Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.04.2014.
19:19
Beta A

BIA tajno pretresala Šarićeve stanove

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole Bezbednosno-informativne agencije zbog tajnih pretresa obavljenih u akciji otkrivanja Darka Šarića.

Ako su dokazi protiv Šarića prikupljeni tajnim pretresom onda gube kredibilitet, upozorava Saša Janković
 

"Tražio sam da mi se stavi na uvid sve što je rađeno, razgovaraću sa direktorom i pripadnicima te službe koji će mi objasniti sve aktivnosti i nakon toga uslediće ocena da li je došlo do povrede ustavnog načela o nepovredivosti stana ili je u pitanju nešto drugo", rekao je Janković nedeljniku "Vreme".

Janković je naveo da niko ne može sprečiti tajne službe da podmeću stvari prilikom tajnog pretresa, a da je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle hapšenja Darka Šarića rekao da je obavljeno 25 takvih pretresa na različitim lokacijama.

Curenje informacija metod za skrivene ciljeve

Janković je kao problematično ocenio objavljivanje informacija o preduzetim merama. "Ovih dana osvanula su pitanja i odgovori sa poligrafskog testiranja zamenika direktora BIA. I niko te informacije ne demantuje niti, ako su tačne, sprovodi istragu o tome ko je odao poverljive podatke o postupcima u toku", istakao je Janković. On kaže da curenje informacija nije eksces, već pravilo, koje je nov metod kojim se postižu prikriveni ciljevi, što za posledicu ima neobjektivno i neistinito informisanje građana.

"To od mene, kao zaštitnika građana, zahteva da proverim da li zaista može da se desi da u bilo čiji stan, u bilo čiji prostor, bez odluke suda i bez ičijeg znanja ulaze pripadnici neke službe", rekao je Janković.

Ukoliko je tako, Ustav Srbije se krši, integritet dokaza prikupljenih na taj način je sporan, a ljudska prava su ugrožena, naveo je Janković. "A ako nije tako, došlo je do ozbiljnog nesporazuma prilikom obraćanja javnosti i on se mora objasniti", naveo je ombudsman.

Janković je istakao da Ustav ne dozvoljava tajni pretres ni nevinom, ni krivom, ni optuženom, ni osuđenom, a da se može se ući u nečiji stan, ali pod određenim uslovima, propisanim Ustavom.

"To je principijelno pitanje koje se tiče svih nas. Ako smo spremni da zaboravimo na ljudska prava u slučaju Darka Šarića, budimo spremni da sutra svi zaborave bilo koje ljudsko pravo u našem slučaju", rekao je ombudsman.

Tajni pretres, metoda DB-a

Janković je objasnio da je tajni pretres mera koju je nekada, na osnovu podzakonskih akata i pravilnika, primenjivao Resor državne bezbednosti, a potom i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

 

"Pripadnici službe tajno, kada niko nije kod kuće, ulaze u stan, primenjujući posebne veštine i pomagala koja ne ostavljaju trag. Nemaju za to nalog suda, već samo naredbu svog direktora. Pretresaju stan pažljivo, pokušavajući da nađu ono što ih zanima, ali vraćaju sve na svoje mesto tako da niko ne primeti da je pretres vršen", naveo je Janković.

 

Dodao je da ako nađu to što traže, tek onda oni ili policija, odnosno tužilac, idu pred sudiju, traže nalog za pretres, sa dva svedoka ili u prisustvu vlasnika ulazi se u stan i "traži" ono što je u prethodnom tajnom pretresu već pronađeno, ili, kako je istakao, podmetnuto.

 

O toj tajnoj meri 2007. godine Janković je razgovarao sa tadašnjim direktorom BIA-e Radetom Bulatovićem, koga je podsetio da Ustav iz 2006. godine sadrži član o nepovredivosti stana, prema kome se u stan bez dozvole vlasnika može ući samo uz nalog suda i u prisustvu vlasnika ili dva svedoka.

 

"Konstatovali smo tada, direktor BIA i ja zajedno, da Ustav Srbije, verovatno zbog ogromne opasnosti od zloupotreba, ne dopušta nikakvu mogućnost za tajni pretres i direktor mi je rekao da ga BIA od tog momenta briše iz svog arsenala tajnih mera", rekao je Janković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online