Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 11.08.2012.
19:25
Politika, Press A

U "Crnoj Reci" bilo i silovanja

Saradnici Branislava Peranovića osuđeni su pre dve godine u Novom Pazaru zbog silovanja štićenika u Duhovno-rehabilitacionom centru "Crna Reka".

Uhapšeni sveštenik Branislav Peranović
 

Branislav Peranović je bio starešina centra koji je zatvoren posle prebijanja jednog štićenika 2009. godine. Njegov pomoćnik Nemanja Radosavljević osuđen je prvostepenom presudom Višeg suda u Novom Pazaru na dve godine i pet meseci zatvora zbog silovanja i premlaćivanja jednog štićenika, a za isto delo, kao saučesnik, osuđen je na godinu dana zatvora Marijan Pavićević.

Obojicu je pred sudom u Novom Pazaru branio beogradski advokat Nenad Vukasović. "Presuda je ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje, ali poziv još nismo dobili”. Žrtva je bio mladić od dvadesetak godine, koji se i pre toga u centru lečio od droge, pa se posle nekog vremena vratio na lečenje, piše "Politika".

"U optužnici je pisalo da su Radosavljević i Pavićević odveli momka tokom noći automobilom u šumu, da su ga tamo lisicama vezali za motor marke "jamaha” i da su ga tako vezanog vozili po zemlji, a posle primorali na bludne radnje", kaže Vukasović za "Politiku".

Ovaj list piše i da SPC ćuti o tome da je nedavno Branislav Peranović dobio odlikovanje kojim je dobio zvanje protojereja stavrofora.

Došli po sina pa dobili batine

Eparhija šabačka je, povodom ovog tragičnog događaja, donela odluku da raspusti kamp "Sretenje" u Joševi kod Loznice.

Kako piše "Pres", prvu prijavu protiv Peranovića podnela je u aprilu 2006. godine porodica Vasić iz Beča. Oni su smestili sina Bobana u centar za odvikavanje Crna Reka. Vrlo brzo, međutim, hteli su odande i da ga izvade, jer im se žalio na neprestano maltretiranje. Majka i otac su se zato bez najave iz Beča uputili u centar po njega.

"Za sinovljevo lečenje Peranoviću smo platili 400 evra. Već posle dva dana Boban je uspeo da stupi u kontakt sa nama, rekavši nam da se štićenici zlostavljaju. Spakovali smo se i u roku od dva sata krenuli put Crne Reke. U centar smo došli nenajavljeno", pričala je tada majka novopazarskoj policiji i sve je do detalja opisano u krivičnoj prijavi, koja je prosleđena Opštinskom sudu u Tutinu i u koju je "Pres" imao uvid.

Roditelji su Bobana zatekli napolju kako radi sa ostalim štićenicima. Majka Milena upitala je Peranovića zašto njenog sina, koji ima upalu pluća i ne može da stoji na nogama, tera da radi. Odgovorio joj je da mu se ne meša u posao, posle čega su odmah tražili da Boban napusti centar i da im vrate novac. "Pres" piše da je nakon toga Peranović udario štićenika, a zatim je i pozvao ostale da mu se pridruže u tuči. Kako piše ovaj list, u prijavi u policiji piše da je otac Branislav sa ostalim štićenicima pretukao celu porodicu.

Bez obzira na sve prijave i evidentne nasilničke sklonosti, Peranović je ipak samo jednom procesuiran i to tek pošto su se snimci "lopatanja" štićenika u manastiru Crna Reka pojavili u javnosti.

POVEZANE VESTI

Subota 11.08.2012. 19:29
Манијак, убица...криминалац, блатитељ Православља!
Subota 11.08.2012. 19:36
Sumanuti bajker u mantiji
Subota 11.08.2012. 20:00
Ovo je vise mucno i odvratno citati...kad se dese neke tragedije onda iz dana u dan otkrivaju se nove afere...dajte zatvorite i te sotone koje su znale sta se desava a cutali...ko je njega priznavao? ko mu je dao da se tako ponasa?...ko ga je stitio?...Kako je on smeo da se tako izivljava pa makar to bili najgori otpadnici drustva...Cujem ovde jednog oca koji je prokomentarisao ovo sto se desilo...Ma dajte ljudi koji bre pop da mi dete prevaspitava...ja sam ga napravio ja bi mu i presudio...a ne da se pravi organizacija onih koji lece svoje komplekse a pritom uzimaju pare za to...mnogo njih je krivo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online