Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.06.2016.
14:29
alo.rs A

Živković osumnjičen za utaju poreza: Preti mu i do 10 godina zatvora?

Poreska policija podnela je krivičnu prijavu protiv Zorana Živkovića zbog sumnje da je kao odgovorno lice preduzeća "Empresa" d. o. o. počinio poresku utaju u iznosu od skoro 18 miliona dinara, zbog čega mu, ukoliko se dokažu optužbe poreznika, preti kazna i do 10 godina zatvora!

Tanjug
Tvrdi da nikada nije počinio poreski prekršaj: Zoran Živković

Kako piše list "Alo!", prijava je podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, ali je posle toga prosleđena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Prema nezvaničnim saznanjima, poreska policija sumnjiči Živkovića da je tokom 2014.godine, kada se nalazio na ovoj funkciji u "Empresi", počinio krivično delo poreske utaje iz člana 229 stav 3, za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Ili je greška, ili je pritisak

- Nisam nikada u životu uradio nikakav poreski prekršaj ili krivično delo. Ovde postoje dve mogućnosti ili da je u pitanju neka greška ili da je ovo nastavak političkog pritiska na mene - rekao je kratko za "Alo!" Zoran Živković kada je čuo vest o prijavi koja je podneta protiv njega.

Sumnja se da je poreska utaja nastala prilikom poslovne transakcije sa vinom vrednim skoro 90 miliona dinara, čiji promet, navodno, nije evidentiran u poslovnim knjigama. U Poreskoj upravi Srbije nisu mogli da potvrde podnošenje prijave protiv Živkovića, ali je nisu ni demantovali.

- Povodom pitanja koja ste uputili o konkretnom poreskom obvezniku, obaveštavamo vas da, shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava svaki dokument, informaciju, podatak ili drugu činjenicu o poreskim obveznicima čuva kao tajni podatak - poručili su  listu iz biroa za informisanje Poreske uprave.

U Osnovnom tužilaštvu u Nišu potvrdili su da je krivična prijava primljena, ali i dodali da je posle toga prosleđena u Beograd.

- Posle sagledavanja činjenica i navoda krivična prijava je dostavljena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu jer se u vreme kada su počinjene radnje koje se opisuju u prijavi, firma nalazila na adresi u Beogradu. Takođe, i vino čiji je promet predmet krivične prijave se u to vreme nalazilo u magacinu u Beogradu, kažu u OJT u Nišu. Prema podacima Agencije za privredne registre Živković ima 10 odsto u vlasničkom udelu društva "Empresa", dok 90 odsto ima privredno društvo "Puting" d. o. o. Niš.

Živković je po stupanju na javnu funkciju poslanika u junu 2014. godine preneo upravljačka i prava nadzora u "Empresi" na Nišliju V. G., a sa mesta direktora "Emprese" smenjen je krajem decembra 2015. godine na vanrednoj sednici Skupštine društva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online