Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
21:32
B92, Bliconline A

Zagreb: Obračun Đinđićevih ubica!

Sretko Kalinić, odbegli pripadnik zemunskog klana, upucan je danas u 12.45 sa dva hica u stomak u zagrebačkom naselju Rakitje.

 Počeo obračun Đinđićevih ubica : Sretko Kalinić
 

Ranjenom Kaliniću pomogao je jedan od prolaznika koji je pozvao Hitnu pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu "Sestre milosrdnice".

Po dolasku policije Kalinić je izjavio da je u njega pucao odbegli pripadnik zemunskog klana Miloš Simović. Zagrebačka policija traga za Simovićem i pretpostavlja da je sukob izbio zbog novca.

Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je večeras da je Sretko Kalinić ranjen u Zagrebu. "Kalinić je hospitalizovan, operisan i van životne opasnosti", naveo je Veljović.

Pucnjava u vezi sa klanom Šarića i ubistvom Simića?

 

Miloš Simović

 

Direktor policije Srbije Milorad Veljović rekao je da Sretko Kalinić komunikativan, da hrvatska policija već obavlja razgovor sa njim, kao i da intezivno traga za Milošem Simovićem.

 

Veljović je za televiziju B92 rekao da je u neposrednom kontaktu sa hrvatskom policijom, kao i da su postojala operativna saznaja da su ova lica na području Hrvatske, ali nije želeo da govori o detaljima zbog interesa istrage.

 

Prema rečima Veljovića, moguće je da se ovo što se danas desilo može vezati i sa nedavnim ubistvom Cvetka Simića, čije je raskomadano telo nađeno u blizini Zagreba. Veljović je naveo i da nije siguran da se ova priča ne dotiče i klana Šarića.

Policija ispred bolnice u kojoj leži Kalinić

On je dodao da je za Kalinićem raspisana poternica i da je saradnja srpskih i hrvatskih istražnih organa veoma dobra pa će biti nastavljena i ovom slučaju.

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala, izjavio je međutim da je "nad Kalinićem je popodne obavljena operacija, on ima teške telesne povrede, i dalje je životno ugrožen."


On je rekao da je od hrvatskih kolega obavešten da Kalinić ima dve rane - jednu na trbuhu i drugu u grudnom košu.


Radisavljević je rekao da je od hrvatskih pravosudnih organa dobio obaveštenje da niko nije uhapšen zbog ranjavanja Kalinića.


On je dodao i da će pravosudni organi Srbije podneti zahtev za ekstradiciju Kalinića.

Sretko Kalinić je pripadnik zemunskog klana i u bekstvu je od 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Kalinić je pripadnik zemunskog klana i od 2003. godine je u bekstvu.

Bagzi: Kalinić je surovi ubica

Sretko Kalinić je važio za jednog od najsurovijih pripadnika zemunskog klana. Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi je za Kalinića rekao da je bio jedan od glavnih likvidatora u klanu.


On je tokom svedočenja u Specijalnom sudu opisao otmicu Suvada Musića koju su izveli pripadnici klana, objasnivši da je Musić tada surovo mučen.


"Kada sam ga video bio je pogubljen i crn u licu. Znali smo da će biti mučen jer ga je na salašu čuvao Sretko Kalinić", ispričao je Bagzi, rekavši da je Kalinić Musića kačio na struju, vezivao žicom i bacao u rupu.

 

Nadimak "Zver" Kalinić je opravdao morbidnim ubistvom kriminalca Zorana Savića, koga je sekirom rasekao na komade, čekićem mu smrvio krupnije kosti, a ostatke tela zapalio.

Za ubistvo Đinđića na po 35 godina osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević, na 30 godina Miloš Simović, Milan Jurišić Jure, Branislav Bezarević i Sretko Kalinić, Dušan Krsmanović na 20, Željko Tojaga na 15 i Saša Pejaković na osam godina zatvora.

Osim Kalinića, od 2003. godine u bekstvu su Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

Kovačević: Očekujemo izručenje

"Očekujemo da Sretko Kalinić bude izručen Srbiji po poternici koja postoji", rekla je portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić.


Kalinić je pravosnažno osuđen pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal i ukoliko bude izručen Srbiji, trebalo bi da, po tim presudama, bude prosleđen na izdržavanje kazne, rekla je Kovačević.


Prema rečima Kovačevićeve, Kalinić bi imao pravo da podnese zahtev da mu se sudi u prisustvu, jer je osuđen u odsustvu, što znači da se u tom slučaju suđenje ponovlja, ali samo u odnosu na njega.


Kalić je osuđen pravosnažno kao član zemunskog klana i za atentat na premijera Zorana Đinđića, u odsustvu jer je bio u bekstvu

Kalinić se tereti i za učešće u ubistvima braće Sredoja i Zorana Šljukića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Todora Gardaševića, Branislava Lainovića Dugog i drugih.


Dovođen je i u vezu sa ubistvom svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, čije je masakrirano i spaljeno telo nađeno u blizini pumpe "Zmaj" na autoputu Beograd-Zagreb 3. juna 2006. godine, ali to ubistvo još nije procesuirano.

Dačić: Kalinić je uhapšen

Hrvatska policija uhapsila je Sretka Kalinića, pripadnika zemunskog klana i jednog od optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, potvrdio je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.


Srpska policija je obaveštena da je Kalinić ranjen u Zagrebu, a izjavio je da ga je ranio Miloš Simović, precizirao je ministar Dačić, koji je rekao da je Kalinić, prilikom hapšenja, kod sebe imao hrvatski pasoš, s lažnim identitetom.


"Srpska i hrvatska policija već duže vremena koordinirano rade na razmeni operativnih podataka u vezi s lociranjem i hapšenjem preostalih članova zemunskog klana", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online