Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 18.09.2013.
01:12
B. Đokić - Vesti A

Cane: Tadić mi montirao optužnicu

Posle sedam godina izgnanstva u Švajcarskoj, Stanko Subotić Cane (54) juče je u beogradskom Specijalnom sudu pobio optužbe da je švercovao cigarete tokom devedesetih godina. Subotić je to ilustrovao činjenicom, da se, dok se protiv njega u Srbiji vodila kampanja, on u Nemačkoj sastajao sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem i njegovim najbližim saradnicima.

Istina o političkim pritiscima: Stanko Subotić Cane

U pratnji advokata, Subotić je juče dao iskaz u Specijalnom sudu, gde se protiv njega vodi postupak pod sumnjom da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim licima i pojedincima. Po optužnici, ova grupa je navodno oštetila budžet Srbije za 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.


Umesto luksuznom limuzinom, kako se očekivalo da će doći u sud biznismen Subotićevog kalibra, on se taksijem dovezao ispred zgrade suda i hitro ušao unutra.
Dajući izjavu pred Specijalnim sudom, Subotić je negirao krivicu i objasnio kako je ceo proces namešten.


- Na mene su više puta vršili pritiske predsednik Srbije Boris Tadić i njegovi najbliži saradnici Miki Rakić i Vuk Jeremić. Zar nije čudno da se u vreme dok se protiv mene vodila kampanja u Srbiji i konstruisala optužnica, Tadić sa svojim najbližim saradnicima sedi sa mnom, jede i pije u privrednoj delegaciji u Gornjoj Rajni - Vestfaliji u Nemačkoj.

Odbrana sa slobode

- Srećan sam što sam došao u Srbiju i da mogu da kažem šta se dešavalo - izjavio je juče tokom suđenja Subotić.
On je inače srpskim pravosudnim organima bio nedostupan gotovo sedam godina. Nakon što je 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, omogućeno mu je da se brani sa slobode u Srbiji. On je u odsustvu osuđen na šest godina zatvora zbog "zloupotrebe službenog položaja", ali je ovu presudu oborio Apelacioni sud.

Javno su govorili da sam kriminalac, a ovamo su se viđali sa mnom. Kada sam im davao novac, preko Fonda za demokratiju, nije bilo problema. Hteli su novac u kešu, milioni evra su u pitanju, a pošto nemam novac u džakovima, trebalo bi mi vremena da skupim pare. Kada su pare iz Fonda prestale, odmah posle dva meseca protiv mene je pokrenut postupak - objasnio je Subotić.


On je objašnjavajući sudskom veću da je nevin objasnio juče da je sav posao sa uvozom cigareta radio legalno, preko firme Mia iz Uba, navodeći da će za sve pružiti dokaze.


- Bio sam vlasnik dva djuti fri šopa, u Luci Bar i graničnom prelazu Đeneral Janković između Makedonije i Srbije, odnosno Kosova. Poslovao sam u skladu sa zakonom. U to vreme moje obaveze prema državi su bile oko jedan procenat prometa, znači veoma male. Čak bi i inflacija tu sumu pojela, pa nisam imao potrebu da pravim neke fantomske firme i organizujem kriminalne grupe. Bilo me nekada i sramota da uplaćujem tako male sume državi - objasnio je Subotić.
 

Došao taksijem: Stanko Subotić sa advokatom ispred zgrade suda
 

Ceo posao sa uvozom cigareta on je, kako kaže, "radio po zakonu".
- U to vreme, tokom devedesetih godina, novac smo iz zemlje iznosili u gotovini, jer nije bilo platnog prometa prema inostranstvu. To je bila praksa koju su svi primenjivali. I od Uprave Carina SRJ i MUP-a i raznih ministarstva imao sam dozvole za trgovinu cigaretama, a iz banke u kojoj sam imao račun, to je Komercijalna banka, uz dozvolu Narodne banke Jugoslavije, podizao sam novac i u gotovini plaćao robu - otkrio je tadašnji način poslovanja Subotić.

Plata 60.000 švajcaraca

Tokom iskaza u Specijalnom sudu Subotić je objasnio da već petnaestak godina ima prebivalište u Švajcarskoj, tačnije Ženevi. Objasnio je da se bavi biznisom, između ostalog poseduje vinariju, a svoje mesečne prihode procenio je na oko 60.000 švajcarskih franaka. On je dodao i da u inostranstvu živi od 1979. godine, kada je u Francuskoj počeo da se bavi konfekcijom.

 

Slučajno počeo prodaju cigareta

U posao sa cigaretama, kako kaže Subotić, upao je sasvim slučajno.
- Imao sam potraživanja od jedne makedonske firme. Umesto novca dobio sam cigarete. Video sam da je to dobar posao, pa sam onda napravio ugovore sa nekoliko svetskih proizvođača cigareta za Balkan. U pitanju su prometi od nekoliko milijardi dolara. Cigarete u Srbiju obično sam uvozio preko Vanje Bokana, koji je bio jedan od najvećih distributera cigareta u regionu. Preko njega sam nabavljao cigarete od Mak tabaka iz Makedonije - izjavio je Subotić.

Pare tražio i ministar policije?

Prozvan: Dušan Mihajlović

Tokom svog iskaza Subotić je juče opširno pričao o odnosima sa Dušanom Mihajlovićem, nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Srbije.


- Lažne optužbe o meni koje su se pojavljivale u medijima mislio sam da mogu tužbama da sprečim. Onda je 2002. i 2003. godine Mihajlović formirao radnu grupu za istragu o cigaretama. Tako je rođena akcija Mreža. Dolazio je kod mene u Švajcarsku, Španiju, tražeći novac. Bio sam u strahu, a u Srbiji su me uveravali da je to Mihajlovićeva praksa - optužio je bivšeg ministra Subotić.


On dodaje da mu je bivši ministar policije tražio novac kako bi sprečio istragu šverca cigareta.


- Iz njegove kompanije Lutra tražili su mi novac, takođe i Mihajlović koji me obletao zbog toga. Ne možete ga razumeti kad priča jer muca, ali sam cifre razumeo. Traženo je od nekoliko stotina hiljada evra, pa do preko 20 miliona evra, zavisno kako je bio raspoložen. Govorio je kako će me on zaštititi u Srbiji. Počeo je da mi dostavlja kopije istrage u akciji Mreža. Sve to ima u krivičnoj prijavi koju sam protiv njega podneo tužilaštvu. Političari su počeli da mi nude usluge i reše probleme, ali za pare i akcije u mojim firmama - izjavio je Subotić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.09.2013. 12:36
ej Cane, Cane, skoro da si me ubedio da si malo dete za njih !! bilo ti je mnogo lose po svajcarskoj, cula sam to od neke moje poznanike, setnje po parizu sa zenom i cerkom, skupocene hotelske sobe, soping po najelitnjim buticima, mnogo, mnogo ti je bilo tesko, i to sve posteno zaradjeno !!!
Sreda 18.09.2013. 11:00
hahaha,e sada bi oni da nameste drugima,nema tu ni trunke istine... UDBAAAAAAAAA
Četvrtak 19.09.2013. 12:41
firma Mia iz Uba, ko li je vlasnik te firme ? stvarno me zanima, ne verujem da se firma bas slucajno zove isto kao i njegova kcerka. mnogo bi bilo za moje shvatanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online