Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 07.08.2012.
08:20 >> 14:41h
rts rs, Blic, Beta A

Pop iz Crne Reke ubio štićenika!

Štićenik Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice ubijen je sinoć. Upravnik Centra protojerej Branislav Peranović je posumnjao da je štićenik uneo drogu u dvorište, udario ga šipkom u glavu i usmrtio.

Peranović je i ranije lopatom prebijao svoje štićenike: Peranović je uhapšen, a uviđaj je u toku
 

Država je kriva

 

Organizacija za borbu protiv
narkomanije "Izlazak" saopštila je danas da je ubistvo štićenika u Loznici  nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima.

 

Ta organizacija koju čine bivši zavisnici, ocenila je da država i
odgovorne službe nisu do kraja ispitale "slučaj Crna Reka", te da je sinoćno ubistvo "posledica onoga što se moglo naslutiti".

Žrtva N. Z., bio je na vikendu i u kamp se vratio, kako je Peranović sumnjao, drogiran.

Zbog toga ga je izveo iz kampa odveo kod sebe kući i počela je svađa. U jeku svađe osumnjičeni Peranović je uzeo šipku i nekoliko puta udario štićenika po glavi. Kada je N.Z. pao Peranović je pozvao policiju i prijavio ubistvo. Međutim, kasnije se na saslušanju branio ćutanjem, piše "Blic".


Boban Velisavljević, istražni sudija Višeg suda u Šapcu, kaže da obdukcija ubijenog još nije završena, a da će osumnjičeni na saslušanje biti priveden sutra.

Velisavljević je izjavio je da je "štićenik bio izložen određenom fizičkom kažnjavanju".

- U ovom trenutku postoji sumnja da između te fizičke sile, fizičkog kažnjavanja i njegove smrti postoji uzročna veza. U toku današnjeg dana ćemo nakon rezultata obdukcije imati preciznija saznanja o tome šta je neposredni uzrok smrti, da li ta neka primene fizičke sile ima veze sa smrtnim ishodom - najavio je Velisavljević agenciji Beta.

Istražni sudija je naveo da je štićenik je nađen mrtav u pomoćnoj kući u okviru tog centra, koja pripada upravniku, Branislavu Peranoviću.

Branislav Peranović diplomirani je inženjer agronomije, a bio je prosvetni radnik i sportista, poznat po tome što je srpske manastire i svetinje obilazio na svom"harliju dejvidsonu“: Sa jednog od skupova bajkera 23. 05.2010. (Branislav Peranović je u sredini sa lopatom u ruci)
 

Peranović je javnosti postao poznat pre 2009. godine, kad se pojavio snimak iz rehabilitacionog centra za lečenje narkomana "Crna Reka", gde je bio upravnik. Na tom snimku jasno se vidi kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.

Peranović je ubrzo nakon "otkrivanja" njegovih metoda napustio Crnu Reku i otišao u Novi Pazar gde je čekao suđenje. Tada su mediji preneli da "u Crnoj Reci o njemu misle sve najbolje i veruju da će na sudu dokazati da je sve radio za dobro mladića navučenih na drogu."

Peranović se tada pravdao da je "dolazak u centar dobrovoljan, a primena sila povremena, i da je kroz centar prošlo preko hiljadu ljudi".

Vladika Artemije je nakon toga smenio Peranovića sa mesta upravnika Centra i najavio da će protiv njega biti pokrenut crkveno-sudski postupak zbog primene nedopustivih metoda kažnjavanja nad štićenicima Centra.

Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podnelo je optužnicu protiv Peranovića za krivično delo mučenja i nasilja. Sud je dan po podizanju optužnice odlučio da Peranoviću nije potreban pritvor. Suđenje je krajem prošle godine završeno i čeka se presuda tutinskog suda.

Oktobra 2009. godine roditelji štićenika Centra za lečenje narkomanije Crna Reka uputili su otvoreno pismo episkopu bačkom Irineju povodom smrti šest zavisnika koji su centar napustili od početka kampanje protiv tamošnjeg načina lečenja narkomana.

Peranović je javno tvrdio da je "žrtveno jagnje", a tada su ga podržale pristalice Obraza, koje su se okupile ispred televizije B92 kada je tamo gostovao i dočekale ga ovacijama.

Peranović je 2010. godine došao u Jadransku Lešnicu, gde je postao upravnik centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti “Sretenje”.

Eparhija: Budno pratimo istragu

 

Eparhija šabačka se saopštenjem oglasila povodom smrti štićenika kampa za lečenje bolesti zavisnosti i uputila saučešće njegovoj porodici.

 

"Sa velikim žaljenjem i bolom, Eparhija šabačka je primila vest da je noćas na tragičan način izgubio život štićenik kampa za lečenje zavisnosti"; navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da organi Eparhije, sa velikim poverenjem, budno prate korake o preduzimanju mera istrage koju vrše nadležni organi Republike Srbije i čim dođe do relevantnih podataka i činjenica, Crkveni sud Eparhije šabačke će preduzeti mere u svojoj nadležnosti.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.08.2012. 09:07
Удри багру Браниславе
Utorak 07.08.2012. 09:21
Ovo je stvarno krajnje jezivo da jedan covek vernik ovako sudi onima koji su na "pogresnom putu"...ako je neko dosao da se izleci i vec je tu da se popravi kakav je to nacin da se neko fizicki obracunava sa njim...A na kraju popovi su kao bezgresni a?...postujem crkvu verujem u Boga ali ovi ljudi me zbunjuju...Em sto naplacuju svoje usluge basnoslovno em sto sami sprovode neke svoje zakone...ovo nije nacin ovo se kosi sa pravoslavljem...
Utorak 07.08.2012. 09:01
Vidi pop sta ume...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online