Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.07.2013.
15:44 >> 22:31h
Beta, b92.net A

Uzbuna u K. Mitrovici, uhapšen Ž. Veselinović

U severnoj Mitrovici danas se se oko 15.20 oglasile sirene za uzbunu, posle hapšenja Žarka Veselinovića i i jednog radnika lokalne benzinske pumpe. Euleks je istakao da je akcija deo krivične istrage zbog sumnje da je vozilo u kome su bili dvojica Srba povezano sa pokušajem višestrukog ubistva u Mitrovici prošle godine. Po hapšenju Veselinovića, Srbi su blokirali putni pravac južna Mitrovica-Leposavić, a, kako navodi Euleks, došlo je i do sukoba Euleksa i demonstranata.

Foto: Ilustracija
 

Veselinovića, rođenog brata Zvonka Veselinovića, uhapsila je Euleks policija i specijalne jedinice kosovske policije. Meštani tvrde da su u hapšenju učestvovali i pripadnici kosovskih specijalnih snaga. Srbi su u znak protesta blokirali su sa dva kamiona putni pravac južna Mitrovica-Leposavić u mestu Rudare.

Nedugo posle, dva pripadnika policije Euleks ranjena su kada ih je grupa demonstranata gađala kamenicama. Euleks je saopštio da su policajci kamenovani zbog hapšenja Veselinovića.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić izrazio je danas zabrinutost

Vulin pozvao na dostojanstvo i mir

 

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin apelovao je večeras na Srbe sa Kosova da budu "dostojanstveni i mirni" i da sačekaju da uhapšeni Srbi iz Rudara budu pušteni na slobodu.

 

"Očekujemo da se u najkraćem roku izađe pred javnost sa jasnim objašnjenjem šta se desilo, koji je zločin i krivično delo u pitanju. Očekujem da se u nakraćem roku omogući uhapšenima da se brane sa slobode", rekao je Vulin za Radio televiziju Srbije.

zbog hapšenja Srba i posle usvajanja zakona o amnestiji na kome je Beograd insistirao u Briselu, kao i zbog blagih reakcija koje tim povodom dolaze iz Srbije.

"Pozicija Beograda povodom hapšenja Srba je čudna, a reakcija blaga i mlaka imajući u vidu da se sve dešava posle usvajanja zakona o amnestiji u Skupštini Kosova", kazao je Jakšić za agenciju Beta i podsetio da je Beograd insistirao na amnestiji, iako se rešava na nivou država, a ne pokrajina.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izrazio je zabrinutost što su akciji hapšenja Žarka Veselinovića i još jedne osobe u mestu Rudare učestvovali policajci iz južnog regiona.

Milović je rekao da to pokazuje da priča da na sever Kosova neće dolaziti albanski policajci nije tačna i preneo zahteve građana da se uhapšeni puste i brane sa slobode. Posle razgovora s političkim savetnikom regionalnog šefa Euleksa
Jorgosom Nakerufasom, Milović je preneo okupljenim građanima da je meta današnje akcije bilo vozilo na benzinskoj pumpi u Rudaru.

"Vozilo se dovodi u vezi s događajima iz decembra 2012. godine kada je pucano na osobu koja radi u Administrativnoj kancelariji Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Milović.

Milović je kazao da je od nadležnih u Euleksu dobio i informaciju da je uhapšeni imao pištolj kod sebe i da ga je bacio, kao i da je protiv njega podignuta optužnica za delo iz 2011. godine.

Zvonko i Žarko Veselinović su krajem 2011. godine uhapšeni u Srbiji. Uhapsila ih je kraljevačka policija zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Zvonko Veselinović je godinu bio u pritvoru. Od decembra prošle godine brani se sa slobode, a sudskom odlukom mu je ograničeno kretanje. On je u Srbiji optužen da je protivpravno prisvojio 32 kamiona Hipo Alpe Adrija lizinga.

Zvonka Veselinovića, takođe, međunarodne misije na Kosovu i Metohiji smatraju da je on jedan od glavnih organizatora barikada na severu Kosova.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.07.2013. 16:10
Сад ће друг вулин то оштро да осуди... само да испегла кравату и да му напишу текст...
Ponedeljak 29.07.2013. 19:54
Pricate bez veze. Pa Dacici je potpisao zakon o amnestiji, samo nije citao ono napisano sitnim slovima u donjem desnom uglu " za Srbe ne vazi ".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online