Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.03.2015.
13:03
Tanjug A

Masovno trovanje divljači u Novoj Crnji

U lovištu "Koštanac" na području Nove Crnje u Banatu primećeno je masovno trovanje srna i druge divljači, a šteta je neprocenljiva, izjavio je lovočuvar u tom lovištu Ivan Palameta.

Tanjug
Leševi srna rasuti po lovištu

Palamenta je rekao da su u poslednja tri dana pronađene 24 uginule srne, orao belorepan, dve lisice i veliki broj predatora.

- U neposrednoj blizini lovišta, imamo oko 40.000 hektara zasađenih žitom i to zemljište je tretirano preparatima protiv glodara, ali je izgleda to urađeno nestručno jer se vidi da rupe u zemljištu nisu zatvorene i da tog otrovnog preparata ima i u njihovoj okolini - rekao je Palameta.

On je dodao da se na licu mesta nalaze i veterinarska i šumska inspekcija, a da se primarna šteta nastala ovim trovanjem meri milionima, dok je sekundarna šteta neprocenjiva.

- Za 26 godina rada ovako nešto nisam video. Pronađeno je 20 uginulih srna i četirti srndaća strarosne dobi od jedne do šest godina, ali je najgore što to ni blizu nije konačan broj i strahujem da bi taj broj mogao na kraju biti nekoliko puta veći jer je na poslednjem brojanju, u lovištu koje se prostire na 20.000 hektara izbrojano oko 3.000 srneće diviljači - istakao je Palameta.

Tanjug
Otrov prosut po njivama pojele srne

On je dodao da je pretražen samo deseti deo prostora ugroženog područja. Prema njegovim rečima, prizor kakav se može videti na lovištu je zastrašujući jer su, kako je rekao, leševi divljači "kao posejani po lovištu na sve strane".

- Divljač, kada je bolesna ili ranjena, zavuče se u grmlje i tu ugine pa je teško primetiti leš, a sada imamo situaciju da se leševi nalaze svuda okolo što je zaista zastrašujuća slika - rekoa je Palameta.

Kako je rekao, veterinari su konstatovali da su leševi životinja stari od tri do 15 dana i napomenuo da je jako teško obići lovište zbog izuzetnog visokih podzemnih voda koje onemogućavaju kretanje.

Ilustrujući sa kakvim bogatstvom srneće diviljači raspolaže lovište "Koštanac" Palameta je kazao da je pre tri godine jedan lovac iz Švajcarske odstrelio najvrednije naplaćenog, odnosno fakturisanog srndaća na svetu.

Palameta je posebno istakao dobru saradnju sa policijom rekavši da su, "ljudi prethodna dva, tri dana po ceo dan pretraživali teren i fotografisali uginule životinje radi istrage".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 05:27
tako se upropastava Srbija..sa tim kvazi lovcima..truju nam krv ...upropascavaju sve cega se dotaknu...a zasto...pa za to u bilo kojoj zemlji koja drzi do sebe bi ga obesili za gace..ovde ne...nije ovo prvo loviste koje je tako zavrsilo...a nije ni poslednje..je bem ja biolosku majku tim lovcima bas..znaci uhhh...
Četvrtak 05.03.2015. 05:27
da je u ovoj zemlji zakona...ruke bi vam odsekao...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online