Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.12.2015.
11:15
Vestionline, Tanjug A

Evo ko je sve "pao" noćas: Uhapšeni Žunić i Slobodan Milosavljević

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u subotu da je u najopšežnijoj akciji u borbi protiv korupcije uhapšeno 79 osoba među kojima su i bivši ministar Slobodan Milosavljević, dva pomoćnika ministra, direktori javnih preduzeća, biznismeni, a šteta iznosi više od 100 miliona evra.

Tanjug
Jedan od uhapšenih: Bivši ministar Slobodan Milosavljević

Mediji prenose da su među uhapšenima i vlasnik "Beohemije" Željko Žunić, bivša direktorka Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović, nekadašnji direktor Direkcije za građevinsko zemljište Nenad Komatina i Dejan Čokić, bivši predsednik opštine Mladenovac, a prema inicijalima Z. M. spekuliše da je uhapšena i bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković.

Pet osoba u bekstvu

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su istrage vođene od 2004. godine do danas, da će akcija biti nastavljena i da niko neće biti pošteđen.

- Za još pet lica se traga - dodao je Stefanović i precizirao da su uhapšeni zbog korupcije u 20 razlicitih slučajeva.

- U poslednjih godinu dana obavljen je najveći deo posla - precizirao je Stefanović i dodao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

- To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od  koruputivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela - rekao je Stefanović.

Podnete krivične prijave

Ministar je takođe rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnete krivične prijave.

Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podneto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela.

Reč je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

Šteta skoro 8 milijardi

Činjenjem tih dela naneta je šteta od 7,8 milijardi dinara, odnosno 100 mioliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Niko se neće "izvući"

Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

- Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče - rekao je Stefanović.

- Najveći deo tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u pretnodnim mesecima - dodao je ministar.

Imamo čvrste dokaze

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

- U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen - rekao je ministar.

POVEZANE VESTI

Subota 26.12.2015. 11:21
Ima li medju uhapsenima neki Andrej i ima li licnu kartu kod sebe ?
Subota 26.12.2015. 16:05
Sta su to istrazivali od 2004te god. Valjda ko im nece faliti a da ipak kao pokazu narodu da se nesto radi. Koliko je puta premijerov braco izgu//bio licnu kartu i koloko je "OF sor" kompanija otvorio necemo saznati dok je psihopata na vlasti. Vostani Serbie...
Subota 26.12.2015. 23:09
Ta akcija je samo bacanje peska narodu u oči : kada je SNS došao na vlast , odmah je krenula afera "Dulić" pa onda "Mišković ". i? i? šta bi ? Ništa, kao uvek....Srpska siročad umiraju od gladi i zime , a lopovi se više ne kriju niti stide što sifoniraju državne i narodne pare u svoj džep dok premijer glumi kavaljera u Srebrenici i deli 5 miliona #srpskih" evra !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online