Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.01.2014.
01:43
J. L. Petković - Vesti A

Odbornik izrešetan pred kućom

Građani Kosovske Mitrovice su u šoku! Hicima iz automatskog oružja ubijen je odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dimitrije Janićijević, nešto iza ponoći, ispred svoje kuće u ulici Radničke čete u severnom delu Kosovske Mitrovice. Ovaj 35-godišnjak, otac troje maloletne dece, a četvrto je na putu, bio je kandidat Samostalne liberalne stranke za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica na prethodnim izborima i privatni preduzetnik.

Dobio podršku birača: Predizborni plakati sa likom Dimitrija Janićijevića
 


Policija još traga za ubicom, koji je u Janićijevića ispalio više od 10 metaka iz pištolja kalibra 9mm. On je odmah prebačen u mitrovačku bolnicu gde je konstatovano da ne daje znake života.


Direktor Zdravstvenog centra dr Milan Ivanović kaže da je Janićijević, bez znakova života, dovezen u bolnicu 42 minuta iza ponoći i da je imao višestruke povrede na grudima i stomaku.

Istraga na mestu zločina
 


- Pokušali smo reanimaciju, koja je trajala više od pola sata, ali bez uspeha i njegova smrt je zvanično konstatovana u 01.13, naveo je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Telo Janićijevića je potom prebačeno na Institut sudske medicine u Prištini gde se obavlja obdukcija. Na mestu ubistva policija je pronašla dve čaure. Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Besim Hoti objašnjava da je u istrazi, koju vode zajedno kosovska i Euleks policija, slučaj okarakterisan kao teško ubistvo.


- Policija je informaciju o ubistvu dobila 30 minuta posle ponoći i odmah izašla na lice mesta. Istraga je u preliminarnoj fazi prikupljanja dokaza i uzimanja izjava. Kada je u pitanju motiv ništa ne isključujemo - kazao je Hoti, dodajući da se slučaj može povezati sa nekim događajima iz prošlosti, pošto je ranije registrovano nekoliko napada na Janićijevića.

Policija još ne zna koji su motivi ubistva
 


Hoti je podsetio da su nepoznate osobe nekoliko puta pucale i bacile bombu na lokal Dimitrija Janićijevića, a da je ispod njegovog automobila bio postavljen eksploziv.
U porodici Janićijevića juče je vladala tuga, ispred kuće nalazile su se osobe koje nisu dozvoljavale ulaz, a supruga Tanja i majka ubijenog Dimitrija zamolile su novinare da ih ostave na miru.


Većina građana Kosovske Mitrovice, sa kojima su reporteri "Vesti" razgovarali, ubeđena je da je reč o politički motivisanom ubistvu.


- Niko nije očekivao ovako nešto posle izbora. I pored svih bombi i pretnji koje je imao niko nije mogao da nasluti da će tako da se desi sada. Za 15 godina ovde su se dešavale razne stvari, ali ovo je prvo ubistvo takvog tipa - političko ubistvo. Ovo je, bukvalno, sačekuša - kaže jedan od građana. Mnogi smatraju da je sve ovo atak na bezbednost.

Kuća u kojoj su živeli Janićijevići
 


- Svi su u šoku, preplašeni i žale taj mladi život. Strašno je kada nisi slobodan ni u svoju kuću da uđeš. Ovo definitivno baca senku na neku bezbednost - dodaje drugi.


Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila ubistvo Janićijevića i od Euleksa i međunarodne zajednice zatražila da hitno rasvetle taj zločin i vinovnike privedu pravdi.

Preti eskalacija nasilja

GI Srpska traži "hitnu reakciju međunarodnih organa u pronalaženju počinilaca kao i razotkrivanje motiva ovog gnusnog zločina i njihovo privođenje pravdi kako se nešto ovako nikada više ne bi ponovilo". Iz GI Srpska navode da će ukoliko izostane adekvatna reakcija i počinioci ne budu otkriveni doći do "opasne destabilizacije stanja sa mogućnošću dalje eskalacije nasilja".
- Odgovornost je na međunarodnoj zajednici i njihovoj misiji da sprovedu proveru reda i zakona - navodi se u saopštenju ove stranke.

- Pronalaženje zločinaca je imperativ kako bi se građanima Kosovske Mitrovice i cele Pokrajine obezbedile bezbednost i sigurnost - poručili su iz Kancelarije. Aleksandar Vulin dodao je da je ovo atak na dijalog.


Samostalna liberalna stranka najoštrije je osudila ubistvo odbornika SLS-a u Severnoj Mitrovici.


- Pozivamo sve nadležne organe da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce ovog kukavičkog čina. Porodici Dimitrija upućujemo najiskrenije saučešće.


Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica takođe je osudio ubistvo Dimitrija Janićijevića i odlučio da dan sahrane bude dan žalosti u Kosovskoj Mitrovici.


- Povodom gnusnog ubistva Dimitrija Janićijevića, odbornika u Skupštini Opštine Kosovska Mitrovica, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica najoštrije osuđuje ovaj podmukli čin i traži momentalno reagovanje međunarodnih organa reda i da se počinioci ovog zločina što pre pronađu i izvedu pred lice pravde - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.


Ubistvo Janićijevića osudili su G.I. Srpska i Adrijana Hodžić.


- U ime poslanika Skupštine AP Kosova i Metohije i u svoje lično ime upućujemo izraze najdubljeg saučešća porodici mučki ubijenog našeg sugrađanina Dimitrija Janićijevića. Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački akt koji predstavlja još jedan udarac na slobodu građana na KiM i koji je uperen protiv Srpskog naroda - saopštio je predsednik tog tela Slavko Stevanović.
 

Branilac mosta

Ubijeni Dimitrije Janićijević bio je u prvoj grupi "branilaca mosta" koja 1999. godine i mnogo puta kasnije nije dozvolila Albancima da osvoje ovaj deo severnog Kosova.


Dačić nudi pomoć u istrazi

Premijer Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio ubistvo odbornika u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica Dimitrija Janićijevića i ponudio je pomoć Srbije Euleksu i Kforu u istrazi.
- Svaki oblik destabilizacije prilika i nasilja preti da naruši mir i bezbednost građana, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija, gde je razgovorao sa šefom Evropola Robom Vejnrajtom.
Premijer je kazao da ne zna kakav je motiv ubistva odbornika, ali je ukazao da će taj zločin imati političke posledice jer je ubijen političar.
- Mi ćemo apsolutno pružiti svaku moguću pomoć i podršku istrazi da se dođe do počinilaca - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Subota 18.01.2014. 02:07
Izgleda da se u republici kosovo izdaja plaća ni manje ni više već glavom.
Subota 18.01.2014. 12:21
Ovo ubistvo u KM-i ide na dušu ako je imaju nikoliću dačiću i vučiću.dobro su znali kako se ovaj narod izborio i opstao svih ovih 14.god.i da ih niko ne može obmanuti da žive pod vlašću tačija,što ova veleizdajnička trojka sa briselom radi,verujte da policajci SRBI u KPS-I ovih dana nama vozačima kod legitimisanja naglašeno traže šiptarsku ličnu kartu i vozačku dozvolu e to je rezultat ovih veleizdajnika plašim se da je ovo ništa šta sledi jer ovih 90% SRBA koji nisu glasali neće se tako lako složiti da im tači bude vlastmti Srbi sa Severa Kosova znaju kako su prevareni Srbi u Baranji i Slavoniji.Kolko je LICEMERAN BRISEL vidi se kad srbi potpisuju zakletvu sa prelepljenim logom kosova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online