrnuli. Nameštaj i druge stvari su slomljene, razbacane... Niko ništa da mi objasni, samo mi je jedan policajac rekao: "Nemoj mnogo da pričaš."

Stojanović kaže da su ga tukli oko pola sata, a da su policajci sa fantomkama posle nastavili sa premetačinom kuće, tavana i podruma.

- A posle svega toga izašli smo u dvorište da oni naprave zapisnik. Nisam mogao a da im ne kažem: "Momci, ovo što ste uradili je vandalizam, je l' se ovako ide u Evropu?" Još sam rekao i da kad bi oni imali srce kao što nemaju, trebalo bi da mi se izvine, rekao sam i da imaju srce kao patlidžan. Slomili su mi i vranjsku tablicu sa auta, polomili svetla... Sreća da sam sam bio kod kuće. Da je žena bila tu, doživela bi srčani udar, ispričao je Stojanović.

Hapšenje četvoro Srba uteralo je strah u kosti žiteljima gnjilanskog kraja.

- Kako da se ne plašim, sve biva gore. Gde ćemo mi sada? Izgoreli smo u bombardovanju, sve su nam radili da nam silom uzmu Kosovo, pa sad i ovo. Zašto se ovo dozvoljava - pita Ilinka Stanojević.

- Plašimo se. Kad ti neko usred noći upadne sa maskama neki ljudi koje niko ne poznaje, kako da se ne plašimo - kaže Đura Cvetković iz gnjilanskog kraja. U gnjilanskom kraju meštani pričaju kako su Srbi uhapšeni po prijavi funkcionera opštine Parteš, srpske nacionalnosti.
 

Nema logike al' ima cilj


Hapšenje Srba po Kosovu i Metohiji, koje je usledilo odmah posle dogovora Beograda i Prištine, "nema logike" ali ima za cilj da stiša albanske jastrebove u Prištini koji su nezadovoljni Tačijevom vladom i situacijom na Kosmetu. Na ovaj način Tači želi da ih umiri i pokaže kako nezavisna država Kosovo deluje na celoj svojoj teritoriji. Međutim, ako Tači pokuša da hapsi i na severu Kosmeta, čak i uz prećutnu saglasnost Beograda, uslediće događaji koje će teško bilo ko uspeti da kontroliše - izjavio je za "Vesti" Srbin iz Kosovske Mitrovice, koji ima dobre veze i u Prištini.


Dačić osuđuje i žali


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio hapšenje pripadnika MUP-a u Gnjilanu i istakao da žali što Srbija nema svoju policiju na Kosovu.


- Žao mi je što Srbija nema policiju na Kosovu, jer da ima ne bi se dešavalo ovo što se dešava od Albanaca prema Srbima, a ni ono što Srbi rade sami sebi - rekao je Dačić. On je dodao da su radnike MUP-a prijavili "lokalni Srbi koji rade za Tačija".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 12:05
Dacic je obecao reciprocne mere prema KPS-ovcima koji su dostupni nasoj policiji...Ocekujemo da odrzi MAKAR OVO obecanje.
Ponedeljak 27.02.2012. 12:16
Sve ovo maltretiranje neduznih gradjana je omogucila srpska izdajnicka vlast. Ako neko pak sumnja, neka pokaze kako su reagovali na ove terorsticke napade na gradjane Srbije?
Ponedeljak 27.02.2012. 12:43
Шиптарској полицији мора да припомогне и српска у Београду. Кандидатура нема алтернативу. Мада, овај убодени Ћифша може да буде проблем. Браћо владаоци помагајте! Србе на врбе, хапсите неподобне! Нападач на Албанца има већ 20 пријава; нападачи на Србе су све сами домаћини и поштена интелигенција...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online