Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.10.2012.
01:52
Večernje novosti A

Priboj: Utopili se otac i sin

Otac i sin, Zoran Baković, iz Priboja, i Danko (26) iz Beograda, utopili su se u nedelju uveče u jezeru HE “Potpeć“ na Limu, kada se čamac sa šest putnika prevrnuo na oko 70 metara od desne obale.

Zoran i Danko Baković (gornji levi ugao). Porodica i prijatelji na jezeru HE "Potpeć"
 

Iz talasa hladne vode i zagrljaja smrti čamdžija Slađan Kolović (41), domar u Zavičajnom muzeju u Priboju, spasao je ćerkicu Anju, učenicu prvog razreda, i šestogodišnjeg komšiju Borisa Rakovića, dok je na obalu isplivao šesti putnik Slaviša Ćirković.
 

Ronioci našli tela

U ponedeljak su meštani oko 14 sati, uz pomoć sonde, prema rečima Alekse Bakovića, otkrili tela utopljenika na dubini od 17 metara na teško pristupačnom terenu, jer su na uskom pojasu iznad jezera barska pruga i regionalni put. Čekao se dolazak ronilaca Žandarmerije.

Tragedija se dogodila oko 18 časova, na oko kilometar i po od brane jedine centrale na Limu, nedaleko od ušća Kratovske reke u jezero. Grupa komšija i prijatelja iz naselja Potpeć, kraj puta Bistrica - Priboj, vraćala se sa leve obale, gde su sa još desetak osoba, po lepom vremenu, provodili popodne, uz roštilj kod tri vikend kućice. Ovde je rastojanje između dve obale oko 250 metara, a šestoro putnika se prevozilo u čamcu tipa “maestral“, proizvedenom u pribojskoj fabrici “Poliester“.


- Voda je počela da ulazi s prednje strane čamca. Povikao sam da Zoran, Danko i Slaviša krenu prema zadnjem delu i motoru, gde sam sedeo sa dvoje dece - ispričao je u ponedeljak, još u šoku, čamdžija Slađan Kolović. - Neko je zaljuljao čamac, počeli smo da tonemo... Drama na jezeru trajala je nekoliko minuta, a sa druge obale su pohitali u pomoć, uz povike da veslamo i držimo se za čamac.


- Činilo mi se da traje večnost - premotava film potopa Slađan. - Dečak Boris, koji je imao prsluk za spasavanje, držao mi se oko vrata, a ćerkicu Anju sam uhvatio oko pasa i plivao na leđima, pokušavajući da se održim na vodi. Dozivao sam u pomoć. Stigao je čamac u kome je bio i dečakov otac Ivica, pa su smo ubacili decu... Slaviša je već bio na obali, a našeg čamca nigde nije bilo...
 

Poslednji ispit

- Dva dana pre nesreće poslao sam Danku knjigu da sprema privredno pravo, poslednji ispit na menadžmentu - ispričao je u ponedeljak na obali jezera Dankov očuh Miomir Milinov iz Beograda, sa kojim su živeli Danko i njegova majka Zorica. - Danko je došao u Priboj da na miru, bez ometanja drugara, sprema ispit. Udžbenik nije dobio i umesto slavlja i završetka studija - spremamo sahranu.

Dvojica putnika, otac i sin jedinac, nestali su za tren u jezerskoj dubini. Rodbina i prijatelji, koji su se u ponedeljak okupili na obali, kažu da je ovde dubina oko 15 metara. Sa njima je stajao i Slaviša Ćirković, koji je takođe bio u čamcu. On nije mogao da govori o nesreći: sa mosta barske pruge nemo je gledao u modrozelenu vodu, često bi zagnjurio glavu među ruke i palio cigaretu za cigaretom. Aleksa Baković, rođak utopljenika, kaže da je prethodne večeri ispričao da je otac pokušao da iz vode spase Danka, kome se jakna brzo natopila.


Nesreća se dogodila na nekoliko stotina metara od kafane “Osvit“, koju je do pre neki dan držao Zoran Baković. Rođaci kažu da je bio neplivač, dok je sin Danko, atletske građe i snažan, bio slabiji plivač, ali i špic igrač fudbalskog kluba Jabučje iz okoline Lajkovca. Komšije pretpostavljaju da su jedan drugog pokušavali da spasu iz talasa i držeći se za ruke - otišli u smrt.


Policija i istražni sudija saslušali su više svedoka, a čamac i motor odvezeni su na veštačenje. Otac i sin, saznaje se, neće biti zajedno sahranjeni, već odvojeno, u mestima gde su živeli.

Danko bio najbolji strelac

U Omladinskom fudbalskom klubu “Jabučje“ u Jabučju kod Lajkovca, za koji je Danko Baković (26) igrao proteklih šest godina - tuga posle saznanja da se njihov centarfor, najbolji strelac, utopio u Potpećkom jezeru. Poslednji put Danka su videli u subotu, kada je na utakmici sa “Ribnikarom“ iz Pecke, koju je “Jabučje“ dobilo sa 4:0, kod dva gola bio asistent. Danko je tri sezone bio najbolji strelac OFK “Jabučje“. Imao je, kažu, nemerljive zasluge što je klub na čelu tabele Okružne lige Kolubara. Bio je, ističu, izuzetan profesionalac koji, iako je živeo u Valjevu, nikad nije izostao, ili zakasnio na trening, ili na utakmicu.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.10.2012. 06:51
Bili tako blizu obale...
Utorak 23.10.2012. 11:43
Tuga velika,iskreno saucesce porodici,a ovo je jedan od najvecih razloga da se ne ulazi u camac bez pojasa za spasavanje,ili specijalni prsluk za svakog putnika i da to bude obaveza vlasnika camca ili brodica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online