Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.03.2013.
15:25
Beta A

Nove optužbe protiv vladike Pahomija

Novine vranjske objavile su u današnjem broju izjavu magacionera Eparhije vranjske koji tvrdi da ga je vladika vranjski Pahomije seksualno uznemiravao kada je imao 16 godina.

Mladić je za "Vranjske" rekao da će otkriti pravi identitet tek kada i ako pravosuđe pokrene postupak protiv Tomislava Gačića, što je svetovno ime vladike Pahomija. Magacioner je naveo da je izjavu o višegodišnjem seksualnom uznemiravanju 20. februara ove godine dao pripadnicima Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda, sa kojima je razgovarao u Leskovcu, jer nije imao poverenja u vranjsku policiju.

Ozbiljne optužbe: Vladika Pahomije

"Vranjske" navode da je seksualno uznemiravanje "počelo u noći između 6. i 7. jula 2004. godine posle noćnog bdenija u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, a nastavilo se u narednih devet godina".

Trajko Naumović, prvi zamenik tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju potvrdio je da je "službena beleška (iz UKP Beograda) stigla do njih" i da u ovoj fazi postupka, dok se proveravaju njeni navodi, ne može da iznosi više detalja.

Eparhija vranjska je na svojoj internet stranici www.eparhijavranjska.org objavila saopštenje, kao odgovor na pitanja novinara "Vranjskih", a u kome se navodi da te novine, po istom scenariju kao što su to uradile 9. januara 2003. godine, žele da
naprave "slučaj Pahomije".

U saopštenju koje je objavljeno na internet stranici Eparhije vranjske navodi se i da je "u prvom slučaju 2003. godine (kada su vladiku Pahomija četvorica dečaka iz Vranja optužila za seksualno uznemiravanje) sud doneo oslobađajuću presudu za episkopa Pahomija i da tu ništa ne može niti da se doda niti da se oduzme". U saopštenju Eparhije vranjske se navodi i da su tada (2003. godine) "potrošena mnoga novčana sredstva" i zloupotrebljeni maloletnici u obračunu 'inih' organizacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Eparhiji vranjskoj, ali da "rezultata nije bilo, a neće ih biti ni ovog puta".

Sudsko veće Opštinskog suda u Nišu je 6. marta 2006. godine oslobodilo vladiku vranjskog Pahomija optužbi za protivprirodni blud zloupotrebom službenog položaja nad četvoricom maloletnih dečaka usled zastarelosti postupka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.03.2013. 15:31
Владика Артемије - Истина је само једна
Četvrtak 21.03.2013. 18:26
Није моје да браним Преосвећеног Епископа Пахомија. Једино је тачно да је у страдању невино оптужен и зашто му је Господ подарио тај крст само ОН и Његова промисао знају. Треба рећи да је као монах провео више година у Јапану код Јапанске православне цркве и преводио Богослужбене књиге са црквенословенског на јапански. Ваљда би га за те године Јапанци открили да је такав. Још једно треба рећи. Знало се да ће га напасти и пре оне године и то Шиптари због власништва Цркве на ХЕБИ чије су већинско власништво хтели и тзв. Македонци због Манастира Прохор Пчињски који они својатају. Размислите мало о томе.
Četvrtak 21.03.2013. 19:39
Знам само да "рат" против СПЦ траје одавно а када је непријатељ (комунисти,паписти,шипци...!) није могао сам поразити,ангажовао је лица српске националности,(слабог карактера или новчаника,свеједно!) за своје прљаве послове!Бог све види!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online