Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.07.2014.
12:21
Srna A

Daviniću uslovna kazna za zloupotrebu službenog položaja

Apelacioni sud u Beogradu osudio je nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića uslovno na osam meseci zatvora, jer je 2005. godine Crnoj Gori nezakonito poklonio vojni brod barkasa vredan oko 50.000 dolara.

Uslovna kazna za nezakonito poklanjanje vojnog broda: Prvoslav Davinić
 

Davinić, koji je već dva puta prvostepenim presudama Višeg suda u Beogradu bio oslobođen tih optužbi za zloupotrebu službenog položaja, osuđen je uslovno s rokom provere od tri godine.

Apelacioni sud je oštećenu Republiku Srbiju radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva uputio na parnicu.

U obrazloženju svoje presude obavljene na sajtu, navodi se da je Davinić kriv, jer je 18. avgusta 2005. godine u Beogradu iskorišćavanjem službenog ovlašćenja naneo štetu Ministarstvu odbrane tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

On je, kako se dodaje, odlučio da se Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno razminiranje iz Bijele ustupi bez naknade plovno sredstvo Vojske SCG – barkasa hidrografska sa pratećom opremom.

Navodi se da je Davinić bio svestan da stavlja van snage prethodno donesenu odluku o prodaji barkase kao viška sredstava i time pričinjava štetu budžetu savezne države kome bi bila uplaćena sredstva od ostvarene prodaje.

Istraga u vezi sa brodom pokrenuta je u aprilu 2009. godine, a slučaj je prijavio Generalni inspektorat Ministarstva odbrane Srbije.

Davinić je tokom suđenja negirao da je izvršio krivično delo, navodeći da je sve učinio u skladu sa sporazumom između Ministarstva odbrane i crnogorskog centra.

On je već pravosnažno oslobođen po tri optužnice - afera "Pancir", stanovi za Kobre, stan za jednog oficira - a u toku mu je suđenje za aferu "Satelit".

Protiv njega i njegovog tadašnjeg pomoćnika Miluna Kokanovića još jednu optužnicu zbog sumnje da su u postupku prodaje viška naoružanja zloupotrebom službenog položaja 2005. godine oštetili budžet Srbije, tužilaštvo je podiglo prošle godine.

Tom optužnicom Daviniću se na teret stavlja da je iskorišćavanjem službenog položaja preduzeću "Jugoimport-Mont"iz Podgorice pribavio imovinsku korist od 1.617.686 američkih dolara.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 12:35
Najveci lopovi ove zemlje dobijaju uslovne kazne,a za neplaceni saobracajni prekrsaj se ide u zatvor. To znaci da zakon u Srbiji vazi samo za jadnike koji jedva sastavljaju kraj sa krajem,dok ove lopurde sa ovakvikim kaznama maltene budu i nagradjeni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online