Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.05.2015.
16:44
Srna A

Osuđena samo dvojca iz Dreničke grupe, ali ne za ubistvo Srba

Sudsko veće Euleksa osudilo je na ukupno 18 godina pripadnike takozvane Dreničke grupe, Semija Ljuštakua i Sulejmana Seljimija. Oni su osuđeni za ratne zločine nad Albancima civilima u logoru OVK 1998. godine, dok su ostala petorica oslobođena optužbi. Za ubistvo srpskog policajca Ivana Bulatovića niko nije osuđen.

Reuters
Zločini OVK nad Srbima ostali bez kazne

Veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici oslobodilo je Sabita Gecija, Sahita Jašarija, Avnija Zabeljija, Jahira Demakua i Ismeta Hadžu optužbi za ratne zločine počinjene u proljeće 1998. i prvim mesecima 1999. godine, kao i optužbi za ubistvo srpskog policajca Ivana Bulatovića.

Čitajući presudu, predsednik Sudskog veća Darijus Skejalicki rekao je da je Ljuštaku osuđen na 12 godina zatvora, jer je postupajući na brutalan način namerno oduzeo život neidentifikovanom Albancu. On je objasnio da je Ljuštaku ispalio tri metka iz pištolja u glavu vezanoj žrtvi koju su čuvali neidentifikovani vojnici OVK u selu Galici, septembra 1998. godine.

Seljimi je osuđen na šest godina zatvora, jer je tokom sukoba na Kosovu u nekoliko navrata 1998. godine kao pripadnik OVK činio nasilje i nečovečno postupao protiv albanskih civila u pritvornim objektima OVK u Likovcu opštini Srbica.

Sudija Euleksa objasnio je da je Seljimi udarao te osobe, pretio im smrću i nazivao ih srpskim špijunima.

Dvojici osuđenih odmah je određeno zadržavanje, a u kaznu će im biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Ljuštaku je gradonačelnik Srbice i funkcioner Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, a 1998. godine bio je komandant takozvane OVK za Drenicu.

Seljimi, poznat pod nadimkom Sultan, bivši je kosovski ambasador u Albaniji i bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je tokom sukoba na Kosovu bio komandant Glavnog štaba takozvane OVK.

Pripadnici Dreničke grupe bili su više od dve godine u pritvoru. Oni su optuženi za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru OVK u Likovcu, u oblasti Drenice, tokom 1998. godine.

Drecun: Osuđeni samo za delić zločina

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da procesuiranje zločina nad Srbima na Kosovu ne sme zaustaviti na presudi članovima Dreničke grupe, dok iz SPS poručuju da ta presuda govori o potpunoj opravdanosti formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Drecun je rekao da su dvojica osuđenih "sam vrh organizovanog kriminala na Kosovu i Metohiji i jedni od najeksponiranijih u zločinima OVK i u svemu lošem što je rađeno".

- Iznenađuje me kako to da su osuđeni samo za delić onoga što su uradili, a da za nedela nad srpskim narodom nisu. To su ljudi koji su se na Kosovu bavili politikom i koji su za međunarodnu zajednicu trebalo da budu neki garant stabillnosti. Na ovome ne sme da se završi, suviše su zločina počinili - rekoa je Drecun.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.05.2015. 20:59
a vlasnik privatnog krematorijuma fatmir ljimaj?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online