Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.05.2012.
09:06
Alo A

Mladić umro od šoljice čaja od maka

Goran P. iz Zrenjanina umro je od šoljice čaja, napravljenog od suvih čaura maka, koji je popio zajedno sa devojkom Sanjom T. i drugom Danijelom M. u Daniijelovoj kući, piše "Alo!".

Pili čaj od maka jer nisu imali novca za heroin

Lekari zrenjaninske bolnice uspeli su da spasu život nesrećnoj devojci, ali će ona, kako "Alo!" nezvanično saznaje, imati trajna oštećenja na mozgu. Policija je odmah posle Goranove smrti uhapsila njegovog prijatelja Danijela zbog dva krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Prvo je neovlašćeno držanje opojnih droga, a drugo je omogućavanje i uživanje droge.


"Dosadašnja istraga je pokazala da su momak i devojka došli u kuću u Zrenjaninu kod svog prijatelja u nameri da se drogiraju. S obzirom na to da nisu imali novca za neku od opojnih supstanci, rešili su da skuvaju čaj od suvih čaura maka. Po svemu sudeći, skuvali su jak napitak. Očigledno su stavili u razmeri jedna šolja maka, jedna šolja čaja. Najviše je popio momak koji je veoma brzo i preminuo", objašnjava izvor "Aloa" iz policije u Zrenjaninu.

Uhapšeni Danijel M., nezvanično, neće odgovarati za smrt druga jer je Goran samovoljno uzeo kobni napitak.
 

Opijumski mak, latinskog imena papaver somniferum, jednogodišnja je biljka s lomljivim stablom i granama, visine do 160 cm, a nekada i do dva metra. Cvetovi su veliki, na vrhu stabljike ima četiri latice crvene ili bele, zavisno od podvrste. Čaura je okrugla ili konusna, plavozelenkaste, svetlozelene do tamnozelene boje.

Konzumiranje opijuma moguće je na sve uobičajene načine drogiranja: intravenozno i potkožno injektiranje, oralno, respiratorno, nazalno, pa čak i rektalno. Ostala je jedino navika pijenja opijumskog čaja u retkim narkofilskim redovima, ali to je u širem smislu zanemarivo.

Osušene glavice maka i gornjeg dela stabljike prokuvavaju se i pravi se čaj izrazito neprijatnog ukusa. Zbog toga se mora jako šećeriti i naglo popiti. Delovanje je sporo, ali daje efekte slične heroinu. Odlikuje se početnom snažnom euforijom, osećajem topline i blagostanja uz ubrzane otkucaje srca. Osećaj euforije može biti praćen crvenilom kože, suvim ustima i otežalim ekstremitetima, kao i mučninom, povraćanjem i svrabom.

Posle početnih efekata, korisnici ulaze u drugu fazu i narednih su nekoliko sati pospani, uz osećaj umora s meditacijama. Mentalne funkcije su zamagljene. Srce sporije kuca.Treću fazu karakteriše ulazak u san, a posle buđenja nastupa umor, odsustvo motivacije, depresivnost.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 09:11
Bravo!! Odlicno ste opisali nacin i od kojih delova biljke se moze napraviti caj. Deco, udrite sada po pijenju istog.
Sreda 23.05.2012. 14:59
Drogiranje se ne zove uzalud bolešću zavisnosti. Koliki je očaj i nesrećna potreba terala tu decu da se prihvate čaura maka? Žao mi je mnogo, ovo je već blizu, ne dešava se tamo negde u svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online