Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 18.06.2012.
10:51 >> 16:27h
Vestionline, Beta, MOD A

Poginulo dvoje kadeta, sedmoro ranjeno

Milina Miletić i Filip Milojević, kadeti četvrte godine Vojne akademije poginuli su jutros u eksploziji na vojnom poligonu Pasuljanske livade u centralnoj Srbiji. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, povređeno je sedam kadeta - dvoje teže, petoro lakše. Povređeni kadeti biće prebačeni na beogradski VMA. Kadete na VMA posetili ministar odbrane i predsednik Srbije. Starešine udaljene sa dužnosti do završetka istrage.

Uzrok eksplozije je, kako navodi Ministarstvo odbrane, zaostala granata od 30 milimetara
 

Teže su povređeni kadeti Tanja Milošević i Stefan Milosavljević, dok su lakše povrede zadobili kadeti Mirjana Veličković, Jelena Obradović, Slobodan Petrović, Mladen Milosavljević i Nikola Garabiljević.

Uzrok eksplozije je, kako navodi Ministarstvo odbrane, zaostala granata od 30 milimetara. Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović rekao da se nesreća dogodila kada su kadeti našli zaostalu granatu, iako u njihovoj obuci nije bila korišćena bojeva municija. Projektil koji je eksplodirao koristi se u pešadijskim jedinicama za punjenje automatskog bacača granata kalibra 30 milimetara.

"Projektil je verovatno zaostao od prethodnih gađanja, a budući da je na njemu nađena rđa, reč je verovatno o ranijem periodu. Ali to je posao istrage", rekao je on. 

U 11.20 je na gradski stadion u Ćupriji sleteo helikopter sa ranjenima, a naš izveštač javlja da se drugi helikopter upravo nalazi na samom poligonu.

"Na vojnom poligonu Pasuljanske livade jutros u 9.05 časova došlo je do eksplozije zaostale granate 30 koju je pronašao jedan od kadeta. Tom prilikom stradalo je dvoje kadeta, dvoje je teže povređeno, dok je petoro zadobilo lakše telesne povrede", navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.


Nesreća se dogodila na redovnoj obuci u toku pripreme završne vežbe "Diplomac 2012".

Svi povređeni kadeti biće prebačeni iz Ćuprije na VMA

 

Četvoro od sedam kadeta Vojske Srbije, povređenih danas na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, stiglo je na lečenje u Vojno-medicinskoj akademiji (VMA), u Beogradu, a očekuje se dolazak još dvoje povređenih kadeta Vojne akademije, koji imaju takozvane tačkaste povrede od gelera. .

 

Kako je novinarima rečeno na VMA, četvoro povređenih transportovano je u Beograd helikopterom, dok će još dvoje biti prebačeno vozilom saniteta. Sedmi kadet, koji je danas povređen, ostaće na lečenju u bolnici u Ćupriji.

 

Načelnik Vojno-medicinske akademije (VMA) brigadni general Marijan Novaković izjavio je da kadeti nisu životno ugroženi.

 

"Kadet i kadetkinja imaju povrede grudnog koša i oni su kvalitetno zbrinuti u Ćurpiji, a ovde se nastavlja njihovo lečenje. Drugo dvoje kadeta koji su prebačeni helikopterom na VMA, ima tačkaste povrede od gelera po telu", rekao je Novaković novinarima na VMA, pošto je sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem posetio povređene.

Šutanovac: Biće rasvetljeno kako je došlo do eksplozije

Ministar Šutanovac je rekao da će istraga pokazati pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije i kako je aktivirana zaostala granata jer na tom prostoru nije predviđeno gađanje bojevom municijom.

"Ova obuka je bila jednostavna i nije podrazumevala upotrebu municije i zaštitnih sredstava", rekao je on.

Ministar je rekao da je trebalo da kadeti za par meseci postanu oficiri Vojske Srbije.

"To su mladi ljudi koji su imali iskustvo. Biće važno da se rasvetli kako je došlo do eksplozije. Neću insistirati na brzini rasvetljavanja, već na odgovornosti u lancu komande, kako se tako nešto ne bi ponovo desilo", rekao je on i dodao da se nesreća nije desila dugi niz godina i najavio da će oni koji su krivi za to snositi odgovornost.

Šutanovac je do završetka istrage udaljio je sa dužnosti sve starešine u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama. Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da se još ne zna o koliko se starešina radi i istakao da će biti kažnjeni svi za koje se utvrdi da su načinili propuste koji su doveli do tragičnih posledica.

Pajović je dodao da su starešine u trenutku eksplozije bile pored grupa kadeta, a da su diplomci bili blizu jedni drugima jer su pravili maketu za vežbu. Istraga će utvrditi da li je poginuo kadet koji je našao granatu. On je naveo da je na Pasuljanskim livadama u trenutku nesreće bilo oko 600 kadeta i starešina, i osoblje za podršku na poligonu.

Inspektorat odbrane, Vojna policija i komisija koju je formirao ministar odbrane, ispituju sve okolnosti današnje nesreće. Do sada je utvrđeno da je granata nađena na lokaciji potpuno suprotnoj od poligona na kojem se obavlja bojevo gađanje.

"Imamo informacije o svim vrstama gađanja. Na Pasuljanskim livadama se u junu i maju u nekoliko navrata gađalo iz te vrste naoružanja, kao i na desetinama drugih lokacija. Sve ispitujemo", rekao je on.

Načelnik Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna je rekao da je vežbu izvodila 130. klasa akademije i da u vežbi nije korišćena bojeva municija.

Predsednik poslao telegram saučešća

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić je posetio kadete na VMA, ali nije davao izjave okupljenim novinarima. 

Nikolić je porodicama poginulih kadeta poslao telegram saučešća, u kojem je izrazio žaljenje zbog pogibije dvoje i ranjavanja sedam kadeta Vojske Srbije. Takođe, pozvao je nadležne da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran.

"Treba učiniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na način koji će sprečiti da se ikada više ponove tragedije poput ove", naveo je Nikolić u telegramu.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2012. 11:03
Ovo neće valjati! Leteće glave! Najgore što su zbog tog dve mlade glave već odletele...
Ponedeljak 18.06.2012. 12:36
Jadni mladi ljudi..zar ovako da zavrse ono sto nisu ni zapoceli...Porodicama iskreno saucesce a ovako laicki samo da konstantujem da je valjda morao teren na kome se izvode te vezbe biti pregledan i ociscen od mina...Cula sam na tv da su naisli na zaostalu granatu a vezbu uopste nisu izvodili bojevom municijom...
Ponedeljak 18.06.2012. 16:38
Za ovo vreme dok je Suntanovac ministar se desilo vise nesreca nego za poslednjih 40 godina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online