Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.06.2015.
17:11
Tanjug A

Smanjena kazna vlasniku diskoteke "Kontrast"

Apelacioni sud u Novom Sadu saopštio je danas da je vlasniku diskoteke "Kontrast" Ganić Alojzu smanjio kaznu zatvora sa pet, koliko je izrekao prvostepeni sud, na četiri godine.

Tanjug
Ulazna vrata diskoteke Kontrast

Apelacioni sud preinačio je presudu jednom od zakupaca Slaviši Stanišiću tako što je delimičnim usvajanjem žalbe Višeg javnog tužioca, uz kaznu zatvora od devet godina, izrekao i zabranu vršenja ugostiteljske delatnosti u trajanju od tri godine.

Drugom zakupcu Dejanu Ratkoviću potvrđena je kazna zatvora u trajanju od sedam godina, a električaru koji je obavljao popravke u klubu Miroslavu Papugi kazna zatvora u trajanju od devet godina.

Oni su osuđeni za teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

U požaru koji se u novosadskoj diskoteci "Kontrast" dogodio 1. aprila 2012. godine život  je izgubilo šet mladih ljudi.

U obrazloženju presude navodi se da je pravilno utvrđeno da su svi okrivljeni bili svesni da usled njihovih postupanja, može doći do opasnosti za život i telo ljudi pa su na to pristali, a da su u odnosu na težu posledicu postupali sa svesnim nehatom, odnosno da su olako držali da posledica u vidu smrti više lica neće nastupiti ili da će je moći sprečiti.

Apelacioni sud nalazi da je utvrđeno da u dužem vremenskom periodu nije postupano u skladu sa propisima u vezi sa protivpožarnom zaštitom i obezbeđivanjem uslova za bezbedno obavljanje delatnosti, te da je to dovelo do izbijanja požara i njegovog rasplamsavanja, iako je kod svih okrivljenih postojala svest o činjenici da se radi o mestu gde se okuplja veći broj ljudi.

Iako su rešenja Sektora za vanredne situacije, kojim je bilo naloženo da se izvrše odgovarajući radovi, uklone nedostaci i drugo glasila na okrivljenog Alojza Ganića, to ne isključuje krivicu okrivljenih Stanišića i Ratkovića.

Pre svega okrivljeni Ganić je ovu obavezu imao kao vlasnik objekta, pa je bez uticaja što su zakupci govorili da će oni te radove izvršiti, posebno u situaciji kada je video da oni te mere ne preduzimaju.

Isto tako, kako u ugovoru o zakupu lokala iz 2007. godine nije bilo regulisano ko treba da izvrši ove obaveze, one su predstavljale i obavezu zakupaca, okrivljenih Stanišića i Ratkovića.

Odgovornost okrivljenog Miroslava Papuge se ogleda u tome što je preko svoje firme "Papuga elektro" izveo radove na električnim instalacijama suprotno propisima.

Prema oceni suda pravilno je utvrđeno da je do požara došlo ispod bine i da su uzrok požara kratki spojevi, do čega je došlo usled oštećenja instalacija, odnosno oštećenja izolacije električnih provodnika.

Kako su i početkom 2012. godine u objektu već bila uočena oštećenja izolacije (izgriženi kablovi i ogoljeni provodnici), a ova opasnost očigledno nije adekvatno shvaćena jer nisu preduzete mere da se stanje popravi i kablovi bolje zaštite od mehaničkog oštećenja što je direktno dovelo do požara, ne može se smatrati da su radovi na elektro-instalacijama bili stručno izvedeni od strane okrivljenog Miroslava Papuge, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online