Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.10.2013.
14:05
D. Dekić - Vesti A

Dinkić pozvan na saslušanje

Doskorašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić pozvan je da u svojstvu građanina da izjavu povodom privatizacije Nacionalne štedionice, potvrđeno je "Vestima" u Ujedinjenim regionima Srbije, čiji je Dinkić lider.

Pašće laži o meni: Mlađan Dinkić
 


Da policija istražuje jednu od 24 sporne privatizacije čije preispitivanje traži Evropska unija, za naš list je rekla član Saveta za borbu protiv korupcije Jeslisaveta Vasilić, koja otkriva da taj predmet, prema informacijama koje je dobio Savet, nije u fazi optužnice. Vasilićeva ukazuje da ništa ne znači što je neko pozvan kao svedok i da nije dobro saslušanje komentarisati unapred, jer može da bude povređena prezunkcija prava nevinosti.

Država oštećena 30 miliona evra?

Istraga o Štedionici je intenzivirana s dolaskom SNS-a, a spekulisalo se da je država tom privatizacijom oštećena 30-ak miliona evra. Savet za borbu protiv korupcije je 2004. usvojio izveštaj o štedionici. Iz tog tela se ranije čulo da je Dinkić u svojstvu guvernera Narodne banke Jugoslavije omogućio Štedionici, kao privatnoj banci koju su kontrolisali biznismeni Vuk Hamović i Vojin Lazarević, da besplatno koriste opremu i poslovni prostor bivšeg ZOP-a i bez konkursa dao Štedionici rad na isplati velikog dela stare devizne štednje. Kada je 2005. prodata Eurobanci EFG po većoj ceni u odnosu na kapital, Dinkić je bio ministar finansija.

Savet je, prema njenim rečima, predao izveštaje o 24 privatizacije čije preispitivanje traži Evropska unija, među njima i Nacionalnu štedionicu.


- Rekli smo tada policiji da nismo mogli da utvrdimo puteve novca, jer banke nisu dužne da daju podatke o tome. Da bismo bili sigurni da je generalno u tim slučajevima privatizacije bilo mita i korupciuje, mogu se ispitati svedoci, ali smo sugerisali da je najsigurniji dokaz provera tokova para - kazala je Vasilićeva.


Dinkić povodom policijskog poziva na saslušanje odgovara da se raduje tom razgovoru.


- Krajnje je vreme da posle 12 godina u ovoj zemlji proradi pravna država i da se konačno odbace sve laži koje su moji politički protivnici plasirali u medijima o meni u vezi sa Nacionalnom štedionicom. To je bio jedan od najboljih državnih projekata, na kome je Srbija zaradila sedam puta više nego što je uložila, a istovremeno je omogućeno da se stotinama hiljada građana isplati stara devizna štednja koja im je više od jedne decenije bila zarobljena u propalim državnim bankama - izjava je doskorašnjeg ministra koju nam je prosledio pres tim URS-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online