Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.09.2015.
05:00
K. Nedeljković - Vesti A

Droga u Srbiji na izvol'te

Srpska omladina je u značajnoj meri izložena drogama. Do takvog zaključka došli su stručnjaci novosadske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita. Prema njihovom istraživanju sprovedenom u 2014. godini, čak dve trećine mladih poznaje nekoga ko u njihovom neposrednom okruženju konzumira narkotike. Na uzorku od 400 ispitanih koji imaju od 15 do 30 godina, više od polovine (52 odsto) bila je ponuđena droga.

Bolnica Vita
Milan Vlaisavljević

- Dostupnost psihoaktivnih supstanci mladima predstavlja jedan od najvećih problema zavisnosti. Oni u značajnom procentu (63 odsto) narkomaniju doživljavaju kao izlečivu bolest i imaju nerealna očekivanja po pitanju izlečenja verujući (njih 54 odsto) da je za to dovoljna "samo čvrsta volja pojedinca", bez stručne pomoći - kaže Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor bolnice Vita.

Kruševac i Beograd

Najveći broj onih koji su imali iskustva s drogom dolazi iz Kruševca, čak 36 odsto, pa iz Beograda - 32 odsto. Na trećem mestu se nalazi Subotica sa 27 odsto. Istraživanja pokazuju da je muški deo populacije podložniji korišćenju narkotika.

Ministarstvo zdravlja Srbije nedavno je proširilo spisak zabranjenih psihoaktivnih supstanci za 48, pa se na listi sada nalazi čak 358. Koliko su opasne, svedoči i to da je od početka ove godine samo na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu hospitalizovano 36 mladih (najmlađi je imao 15 godina) sa simptomima duboke pospanosti i konfuzije.

Načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja dr Slavica Vučinić više puta je u medijima istakla da su mnoge droge lako dostupne i nisu skupe. Tako za gram biljnog tamjana, na ulici poznatog kao "rainbow" ili "rush", treba izdvojiti samo deset evra. Dileri su često vršnjaci, a kupovina se može obaviti i preko interneta.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.09.2015. 06:56
Aca Dramoser je tiranananin. Tirananija je njegova opsesija. Pogledajte ga na fotografijama sa svetskim moćnicima. Ozaren je od sreće što se nalazi u njihovom društvu. Upiškio se od sreće. Njegovo lice blista od zadovoljstva. Ponosan je na sebe i svoju izdaj-ničku politiku. Ostvario mu se dečački san da bude neko. Uživa u svom licemerju i poltronstvu. Njegova karakterna osobina je da je snishodljiv prema moćnima. Plačljivi mekušac koji puzi i ljubi stopala. Ponosi se time da ga hvale svetski moćnici, dok se oni sprdaju se sa njim. Odavno nisu imali takvog poslušnika. Spreman je sve da izda i proda za blagi osmeh ili izjavu Merkalove. Prema slabijima i podređenima je okrutan. Nemilosrdan. Surovi gospodar. Prek je i nagao. Vređa naciju i ljdsko dostojanstvo. Vređa inteligenciju našeg naroda. Ponižava Srbe na svakom mestu i svakom trenutku. On nema meru. Kod njega je sve u kontrastima. Sve njegove odluke su istorijske. Sva njegova blebetanja su biblijskih razmera. On predvodi najbolju izdaj-ničku vladu u istoriji Srbije. On je Superemen iz Feketića. Komandant probijenih poplava. Gradonačelnik zatucanog Beograda pod vodom. Menadžer Ikarbusovih zalepljenih Mercedes znakova. Guverner precenjenog dinara. Latifundista arapskih dobara. Pilot vazduplohova. Drug Tito odbrane Šapca. Glavni cenzor svih okupiranih medija. Budžetski mešetar sa Vol Strita. On je đinđićevski makijavelista. Doktor plagijata. Šešeljevski demagog bez stila. Premijer bez dana radnog iskustva. Lobotomirani budista. On je prijatelj sa svim moćnim ljudima. On je dosadni Japajajara. Ratnik koji se useljava u Crvenkapu. Maks Veber naše propasti. Protestant bez radne etike. Degustator najboljih vina iz uvoza. Šovinista od Karlobaga do Virovitice. Briselski eurofanatik. Kosovski izda-jnik. Teleprontovani sprovodnik umrlog mentaliteta. Ministar od keramičkih pločica. Generalni direktor železničke pečenjare. On je starleta neoliberalnog fašizma u bankrotstvu. Radikalni Majk Korleone od Jajinaca. Srpski Kralj Ibi. On je tirananin koji tirananiše po nama. Vređa nas i ponižava. Smatra da smo svi mi , koji mu ne verujemo, zatucani. Smatra da idioti koji ništa ne razumeju iz njegovog igrokaza. Neshvatljivo je koliko smo nisko pali. Nisam se nadao da će, posle svega što nam se dogodilo, Srbija ponovo biti u rukama jednog ludaka. Mislio sam da smo završili sa slepim vođama i narcisoidnim mesija. Hoće li građani da trpe da nas tirananin tirananiše?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online