Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 23.05.2013.
14:25 >> 14:59h
Beta A

Veterani OVK uhapšeni zbog ratnog zločina

Euleks policija danas je u koordinaciji s jedinicom za specijalne operacije Policije Kosova uhapsila pet osumnjičenih za ratne zločine u pritvorskom logoru OVK, saopštila je misija Evropske unije.


Sami Ljuštaku među optuženima, piše "Koha ditore"

Pet osoba je osumnjičeno da su zlostavljali civile u pritvorskom centru OVK u Likovcu (opština Srbica), a protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ubistvo civila. Hapšenje je izvršeno po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Mitrovici.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su sadašnji predsednik opštine Srbica i nekadašnji komandant OVK za region Glogovca i Srbice Sami Ljuštaku, uhapšen je i Sait Jašari, blizak rođak osnivača OVK Adema Jašarija i komandant policije bivše OVK, te Jahir i Zećir Demaku i Hisni Tači.

Prema informacijama albanskih medija podignute su optužnice i protiv ambasadora samoproglašenog Kosova u Albaniji Sulejmana Selimija, Fadilja Demakua poslanika Tačijeve DPK u privremenom Kosovskom parlamentu, Sabita Gecija, Ismeta Hadže i još nekoliko bivših pripadnika OVK koji su bili pod neposrednom kontrolom Hašima Tačija.

U međuvremenu Sulejman Selimi, zvani Sultan, potvrdio je medijima da je uhapšena takozvana Drenička grupa i da hapšenje nije završeno.

Kosovski analitičar Fatmir Šeholi rekao je povodom hapšenja za "Vesti-onine" da "kosovsko društvo ulazi u veoma osetljiv proces suočavanja sa procesima koje su u ostalim bivšim republikama Jugoslavije negde završeni, a negde su pri završetku". o

On ocenjuje da je "ovo današnje jedno od najvećih hapšenja koje se učinilo uopšte od dolaska msiije Euleks na Kosovo".


"Ono što je sigurno je da albanski narod na Kosovu želi da zna istinu o svemu, jer težnja kosovskog drustva ka evropskim integracijama zahteva da se pravda zadovolji. Oko konkretnog današnjeg slučaja moramo biti relani i reći da do sada uključujući i sudske procese u Haškom tribunalu protiv Albanaca sa Kosova nije se dokazao bilo koji zločin. I vreme ce pokazati da li je ovo još jedan u nizu slučajeva samo da bi se udovoljili apetiti nekih određenih krugova koji su stalno bili protivnici nezavisnosti Kosova", kaže Šeholi.

Zloglasni logor Likovac bio je pod komandom OVK od 1998. godine do ulaska misije UN na Kosovo i Metohiju. U neposrednoj blizini logora nalazilo se sedište Glavnog štaba OVK, kojim je rukovodio tadašnji Generalni sekretar OVK Jakup Krasnići, sadašnji predsednik Skupštine Kosova.

Logor Likovac su na srpsku Novu godinu 1999. godine posetili šef Posmatračke Misije OEBS-a Vilijam Voker i tadašnji američki ambasador SAD u Makedoniji Pedi Ešdaun. Oni su posredovali u razmeni srpskih civila iz Likovca za pripadnike terorostičke OVK koje je zarobila Vojska Savezne Republike Jugoslavije na području Šalja, uporišta OVK na padinama Kopaonika prema Vučitrnu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.05.2013. 14:46
Kakva ironija kada ovk zlocinci satro hapse ovka zlocince...
Četvrtak 23.05.2013. 14:49
U sta se kladimo da ce stici iz Beograda nalog da se uhapseni puste?
Četvrtak 23.05.2013. 14:36
bravo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online