Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.04.2010.
00:51
blic.rs A

Katarina Rebrača navodno prevarila 106.000 građana

Deo novca u fond Katarine Rebrače, koja je u sredu uhapšena zbog sumnje da je prisvojila 37 miliona dinara namenjenih humanitarnoj pomoći, uplaćivan je i preko uplatnica koje su građanima na kućnu adresu stizale uz račun “Infostana“.

 

Na tim uplatnicama u gornjem uglu bio je utisnut i logo Instituta za onkologiju i radiologiju, piše beogradski “Blic“ prema navodima izvora iz MUP-a. Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević navodi da između Instituta i Fonda "Katarina Rebrača“ nije postojao nikakav ugovor.

- Fond je imao podršku Instituta, tako što su u akcijama koristili naš logo, ali od njih nikada nismo dobili nijedan dinar - objašnjava doktor Borojević.

U JKP "Infostan“ Beograd kažu za "Blic“ da je u 2009. dobrovoljne priloge uplatilo 106.000 domaćinstava i da je ukupno prikupljeno 1.280.000 dinara.

Negirala krivicu

Katarina Rebrača (38), njena majka i tri prijateljice, u policiji su negirale krivicu, saznaje “Blic“.

- Nisu priznale proneveru, ali budući da imamo izvode svakog računa, sa kojeg su dizale novac, i fiktivne račune kojima su “pokrivale“ podizanje gotovine, njihovo priznanje i nije neophodno - kaže za “Blic“ izvor iz beogradske policije.

On navodi da je saslušanje manekenke Katarine Rebrače, njene majke Sandrine Bogunović (61) i prijateljica Mirjane Hristić (52), Slađane Mironije (46) i Tatjane Babac (38), obavljeno u prisustvu tužioca. Katarina je osnivač dobrotvornog fonda koji nosi njeno ime i direktor agencije "K models“, Hristićeva i Mironija su članice Upravnog odbora Fonda i osnivači i odgovorna lica agencije "Top image“.

Osumnjičena Babac je osnivač agencije "Impact Consulting“, dok je majka uhapšene manekenke odgovorno lice agencije "Centar za kreativno domaćinstvo“.

- Sve humanitarne organizacije koje žele da se promovišu preko nas moraju da dobiju saglasnost grada Beograda, a tu saglasnost imao je i privatni fond “Katarina Rebrača“. Na uplatnicama koje su deljene zajedno sa računima za “Infostan“ bio je račun od privatnog fonda, ne naš, tako da praktično nismo mogli da imamo uvid na šta se uplaćena sredstva troše. Smatramo da komunalna preduzeća nisu ta koja treba da kontrolišu rad humanitarnih organizacija, niti je to grad Beograd - kaže Milica Đorđević-Paunović, portparol JKP “Infostan“.

Bivši direktor ovog preduzeća Miodrag Milošević kaže da je još u početku bio skeptičan prema ovom privatnom fondu, ali je za saradnju sa Rebračom, kako navodi, dobio preporuke Ministarstva zdravlja, grada Beograda i Instituta za onkologiju.

- Ne ulazim u to da li je ta preporuka bila falsifikat ili ne, a sva sredstva su uplaćivana direktno na račun Fonda - kaže Milošević i navodi da ga je Rebrača “uredno obaveštavala o tome kako su akcije prolazile i koliko je novca prikupljeno“.

Gotovo svi sagovornici "Blica“ iz institucija kojima je ova bivša manekenka obećala donacije u četvrtak su izjavili su da iz Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača“ nisu dobili ni dinar.

Institut za onkologiju i radiologiju

Doktor Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, kaže da su još 2007. od Katarininog fonda očekivali da dobiju mamograf.

- Taj aparat nikada nismo dobili. Vremenom je postalo jasno da Institut ništa nije dobio od Fonda, zbog čega sam predložio Upravnom odboru da s njima prekinemo saradnju - kaže doktor Borojević.

Skupština grada Beograda i Opština Stari grad

Na sajtu Fonda navedeno je da su 2007. prikupljali sredstva za adaptaciju i opremanje 750 kvadratnih metara ambulantnog bloka na prvom spratu Instituta, kao i da je akcija dobila podršku Skupštine grada Beograda i opštine Stari grad.

- Za tu akciju na račun Instituta uplaćeno je dva puta po pet miliona dinara, ali sa računa Skupštine grada i opštine Stari grad - kaže doktor Borojević.

U beogradskoj opštini Stari grad navode da će narednih dana izvući sve izveštaje o donacijama upućene Fondu „Katarina Rebrača“, kako bi utvrdili tačan iznos koji im je doniran.

- Suma svakako nije mala s obzirom na to da se radi o dugogodišnjoj saradnji - kažu u opštini Stari grad.

Područje Vojvodine

I vojvođanski sekretar za zdravstvo doktor Atila Čengeri kaže da je Pokrajinsko izvršno veće pre tri godine podržalo fondaciju, ali da ni mamograf, niti bilo koji drugi medicinski aparat na teritoriji Vojvodine, nije kupljen iz Fonda "Katarina Rebrača“.

- Pre tri godine Izvršno veće je organizovalo i donatorsku večeru na kojoj je prikupljan novac za Fond, a održano je i nekoliko akcija. Katarina je nedavno tražila od Pokrajinskog sekretarijata i Vlade da nastave akciju. Tražili smo da dostavi finansijski izveštaj, ali nam to nije poslala. Katarina je obećala da će kupiti mamograf za Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici, razgovarala je i sa Domom zdravlja u Bačkoj Palanci kako bi i njima nabavila neku opremu, ali ni od te donacije nije bilo ništa - kaže doktor Čengeri.

Ministarstvo zdravlja

U Ministarstvu zdravlja kažu da su 2007. godine bili pokrovitelji Katarininom fondu i da je ta kampanja trajala i naredne godine.

- Pokroviteljstvo nije podrazumevalo finansijske obaveze, ali je Katarinin fond bio obavezan da podnese izveštaj šta je urađeno tokom kampanje. To nikada nije učinjeno. I ove godine Fond se obratio Ministarstvu sa zahtevom za pokroviteljstvo, tražili smo dodatne informacije koje nam nisu dostavljene, pa je zahtev odbijen - navode u ovom ministarstvu.
 

“Postoje papiri za uplate Institutu za onkologiju i radiologiju“

Izvor “Blica“ iz policije navodi da je na račun Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača“ na ime donacija radi edukacije o prevenciji raka dojke od marta 2006. uplaćeno 67 miliona dinara od raznih donatora. U Institutu za onkologiju i radiologiju navode da od njenog fonda nisu dobili ni dinara, dok Igor Đurić, bivši suprug poznate manekenke, tvrdi da je Katarina Institutu obezbedila 15 miliona dinara.

- Taj novac je išao za rekonstrukciju prijemnog odeljenja, ona je jurila da završi građevinske dozvole. Obezbedila je i besplatne preglede na Institutu. Znam i da je davala uplate Institutu i te papire ću obezbediti - kaže Đurić.

Sreda 21.09.2011. 09:53
vise ne manje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online