Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.06.2010.
16:02 >> 19:13h
Tanjug, Blic.rs A

Hrvatski ustav koči izručenje Kalinića

Srbija će podneti zahtev za izručenje Sretka Kalinića koji ima hrvatsko državljanstvo. Međutim, ekstradicija je moguća tek ako Hrvatska promeni ustav.

Krunoslav Borovec


U međuvremenu, u toku je intenzivna potraga za Milošem Simovićem, koga hrvatska policija tereti da je pucao na Kalinića.

I Kalinić i Simović bili su članovi ozloglašenog "zemunskog klana", a u Srbiji su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora zbog ubistva Zorana Đinđića.

Jedan od ubica Zorana Đinđića, Sretko Kalinić, nalazi se u zagrebačkoj bolnici, gde je zbrinut nakon jučerašnjeg ranjavanja. U hrvatskoj policiji kažu da su ga saslušali i da će s njim ponovo razgovarati kad mu se zdravstveno stanje stabilizuje, kao i da u Zagreb stižu dvojica srpskih inspektora kako bi pomogli u istrazi.

Kalinić, za sada ne može da bude izručen Srbiji budući da ima hrvatsko državljanstvo, a Ustav zabranjuje izručenje državljana Hrvatske drugim državama, izjavila je za agenciju Beta portparolka Ministarstva pravde Hrvatske Vesna Dovranić. Ona je navela da takav zahtev još nisu dobili iz Srbije.

Vesna Dovranić je, međutim, istakla da se vrlo brzo očekuju izmene važećeg Ustava koje bi omogućile potpisivanje bilateralnog ugovora između Srbije i Hrvatske o međusobnom izručenju vlastitih državljana, posebno kada je reč o najtežim krivičnim delima.

Usaglašavanje teksta takvog ugovora između Hrvatske i Srbije je, prema rečima Dovranićeve, u završnoj fazi.

Ranije danas portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da Sretko Kalinić poseduje hrvatski pasoš. On je dodao i da je zagrebačka policija locirala stanove u kojima su boravili kriminalci iz Srbije, ali ne i pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića, osumnjičenog za jučerašnji pokušaj ubistva Sretka Kalinića.
 

Borovec je rekao da je policija obavila razgovor s ranjenim Kalinićem i da će sa njim ponovo razgovarati kad mu se zdravstveno stanje dodatno popravi, ali nije izneo druge pojedinosti jer se radi o podacima korisnim za dokazivanje tog krivičnog dela.
 

Beogradski dnevnik "Blic", pozivajući se na izvore u bolnici u kojoj je smešten Kalinić, kažu da je Kalinić ranjen u grudi i stomak , kao i da ima jednu ustrelnu i jednu prostrelnu ranu.

Kovačević: Izručenje Kalinića neće skoro

 

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević izjavila je danas da Kalinić možda neće biti izručen Srbiji u ovom trenutku ukoliko ima i hrvatsko državljanstvo.


"Očekujem da Ministarstvo pravde Srbije podnese zahtev njegovu za ekstradiciju. Jedan od uslova za izručenje je i njegovo državljanstvo. Dok ne bude Sporazuma o izručenju, ukoliko je Kalinić i hrvatski državljanin, postoji mogućnost da ga ne izruče", dodala je portparolka Specijalnog suda. Objašnjavajući proceduru, Kovačevićeva je rekla da će Kalinić kada bude izručen Srbiji, odmah biti upućen na izdržavanje kazne.

U sinoć lociranim stanovima u kojima su boravili pripadnici srpskog kriminalnog miljea, kao i u izvršenim proverama, za sada nije zatečeno lice koje se povezuje s jučerašnjim ranjavanjem Kalinića na zagrebačkom jezeru u Rakitju, rekao je Borovec novinarima.
 

Sretko Kalinić

On je izjavio da je hrvatska policija imala informacije da se "lica umešana u jučerašnji pokušaj ubistva nalaze u Hrvatskoj, ali nije imala adresu na kojoj se nalaze".


"Hrvatska nije jedina meta mafijaša iz Srbije jer se njihov trag može pratiti i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije", rekao je Borovec.


Prema njegovim rečima, razlozi sve intenzivnijeg boravka srpskih kriminalaca u Hrvatskoj jesu ukidanje viznog režima između dve zemlje, činjenica da su pripadnici podzemlja manje poznati van granica svoje države i nedavne akcije srpskih vlasti koje su krenule u obračun sa mafijaškim klanovima.

Malovićeva: Slabe šanse za izručenje Kalinića

 

Ministarstvo pravde Srbije očekuje da tokom dana dobije zvaničnu potvrdu Interpola da je Sretko Kalinić uhapšen u Hrvatskoj, posle čega će u najkraćem mogućem roku nadležnim organima te zemlje podneti zahtev za njegovo izručenje, izjavila je danas ministarska pravde Snežana Malović.

 

Ona je navela da ukoliko se utvrdi da Kalinić, pored srpskog ima i hrvatsko državljanstvo, on ne može biti izručen Srbiji, sve dok u Hrvatskoj ne dođe do ustavnih promena, odnosno dok se ne ukinu ustavna ograničenja za izručenje domaćih državljana.

 

"Za sada postoji dogovor ministarstava pravde Srbije i Hrvatske da se pristupi potpisivanju Ugovora o međusobnom izručenju domaćih državljana okrivljenih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije", rekla je Malovićeva, napomenuvši da očekuje da će do toga doći čim Hrvatska izvrši ustavne promene. Ona je napomenula da sam postupak ekstradicije može trajati i više meseci.


Od juče Miloša Simovića koji je osumnjičen za ranjavanje Kalinića traži i zagrebačka policija, koja je objavila njegovu fotografiju i zatražila pomoć građana kako bi ga pronašla.


Borovec je rekao da ima indicija koje jučerašnji obračun pripadnika zemunskog klana povezuju s ubistvom Cvetka Simića u februaru ove godine.

Kalinića, koga u Srbiji znaju po nadimku Zver, juče je teško ranjenog kod jezera u Rakitju našao jedan prolaznik. Kalinić je operisan u bolnici Sestara milosrdnica i nalazi se van životne opasnosti, pod policijskim nadzorom.
 

Miloš Simović

Kalinić i Simović su u odsustvu pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđeni na po 30 godina za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i od 2003. su u bekstvu, a Srbija je za njima raspisala poternicu.

Hrvatska štampa izveštava da je baš Kalinić policiji ispričao da je u njega pucao Simović i da je otkrio gde se kriju drugi pripadnici zemunskog klana.

Srpska policija nema Kalinićeve otiske prstiju

 

Bora Banjac, šef Kriminalističke policije u vreme "Sablje“, rekao je za "Blic" da je izuzetno značajno što je Kalinić uhapšen jer u arhivi nisu postojali njegovi kompletni otisci prstiju. "Postoji samo otisak njegovog kažiprsta, koji se daje za ličnu kartu. Sada je moguće da se uz pomoć otisak otkrije tačno u kojim se sve stanovima krio pre i neposredno posle ubistva premijera Đinđića", naveo je Banjac i ocenio da je razlog sukoba dvojice odbeglih "zemunaca“ verovatno neraščišćeni računi zbog novca.

 

"Ovo je dokaz da su u okruženju, da nisu daleko pobegli, što se sumnjalo od početka. Verovatno su radili neke prljave poslove da bi tamo dobili utočište. To su školski primeri plaćenih ubica. Simoviću i ostalima koji su još u bekstvu - Ninoslavu Konstantinoviću, Vladimiru Milisavljeviću i Milanu Jurišiću biće sve teže da se kriju posle ovoga, kao i posle uvođenja novih pasoša i ličnih karti jer će teško raditi falsifikate", kaže Banjac.


Mediji prenose i izjavu direktora policije Srbije Milorada Veljovića da je ranjavanje Kalinića deo šire priče koja se može povezati s ubistvom Simića, ali i poslovima šefa narko bande Darka Šarića.


Simić je ubijen sredinom februara ove godine. Njegovo su raskomadano telo početkom marta našli u zagrebačkom jezeru Jarun. Slučajni prolaznici našli su trup, policijski ronioci dan kasnije noge, a glava i šake do danas nisu nađeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online