Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.06.2010.
01:04
blic.rs A

”Zemunci” finansirani iz Beograda

Posle hapšenja Miloša Simovića u Morovićima, kod graničnog prelaza Batrovci na srpskoj strani, mediji su došli do saznanja o finansiranju odbeglih “zemunaca“, po kojima su oni novac dobijali iz Beograda, pa izvori iz policije tvrde da je istraga sada usmerena u tom pravcu.

Miloš Simović iz vremena kad nije uložio preveliki trud u svoje mišiće
 

- Iz Beograda im je slat novac, uglavnom po nekoliko hiljada evra, koji nisu direktno upućivani u Zagreb, već preko nekoliko gradova u Srbiji i Bosni. Svaka novčana tura prolazila je po nekoliko ruku dok nije stigla do Simovića i Kalinića. Trenutno se utvrđuje ko im je slao novac i zašto, i u tom pravcu ima određenih informacija - kaže izvor beogradskog “Blica” iz srpske policije.

Video snimak Simovićevog izvođenja iz stanice Granične policije ukazuje na to da je on znatno promenio fizički izgled i da nimalo ne liči na osobu čija je fotografija 2003. godine bila svima poznata. Simović je pustio kosu, nabacio mišiće, a u momentu hapšenja na sebi je imao samo farmerice.


Kako je Simović pokušao da pobegne?

- Simović je nakon što je hrvatska policija objavila njegovu fotografiju u medijima i za njim raspisala potragu, pokušao da pobegne u Srbiju. On se biciklom dovezao do Spačve, a zatim preko kanala krenuo da pređe ilegalni prelaz u Moroviću. Njega su u 2.20 sati uočili pripadnici Granične policije, koji su na specijalnom uređaju za osmatranje konstatovali kretanje tela - kaže izvor “Blica“.

Policajci u tom momentu nisu znali da je reč o Simoviću, mada su sve snage MUP Srbije na graničnim prelazima zbog njega od utorka uveče, kada je otkriveno da je pucao u Kalinića, bile u punoj pripravnosti. Granični policajci odmah su krenuli ka Simoviću, on je pokušao da beži, ali su ga sustigli i uhapsili.

- Simović se sam predstavio policajcima. Kod sebe nije imao nijedan dokument, a pretpostavljamo da je lične isprave, koje su lažne, bacio ranije, kao i eventualno oružje - kaže izvor ”Blica”.


Bez saslušanja iz straha od "slučaja Legija"

O ”ulovu” su policajci odmah obavestili centralu MUP Srbije. Simović je prebačen u zgradu beogradske policije, a 12 sati kasnije specijalnom maricom u KPZ Zabela u Požarevcu.

Kako saznaje ”Blic”, Simovića policija nije saslušavala kako se ne bi ponovio scenario kada je Milorad Ulemek Legija, posle predaje u maju 2004. godine, pre zatvora proveo nekoliko sati u kabinetu ministra policije.

- Simović će biti ispitivan zbog ranjavanja Kalinića, ali tek kada za to stigne zvanični zahtev iz Hrvatske - kaže izvor „Blica”.

Istraga u Hrvatskoj

Za to vreme u hrvatskoj policiji saslušani su vlasnici pasoša, koje je sa svojom ubačenom fotografijom koristio Kalinić.


- U zagrebačku policiju privedeni su vlasnici svih ovih stanova, koji se pretresaju, ali i vlasnici pasoša, koje su sa svojim fotografijama koristili Kalinić i Simović. Privedeno je više od deset osoba koje su imale direktne i posredne veze sa odbeglim „zemuncima”, uključujući i nekoliko osoba koje su u njihovo ime nosili novac za kiriju vlasnicima stanova - rekao je za ”Blic” izvor iz vrha srpske policije.

Krunoslav Borovec, portparol hrvatske policije, izjavio je da tragovi nađeni u stanovima koji su koristili Kalinić i Simović ukazuju na podudarnost sa pričom srpske policije - da su njih dvojica finansirani iz Srbije.

- Sigurno se zna da je izvor finansiranja Kalinića i Simovića bio u Srbiji, ali treba ustanoviti i da li su imali pomagače u Zagrebu - rekao je Borovec.

Veljović: Snažan udarac kriminalu

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da hapšenje Miloša Simovića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića, nije slučajno, već rezultat dobrog rada policija Srbije i Hrvatske.

 

Milorad Veljović
 


"Ovo hapšenje se nije desilo slučajno, nego dobrim radom dveju policija. Privođenje ova dva lica (Simovića i Sretka Kalinića) predstavlja snažan udarac organizovanom kriminalu, a krajnji udarac zemunskom klanu", rekao je Veljović za Radio-televiziju Srbije.


On je kazao da bez dobre saradnje dve najbitnije policije u regionu nema prave borbe protiv organizovanog kriminala.


"Ovo je tek početak otvaranja dubljih priča. Ne treba od ovog praviti poseban marketing, ali je činjenica da ova hapšenja pokazuju da policije otvaraju novi prostor gde će se rešiti mnoga krivična dela iz ranijeg perioda koja nisu rešena, ali i nova krivična dela", rekao je Veljović.


On je dodao da su hapšenja odbeglih pripadnika zemunskog klana prekretnica u saradnji policija Srbije i Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online