Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.06.2016.
20:33
Z. Mirković - Vesti A

Novopazarac žrtva čečenskih mafijaša?

Ispred svog stana u Beču ubijen je Novopazarac Davud Delić (50), vlasnik građevinske firme i popularnog bečkog kluba Skoč. U klasičnoj sačekuši, zasad nepoznati napadač je u Delića ispalio više hitaca i potom pobegao, a Delićev 39-godišnji prijatelj, koji se je bio u društvu Novopazarca u momentu zločina, ostao je u ovoj pucnjavi nepovređen.

Reuters
Policija istražuje ubistvo Davuda Delića

Delić je, prema pisanju austrijskih medija, noć između četvrtka i petka proveo s prijateljem u klubu Skoč, a oko ponoći su crvenim golfom krenuli ka Delićevom stanu u blizini Kafkine ulice.

- Samo nekoliko metara ispred ulaznih vrata, Delića i njegovog prijatelja sačekao je ubica i počeo da puca. Novopazarca je pogodilo nekoliko metaka u glavu i on je ostao na mestu mrtav, dok je njegov prijatelj uspeo da se sakrije iza parkiranog automobila. Jednog od komšija probudila je pucnjava i on je video ubicu kako peške odlazi sa mesta zločina - preneli su mediji reči izvora iz istrage koji dodaje da su na licu mesta nađene čaure.

Bečki "Kurir" ukazuje da je ubistvo Delića, čija je građevinska firma kao podizvođač radova učestvovala u izgradnji Alijanc arene, jednog od najmodernijih stadiona u Nemačkoj, bila profesionalna mafijaška egzekucija u kojoj je bila isključena bilo kakva slučajnost. Meta je, očigledno, bio samo Delić, budući da je ubica poštedeo 39-godišnjeg Delićevog prijatelja!

Problemi s novcem

"Kurir" ukazuje i da je Delić verovatno imao finansijske probleme, na šta ukazuje i podatak da je njegova bivša supruga u jednoj advokatskoj kancelariji u Beču tražila da advokat izvuče novac od Davuda, pošto se prilikom razvoda obavezao na plaćanje određene svote koju, međutim, nije plaćao. Advokat je odbio ovaj slučaj zbog sukoba interesa jer je Davuda zastupao u jednom krivičnom postupku.

- Tragovi vode do bečkog podzemlja. Od pre nekoliko meseci Delić vodi poznatu bečku diskoteku Skoč klub i od tada ga opseda čečenska mafija koja je pokušala da iznudi novac od njega tražeći da im plaća "reket". Pre dve sedmice Delića je napala i grupa razbojnika, ali uprkos pretnjama, on je odbijao da daje novac i time verovatno sebi potpisao smrtnu presudu - preneo je "Kurir" reči izvora iz istrage.

Inače, protiv Davuda Delića je svojevremeno, dok je još nosio svoje pravo ime Behudin D, vođen krivični postupak u kojem je bio optužen za proneveru. Protiv njega su istražitelji Kriminalističke službe za borbu protiv pronevere Donje Austrije pokrenuli istragu 2004. godine, nakon što su ušli u trag velikoj prevari u koju je bilo uključena 21 osoba, i to sve sa prostora bivše Jugoslavije. Glava te bande bio je upravo Davud Delić koji je, koristeći lažne pasoše, osnovao 13 građevinskih preduzeća za iznajmljivanje radne snage. Na taj način je izbegavao da plaća doprinose radnicima, a zato što je svoje zaposlene premeštao iz jedne firmu u drugu, oni nisu ni znali za koga rade.

Policija je uspela da mu dokaže prevaru, zbog čega je pritvoren, a šteta koju je napravio državi bila je procenjena na oko 6,72 miliona evra. Delić je bio osuđen na tri godine robije tokom koje je, u jednom telefonskom razgovoru koji je bio prisluškivan, najavio da će jedan glavni inspektor bečke policije "sve srediti" u vezi jednog ubistva, koje i do dan danas nije rasvetljeno!

Davud Delić je 27. novembra 2007. godine pušten uslovno iz zatvora, a dve godine kasnije je prijavio lični stečaj.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online