Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.07.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Teror u uniformi

Smrt prodavca lubenica Vlade Marinkovića (55) na Vidikovačkoj pijaci usred rasprave sa beogradskim komunalnim policajcima, prelila je čašu žuči Beograđana koji su optužbama preplavili društvene mreže.

A. Čukić
Omražen: Narod se plaši "komunalaca"

Medije krive da su zataškali poslednji teror ove partijske policije koju nazivaju četnicima, pošto idu u trojkama. Komunalcima o čijim se natprosečnim primanjima uveliko govori, oštro zameraju što se proglašavaju nenadležnim za rušenje dela Savamale i žmure na bahatosti nedodirljivih, dok koriste svaku priliku za uterivanje straha "raji".

Očevici događaja tvrde da je nesrećni čovek imao sve dozvole za rad, a do smrti je maltretiran samo zato što je voće prelazilo granicu njegove tezge za 10 do 20 centimetara. Oni ističu da je Marinković kazao komunalcima da je imao dva infarkta, na šta mu je jedan od njih odgovorio:

"E, sad ćeš da dobiješ i treći."

Batinaši vlasti

Komunalni policajci su vinovnici mnoštva incidenata koje su ogorčeni građani objavljivali na internetu. Ženu koja nije imala kartu za gradski prevoz komunalna patrola je opkolila stavivši joj lisice na ruke kao najgorem kriminalcu, desilo se i da su prebili građanina u autobusu. Beogradski taksisti su blokirali prilaz Aerodromu kada je njihovog kolegu sa lisicama na rukama privela komunalna policija. Prozvani su telohraniteljima vlasti kada su novinarima portala Krik oduzeli mobilni telefon i fotoaparat jer su pokušali da pitaju gradonačelnika Sinišu Malog o njegova 24 stana u Bugarskoj.

Supruga preminulog Ljiljana tvrdi da je komunalni policajac koji je sve započeo ostao sa rukama iza leđa dok je njen suprug pao i umirao.

Očevidac sa pijace na Fejsbuku pojašnjava da je patrola MUP obezbeđivala komunalce dok su se ukrcavali u službeno vozilo, kao i da su otišli a da nisu pokušali da pruže pomoć nesrećnom čoveku.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže za "Vesti" da Komunalna policija umesto da radi u interesu građana deluje kao otrgnuta od sistema i van svake kontrole.

- Više su nalik SS jedinicama nego ozbiljnoj službi jer se iživljavaju nad ljudima. Vlast bi morala da stane na put toj bahatoj družbi - navodi Dobrašinović.

Komunalna policija je, prema objašnjenju predsednika Policijskog sindikata Srbije Veljka Mijajilovića, preuzela veliki deo poslova MUP-a.

- Kada su osnivani delovalo je kao da bivši gradski oci hoće nekakvu paralelnu policiju, mada sama ideja nije bila loša, prvenstveno zbog izgleda prestonice. Međutim, sa "komunalcima" je bilo suviše incidenata, a oni pri tom imaju mnogo manji obim poslova od nas i rade sa daleko manje rizika. Bojim se da je dosta zalutalih u komunalnu policiju i da bi to trebalo preispitati - kaže za "Vesti" Mijajilović.

POVEZANE VESTI

Petak 01.07.2016. 14:15
Demokratijom je u Srbiji nemoguce doci do normalizacije u sistemu drzavne dominacije, bahatosti i korupcije "nedodirljivih" - koja je vidljiva cak i slepom coveku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online