Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.06.2010.
08:17
Vestionline A

Zemunska posla u Hrvatskoj

Posle ranjavanja odbeglog pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića u Zagrebu počelo je da se razmotava klupko zločina koji su se u poslednje vreme dogodili u regionu i poslova koje su "zemunci“ u susedstvu obavljali. Beogradski list "Danas“, pozivajući se na nezvanične izvore, piše da je i ubistvo Cvetka Simića, čije je raskomadano telo početkom marta pronađeno u zagrebačkom jezeru Jarun, izvršio jedan od odbeglih članova "zemunskog klana“.

Cvetko Simić ubijen u Zagrebu

Posle ranjavanja i hapšenja Sretka Kalinića pojavili su se novi podaci u istrazi upravo u vezi sa ovim ubistvom. Inače, ubijeni Simić je bio pripadnik klana Luke Bojovića, zvanog Pekar, sa kojim je bio i u kumovskim vezama.


"Danas“ piše da su odbegli pripadnici "zemunskog klana“ u skrivanju i logistici imali pomoć pojedinih pripadnika hrvatskog podzemlja, a da su im usluge "vraćali“ tako što su učestvovali u pojedinim likvidacijama u Hrvatskoj i zemljama u regionu.


Pokušaj ubistva Kalinića, ali i likvidacija Simića, dovode se u vezi sa trgovinom droge, prevashodno kokaina i sukobom oko plena. Pretpostavlja se da je dodatni podstrek eskalaciji sukoba bio i prestrojavanje u okviru srpskog podzemlja. Istraga o Simovićevom ubistvu ranije je spominjala i Darka Šarića, osumnjičenog za šverc kokaina iz južne Amrike, kao i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je pre nekoliko dana u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora.

Na istom potezu na kojem se u utorak dogodio obračun Simovića i Kalinića zimus je pronađen zapaljen Simovićev "mercedes“. Nekoliko dana posle njegovog ubistva prijavljen je nestanak Marija Tolića i Vernera Ajdarija iz Travnika, za kojima je u Sarajevu ostao crveni "porše”, a njima se od tada gubi svaki trag. "Blic“ piše da su tokom istrage Simićevog ubistva, i nestanka Tolića i Ajdarija hrvatska i srpska policija došle do veoma značajnih podataka o odbeglim "zemuncima”, ali i njihovim vezama sa Darkom Šarićem.

Miloš Simović nekda (levo) i sada (desno)

“Blicov“ izvor kaže da je Simić došao u Hrvatsku sa Kalinićem, a da su stigli iz Slovenije. Ovaj izvor dalje navodi i da tragovi Kalinića i ubijenog Simića ukazuju na njihovu vezu sa Draganom Tošićem, glavnim Šarićevim čovekom u Sloveniji, koji je nedavno uhapšen u Ljubljani.

Ranjeni Sretko Kalinić je u Hrvatskoj koristio lažni identitet, a imao je i dva hrvatska pasoša izdata na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić. "Press“ piše da su oba pasoša Kaliniću na originalnim obrascima izdata u hrvatskom konzulatu u Tuzli. Na oba dokumenta, pronađena na mestu gde je Kalinić ranjen, nalaze se njegove slike a podaci su na ime Cesara i Mandića. Ljudi sa tim imenima i podacima zaista postoje i policija sada istražuje da li su i oni saradnici "zemunaca" ili im je identitet ukraden bez znanja.

Ubi me nabolji prijatelj

 

Jedne od prvih reči koje je,navodno, izgovorio ranjeni Kalinić bile su "ubi me najbolji prijatelj", piše beogradska štampa. "Blic" navodi da je posle hapšenja on hrvatskim policajcima priznao dva ubistva koja je počinio kao pripadnik zemunskog klana, ali i ime osobe koja je u junu 2006. godine ubila Zorana Vukojevića Vuka i Zorana Povića, piše "Blic“. Policija je ranije u vezu sa ubistvom Vukojevića i Povića dovodila Aleksandra Simovića, "zemunca” uhapšenog u novembru 2006. godine. Za ta dva ubistva, međutim, još niko nije zvanično osumnjičen.

Kalinić nekada

Navodno, Kalinić na tim fotografijama izgleda znatno drugačije nego slici koja je objavljena na zvaničnoj fotografiji. Mediji prenose da je on znatno promenio lični opis, da je jako mršav, bled u licu, ošišan i obrijan, ali hrvatska policija za sada odbija da objavi novi Kalinićev izgled. Veruje se da mu je promena fizičkog izgleda omogućila da se na osnovu lažnih pasoša kreće po zemljama bivše Jugoslavije, a kao Cesar boravio je u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je kao Milivoj Mandić bio u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, otkriva "Pressov“ izvor.

Srpska policija pokušava da utvrdi da li i Miloš Simović ima neki lažni pasoš izdat u hrvatskim konzulatima u Bosni. Milorad Ulemek Legija je svojevremeno takođe koristio hrvatski pasoš na ime Vlado Vukmanović, koji mu je izdat u konzlatu u BiH.


Kalinić i Simović su bili u bekstvu je od 2003. godine posle ubistva premijera Đinđića. Presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. godine Sretko Kalinić je za ubistvo premijera Đinđića u odsustvu osuđen na 35 godina, a zatim mu je u novembru 2009. godine presuda preinačena na 30 godina zatvora. Pred Specijalnim sudom on je 2008. godine kao pripadnik kriminalnog klana osuđen na 40 godina zatvora za više ubistava, otmica i teroristički napad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online