Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.09.2015.
13:35
Tanjug A

Canetova advokatica nije došla na suđenje: Kazna 150.000 dinara

Apelacioni sud u Beogradu izrekao je novčanu kaznu od 150.000 dinara advokatu Ireni Vujinović, braniocu jednog od optuženih u postupku protiv biznismena Stanka Subotića Caneta, jer je neopravdano izostala sa suđenja koje je zbog toga moralo po peti put za redom da se odloži.

Tanjug
Suđenje odloženo po peti put: Stanko Subotić Cane

Ovom postupku preti nastupanje apsolutne zastarelosti, a sledeće ročište je zakazano tek za 22. oktobar.

U Apelacionom sudu danas je trebalo da se održi drugostepeno suđenje Subotiću i ostalim optuženima za šverc cigareta tokom devedesetih. Na suđenju se nije pojavila advokat Irena Vujinović, a njen branjenik Stevan Banović je sudu rekao da ne zna zašto je izostala, ali da misli da se nalazi u bolnici u Višegradskoj.

Na insistiranje zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića sud je odlučio da tu informaciju proveri i pozvao bolnicu u Višegradskoj, gde mu je saopšteno da se Vujinovićeva ne nalazi tamo.

Sud je advokatici "zbog opstrukcije postupka" izrekao novčanu kaznu od 150.000 dinara i obavezao je da plati i troškove odlaganja današnjeg pretresa.

Na suđenje nije došao ni Subotić, čiji izostanak nije razmatran, kao ni optužena Ivana Olujić koja je obavestila sud da je u bolnici na onkologiji, i zamolila je sud da joj omogući da prisustvuje suđenju.

Tužilaštvo smatra da je već pet odlaganja ovog pretresa pred Apelacionim sudom koji treba da donese pravosnažnu presudu, zloupotreba prava optuženih i njihovih branilaca usmerena na opstrukciju postupka kako bi nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

To drugostepeno suđenje treba da se održi, pošto je Apelacioni sud usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal na oslobađajuću presudu Specijalnog suda u Beogradu i odlučio da sam na pretresu izvede ključne dokaze i donese pravosnažnu presudu.

Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koja je ukinuta, Subotić je bio je osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora.

Drugom prvostepenom presudom, koja je izrečena 18. jula 2014. godine svi optuženi su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja za dela za koja su optužbe odbijene, kao i da se sporna oslobađajuća presuda zasniva na dokazu na kojem se ne može zasnivati, odnosno na iskazu svedoka iz Makedonije Jovana Ristovskog i dokumentaciji koju je nezakonito nabavio, što je i sam rekao tokom prvostepenog suđenja.

Ristovski je makedonski državljanin koji je dokumentaciju sam dostavio sudu, a na osnovu koje je sud zaključio da je - vojska švercovala cigarete, a ne Subotić i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo traži da sud Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a njegove saradnike na kazne od dve do šest godina zatvora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online