Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.11.2013.
11:05 >> 12:59h
Beta A

Azilanti u hotelu. Ko im je spalio barake?

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je istragu protiv nepoznatih osoba koje su u Ušću kod Obrenovca zapalile baraku u kojoj je trebalo da budu smešteni azilanti.

Foto: Ilustracija

Požar je izbio u sredu uveče, oko 23.10. Požar je namerno izazvan, a azilanti su privremeno smešteni u hotel u Obrenovcu.

Istraga tog slučaja je u toku.

Kako navode beogradski mediji, u požaru je potpuno izgorela baraka površine 400 kvadratnih metara u kojoj je bilo 20 improvizovanih soba za spavanje, a vatra je zahvatila i druge barake.

Meštani Ušća i Skele kod Obrenovca su tog dana protestovali protiv odluke da se azilanti smeste u tim barakama.

Centar za ljudska prava: Budimo solidarni

Beogradski centar za ljudska prava pozvao je građane Srbije da pokažu solidarnost sa azilantima i pomognu im bar tako što će se potruditi da shvate njihove probleme i omoguće im miran i dostojanstven boravak u Srbiji.

"Imajući u vidu sve što se dešavalo na našim prostorima poslednjih 20 godina, ne smemo da dozvolimo da svet stekne sliku o Srbiji kao o ksenofobičnoj i rasističkoj državi", piše u saopštenju Centra, koja je navela da se Srbija, ako tražiocima azila ne bude obezbeđen odgovarajući smeštaj, dovodi u poziciju da sa njima postupa nečovečno i ponižavajuće, što povlači i odgovornost za kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Beogradski centar za ljudska prava je istakao da je neprihvatljivo da Komeserijat za izbeglice još nije našao trajno rešenje za smeštaj azilanata, ne samo u vidu otvaranja novog centra za azil, nego i u vidu podizanja svesti građana o značaju pružanja pomoći tražiocima azila.

"Problem smeštaja jeste samo manifestacija jednog dubljeg i složenijeg problema, a to je sistemska neefikasnost postupka azila u Srbiji. MUP, odnosno Odsek za azil, koji je u sastavu Uprave granične policije, kao prvostepeni organ u postupku azila ima izuzetno male kapacitete i nije u stanju da procesuira veliki broj tražilaca azila", naveo je Centar, koji je svakodnevno u kontaktu sa azilantima koji beže od nasilja u svojim zemljama i traže utočište u Srbiji, naveo je da su to ljudi koji imaju veliki problem, a ne oni koji predstavljaju problem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.11.2013. 12:44
Sramota sta se deshava ljudima u navolji i to bash u nashoj Zemlji, a ponati smo kao gostoljubiv narod i vazimo za Zemlju koja ne poznaje rasizam. Sasha Jankovic je dao adresu-Deligradska 16-gdje se mogu donijeti ili poslati stvari - pomoc za izbjegla lica, svakim danom od 12--20h, s pocetkom od sjutra!
Petak 29.11.2013. 07:24
Bar su ih pristojno smestili... sada posle paljevine...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online