Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.05.2013.
19:35
RTS A

Podignute optužnice u slučaju “Agrobanka“

Podignute optužnice protiv bivšeg predsednika IO Agrobanke Dušana Antonića i još 20 okrivljenih u tom predmetu, zbog sumnje da su tu banku oštetili za 84 miliona evra.

Optuženi jer su banku oštetili za 84 miliona evra
 

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušana Antonića i još 20 okrivljenih u tom predmetu, zbog sumnje da su tu banku oštetili za 84 miliona evra.


Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Antoniću i još šestorici optuženih produži pritvor, a da se dvojica iz klasičnog pritvora prebace u "kućni pritvor".


Nakon obavljenog ekonomsko-finansijskog i drugih veštačenja, utvrđeno je da je ukupna šteta za Agrobanku u plasmanima sa pravnim licima i privrednim društvima povezanim sa Habitfarmom iz Ivanjice i Hedkomercom iz Beograda procenjena je na više od 84.000.000 evra.


Visina pribavljene protivpravne imovinske koristi za Habitfarm i sa njim povezana preduzeća iznosi oko osam milijardi dinara, a za preduzeća povezana sa Hedkomercom oko četiri miliona evra.


Ovi optuženi se terete zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica koje je na snazi od 15. aprila.


Optužnicom, koja je podigntua 30. aprila, obuhvaćeni su i članovi Izvršnog odbora banke Slavoljub Korićanac i Bojan Zarić, Boban Labović, navodi se u saopštenju Tužilaštva.


Optuženi su i direktor za korporativno bankarstvo Vehab Papić, direktor sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duško Sekulić, Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Nenad Maričić, Snežana Paunović, Dragovan Milinković, Miloš Marković, Duško Šunjarević, Bratislav Mihajlović, Branimir Uzelca, Suad Hasović, Slobodan Ratković, Miloš Uzelac i Milan Antonić.


Optužnica je podignuta i protiv odgovornih lica u privrednim društvima "Habitfarm", "Svis farmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trejd fajnans", "Vestern stajl", "Merkjuri internešenel", "Luton", "Novi dani", "Ekolimb", "Hedkomerc" i "Drina tajmber", zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.


Optuženi su takođe i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji su vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke kojima je stavljeno na teret izvršenje istog krivičnog dela u pomaganju.


Tužilaštvo navodi da je tokom istrage utvrđeno da postoji opravdana sumnja da su okrivljeni u periodu od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća.


Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke.


Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza. Pored toga nad gotovo svim privrednim drušvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.


Tužilaštvo za organizovani kriminal je u optužnici predložilo sudu da se prema optuženima Dušanu Antoniću, Slavoljubu Korićancu, Bojanu Zariću, Branimiru Uzelcu, Dragomiru Jovanoviću, Dušku Sekuliću i Slobodanu Ratkoviću produži pritvor, a da se prema okrivljenima Milanu Antoniću, Milošu Uzelcu i Suadu Hasoviću radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka primeni mera zabrane napuštanja stana, kao i da se ista mera produži prema ostalim okrivljenima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online