Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.06.2010.
07:48 >> 21:10h
Srna, Vestionline A

Simović: Pucao sam da bi me uhapsili

Član zemunskog klana Miloš Simović, koga je jutros prilikom ilegalnog prelaska iz Hrvatske u Srbiju uhapsila srpska pogranična policija, priznao je da je pucao u Zagrebu na Sretka Kalinića i naveo da je to uradio kako bi bio uhapšen. Njegovo hapšenje potvrdio je danas i MUP Srbije. On je prebačen u sedmi paviljon zatvora Zabela u Požarevcu.

Miloš Simović - nekad i sad
 

Pogranična policija Srbije jutros je kod graničnog prelaza Batrovci uhapsila pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića, koji će biti poslat na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 30 i 40 godina, potvrdio je danas MUP Srbije.

U saopštenju MUP-a se navodi da je Simović (31), za kojim je Okružni sud u Beogradu raspisao centralnu poternicu 2003. godine, uhapšen kada je pokušao ilegalno da pređe granicu sa Hrvatskom.

Podaci o identitetu utvrđeni su na osnovu Simovićeve izjave, koji kod sebe nije posedovao dokumenta na osnovu kojih bi se potvrdio identitet.

Dačić: Dobra saradnja sa Hrvatima

 

Srpski ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da je Simović uhapšen 200 metara od graničnog prelaza Batrovci. On je dodao da je hapšenje Simovića još jedan pokazatelj potrebe što bliže policijske saradnje između Hrvatske i Srbije i svih država na teritoriji bivše Jugoslavije. Dačić je rekao da policije Srbije i Hrvatske duže vremena unazad razmenjuju operativne informacije koje se tiču odbeglih pripadnika "zemunskog klana" jer su više meseci postojali osnovi sumnje da se neki od njih nalaze u Hrvatskoj. Dačić je naglasio da u MUP Srbije i dalje postoji posebna policijska grupa koja se bavi potragom za odbeglim pripadnicima "zemunskog klana", koja će nastaviti sa radom "sve dok se i poslednji pripadnik ne nađe u zatvoru".

Lice je privedeno u prostorije Policijske uprave za grad Beograd radi utvrđivanja i potvrde identiteta.

Nakon toga Simović će biti predat Ustanovi za izvršenje zavodskih sankcija na izdržavanje kazne zatvora po presudi Okružnog suda u trajanju od 30 godina za izvršenje ubistva premijera Zorana Đinđića i presude Okružnog suda u trajanju od 40 godina zatvora zbog izvršenja više krivičnih djela ubistva, dodaje MUP.

RTS je ranije danas javio da je Simović tokom ispitivanja u policiji priznao da je u Zagrebu pucao na drugog člana "zemunskog klana" Sretka Kalinića, da je sarađivao sa policijom i da nije pružao otpor, niti je bio naoružan.

Rekao je da je planirao da ode u Beograd, a potom da se preda, javlja RTS pozivajući se na nezvanične informacije.

Prema istom izvoru, Simović, koji je u Srbiji osuđen za učešće u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića, izgledao je isto kao na slikama koje su objavljene u hrvatskim medijima, odnosno sa rajfom na kosi i tipičnim svetlim pramenom.

Bio je vidno iscrpljen i obučen u šorc i majicu. Kod sebe nije imao lična dokumenta, a predstavio se kao Miloš Simović.

Prema, takođe, nezvaničnim informacijama, Simović prilikom hapšenja nije bio agresivan, niti naoružan, a kod sebe je imao mali ranac, lap top računar i bežični modem.

On je i potvrdio da je pucao na Kalinića i da ga je namjerno ranio kako bi morao da odleži kaznu za koju je osuđen, javlja RTS.

Budući da je pravosnažno osuđen na maksimalne kazne zatvora za učešće u ubistvu Đinđića i za krivična dela koja je počinio kao član zemunskog klana, biće upućen na odsluženje kazne.

Simović sada: Fotografija koju je objavio MUP Hrvatske

Simović je, kao i Kalinić, pripadnik "zemunskog klana", jedan od zaverenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića. Za učestvovanje u ubistvu premijera, presudom Okružnog suda u Beogradu, u odsustvu je osuđen na 30 godina zatvora. 

Simović ima pravo da traži ponovljeno suđenje

 

Portparol Specijalnog suda Maja Kovacević-Tomić izjavila je večeras da Miloš Simović ima pravo da traži da se ponovi suđenje u njegovom prisustvu.

 

"S obzirom da mu je suđeno u odsustvu, ali u prisustvu njegovog branioca, on ima pravo da traži da se sprovede suđenje u njegovoj prisutnosti", rekla je Kovačević-Tomić za RTS i dodala da po pravilu sud takve zahteve odobrava.


Ona je kazala da bi u tom slučaju suđenje bilo ponovljeno, s tim što se ne bi doticalo pravosnažnosti presude vezane za sve ostale osuđene. Proveravala bi se samo njegova uloga u svim tim događajima, dodala je portparolka Specijalnog suda.

Krunoslav Borovec, portparol MUP-a Hrvatske, rekao je da je Simović najverovatnije pešice prešao granicu kod prelaza Bajakovo, koristeći neki od brojnih ilegalnih prelaza. Borovec je rekao da se osoba, koju je granična policija uhapsila na srpskoj strani, predstavila kao Miloš Simović i da treba utvrditi da li se zaista radi o Simoviću.

Krunoslav Borovec

Borovec je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio i da je Hrvatska primila od Interpola zahtev za hapšenje i izručenje Kalinića koji je prosleđen ministarstvu pravde.

"Zdravstveno stanje Kalinića je stabilno, iako je prilikom napada dobio povrede opasne po život, a u bolnici ga čuvaju jake policijske snage", rekao je Borovec i dodao da, iako osuđen u Srbiji, Kalinić u Hrvatskoj nije službeno uhapšen.

  

Na delu granice gde je Simović ilegalno ušao u Srbiju nema nikakvih prirodnih zaklona, čak ni šumaraka, već se prostire ravnica s nekoliko kanala koje nije problem preskočiti. Simović je uhapšen na srpskoj teritoriji kada se udaljavao od granice kroz šumu u blizini Morovića.

Simović je u poslednje vreme boravio u Hrvatskoj gde se, navodno, sa Kalinićem i hrvatskim podzemljem bavio poslovima sa drogom. Veruje se da je zbog raspodele plena i preuređenja odnosa u podzemlju pokušao da ubije nekadašnjeg saradnika i prijatelja Sretka Kalinića.

Simović - treći čovek klana

 

Pripadnik zemunskog klana Miloš Simović bio je jedan od najopasnijih pripadnika tog kriminalnog klana i desna ruka Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, prenosi Tanjug. Iako je po godinama bio jedan od najmlađih pripadnika zemunskog klana, vremenom je postao veoma uticajan u kriminalnoj grupi i lično je prenosio naređenja Spasojevića ostalim pripadnicima grupe. Krajem 90-ih, još kao maloletnik je više puta hapšen zbog niza krivičnih dela, ali nijedno od tih hapšenja nije završilo osuđujućom presudom. Moć zemunskog klana, iza koga je stajao Milorad Ulemek Legija, naglo je porasla nakon 5. oktobra 2000. godine, kada su Spasojević i Luković uz zaštitu "crvenih beretki" preuzeli takoreći celokupno tržište heroina u Srbiji. Nova vlast dugo nije mogla da se suprotstavi pripadnicima klana, sve do trenutka koji je označio prekretnicu u borbi protiv organizovanog kriminala u Srbiji - odluke vođe surčinskog klana Ljubiše Buhe Čumeta da postane svedok saradnik. Mafija tada u panici odlučuje da ubije premijera Srbije Zorana Đinđića i to čini 12. marta 2003. godine.


Simović se na dan atentata na premijera nalazio kod ortopedske bolnice "Rudo" u blizini Mostarske petlje, odakle je ostalim pripadnicima klana javio kada je kolona vozila sa premijerom krenula prema zgradi Vlade. Takođe, i prilikom pokušaja atentata kod Hale "Limes" 21. februara 2003. godine, Simović je čekao u kolima sa automatskim oružjem, pošto je plan bio da Dejan Milenković Bagzi zaustavi kolonu vozila sa premijerom, dok bi onda ostali članovi klana pucali u ta vozila. Simović je uspon u klanu zaslužio učešćem u nizu ubistava, u kojima je, iako najmlađi, učestvovao po naredbi Dušana Spasojevića.


Pravosnažnom presudom je utvrđeno da je u martu 2000. godine lično ubio Branislava Lainovića Dugog. Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi je tokom svog svedočenja ispričao kako je ubijen Lainović. "Simović i (Ljubiša) Buha su bili u gradu i slučajno su spazili Lainovića. Pratili su ga do hotela 'Srbija'. Tada je Buha dao pištolj Simoviću i rekao mu da ga ubije. Ovaj je to i uradio. Posle nam je Simović pričao da je, kada se vratio u Čumetov 'jaguar', pustio muziku do kraja i pevao", rekao je Bagzi na suđenju. Simović je odmah posle atentata na premijera nestao, a spekulisalo se da se krio po zemljama u regionu, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. U bekstvu se nalazio i njegov brat Aleksandar Simović, koga je beogradska policija uhapsila u novembru 2006. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online