Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 25.06.2012.
22:05
Večernje novosti A

Dvanaest bandi hoće da vlada Srbijom

Dok u Beogradu prašte bombe, automobili lete u vazduh i gore u garažama, splavovi nestaju u plamenu i traje rat kriminalnih grupa, zvanični organi ćute. Obrazloženje - u cilju istrage. Za to vreme, nameće se pitanje - gde je sledeća sačekuša, koja raskrsnica će biti poprište novog obračuna i ko sve od građana može da bude izložen opasnosti?

Foto: Arhiva

U nedostatku pravih informacija, sredstva informisanja nastoje da saznaju šta se stvarno dešava u srpskom podzemlju i kakav se to rat vodi.

- Ubistvo Boška Raičevića na ulicama Beograda je izvedeno da bi se javnosti i protivnicima prenela mafijaška poruka, da sa organizovanim kriminalcima nema šale i da oni krvlju naplaćuju svoje račune. Ujedno, ovaj zločin je plod mafijaških obračuna, koji u Srbiji traju između najvećih klanova i njihovih vođa - kaže za "Novosti" kriminolog Dušan Davidović.

Po njegovim saznanjima, u Srbiji postoji 12 velikih mafijaških klanova, koji su svoju moć izgradili na ilegalnim poslovima sa naftom, drogom, cigaretama, devizama, na otmicama i iznudama, kao i naručenim ubistvima i atentatima. I bez obzira na to što su neke vođe klanova likvidirani ili u zatvorima, njihovi sledbenici nastavljaju poslove i neminovno dolaze u sukobe zbog različitih interesa.

- Mafija funkcioniše kao multinacionalna kompanija, koja umesto da na tržištu sledi ponudu i potražnju, u podzemlju svoj interes isteruje likvidacijama suparnika ili njihovih saradnika, prijatelja, čak i poznanika, ali i otimanjem plena ili osvajanjem prostora za rad. Krvavi obračuni mafijaških klanova su i put do učvršćivanja moći u podzemlju - tvrdi Davidović.

U "sukobu interesa" već su bili Željko Ražnatović i Andrija Drašković, kao i njihovi simpatizeri, Milorad Ulemek, "zemunski klan" protiv "surčinaca", Željko Maksimović Maka protiv policijskih ljudi i Crnogoraca u Beogradu, Dejan Stojanović Keka protiv "novobeograđana", Sreten Jocić protiv članova duvanske mafije, Luka Bojović protiv "draškovićevaca“ i Joce Amsterdama, a Darko Šarić protiv suparničkih klanova na Balkanu.

- Mafijaški rat u Srbiji traje dve decenije i poprima karakteristike terorizma. U tom obračunu stradalo je pedesetak ljudi, koje su mafijaški klanovi tajno pratili, snimali, i pripremali se za njihove likvidacije. Ove metode obračuna mafija je preuzela od terorističkih grupa, s tim što teroristi nasiljem šalju političke poruke, dok kriminalci urbanim terorizmom šalju mafijaške poruke - tvrdi dr Milan Pašanski, ekspert za terorizam.

Pored borbe za ilegalna tržišta i mafijaške poslove, dr Pašanski kao razloge za obračune u podzemlju navodi i isterivanje mafijaške pravde, ali i raspodelu moći, koja često zavisi i od sprege klanova sa pojedinim strukturama u politici i društvu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 22:11
Mala bara, puno krokodila a drzavi ocigledno odgovara..........
Utorak 26.06.2012. 09:39
deljenje drzavljanstva nezabelezeno u svetu je dovelo da se u srbiji ne zna ko pije,jedino se zna ko placa.
Sreda 27.06.2012. 06:16
Rasčerupali bi Srbiju da mogu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online