Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
00:33
blic.rs A

Hrvati neće da puste Kalinića "tek tako"

Glavni egzekutor zemunskog klana Sretko Kalinić (36), koji se u Hrvatskoj tretira kao žrtva i protiv koga se tamo za sada ne vodi ni jedan krivični postupak, posle opravka u bolnici će najverovatnije biti uhapšen i prebačen u ekstradicioni pritvor.

 

Kako je posredno potvrđeno “Blicu nedelje“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske “nije realno očekivati da će Kalinić iz bolnice išetati kao slobodan čovek“.

I dok se Kalinić u zagrebačkoj bolnici “Milosrdnih sestara“ oporavlja od povreda koje mu je pištoljem naneo Miloš Simović, u Hrvatskoj i Srbiji se uveliko radi na uklanjanju pravnih barijera koje sprečavaju izručenje pripadnika “zemunskog klana“ Srbiji zbog njegovog dvojnog državljanstva.

Procedura u Saboru

U Saboru je počela procedura oko izmene odredbi hrvatskog Ustava koje zabranjuje izručenje državljana Hrvatske drugim zemljama, čime bi bilo omogućeno potpisivanje bilateralnog ugovora između Hrvatske i Srbije o međusobnom izručenju vlastitih državljana. Prema saznanjima “Blica nedelje“, ovaj posao bi mogao da bude završen i do kraja iduće nedelje.


Naš izvor blizak pravosuđu kaže da hrvatske vlasti, posle zahteva za izručenje koje im je prekjuče uputila ministarka pravde Republike Srbije Snežana Malović, mogu Kalinića da drže u ekstradicionom pritvoru do godinu dana, što je pravilo koje važi u gotovo svim evropskim zemljama.
 

Hoće da svedoči o ubistvu premijera

Sretko Kalinić želi da svedoči o organizaciji ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i da oda imena osoba koje su naručile ubojstvo zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića Vuka, piše jučerašnji „Jutarnji list“. Isti list navodi i da je Kalinić priznao da je 2006. godine učestvovao u ubistvu Zorana Vukojevića i Zorana Povića.

- O zahtevu srpske strane prvo će odlučivati Županijski sud u Zagrebu, a potom, ako bude uložena žalba, Vrhovni sud Hrvatske. Tek posle toga predmet će biti dostavljen Ministarstvu pravde Republike Hrvatske, koje treba da donese konačnu odluku. Za to vreme, Sabor može da izmeni ustavne odredbe koje zabranjuju izručenje hrvatskih državljana i da potom dve države potpišu sporazum- objašnjava naš izvor.


Ministarka pravde Snežana Malović kaže za “Blic nedelje“ da je Hrvatskoj, uz zahtev za izručenje, prosledila i obe pravosnažne presude kojima je Kalinić osuđen na visoke vremenske kazne zatvora, kao i priloge za utvrđivanje njegovog identiteta. Ona dodaje da je usaglašavanje ugovora o uzajamnom izručenju praktično u finalnoj fazi.


- Početkom naredne nedelje Vlada Srbije će usvojiti platformu za pregovore o zaključenju ugovora sa Hrvatskom. Nakon toga sa hrvatskim kolegama ćemo usaglasiti konačnu verziju teksta, a čim se u Zagrebu usvoji promena Ustava, potpisaćemo bilateralni ugovor o izručenju – kaže ministarka Malović.

Kalinić se ne kaje zbog ubistava

Sretko Kalinić je prema pisanju „Jutarnjeg lista“ hrvatskoj policiji priznao da je u više zemalja izvršio 20 ubistva.

"Počinio sam 20 ubistava u Srbiji, Holandiji, Španiji i jedno u Hrvatskoj. Ne želam ni za kim od njih, jer su to zaslužili. Bili su budale“, rekao je Kalinić hrvatskim inspektorima.


Kalinić je, navodi zagrebački list, priznao je da je ubijao metkom, postavljao eksploziv, rezao i tranžirao svoje žrtve, gurao ih u mašine za mlevenje mesa i spaljivao... Priznao je i da se tokom rata jedno vreme kao maloletnik borio u redovima “Knindži“ kojima je komandovao Kapetan Dragan.


List takođe ističe da je hrvatsko tužilaštvo zainteresovano za Kalinićevu priču, pošto je priznao da je jedno ubistvo izvršio u Hrvatskoj.

“Po svemu sudeći u pitanju je Cvetko Simić, s kojim su Kalinić i Simović jedno vrijeme boravili u Zagrebu“, piše list.


Prilikom saslušanja, piše „Jutarnji list“, Kalinić je hrvatskim istražnim organima ponudio saradnju kako nebi bio izručen Srbiji.

“Mene u Srbiji čeka 30 godina... Recite šta nudite i sve ću da vam ispričam“, rekao je navodno Kalinić, ali predstavnici policije ponudu nisu prihvatili ni odbili. List navodi još da je hrvatsko tužilaštvo oprezno u procenama moguće saradnje s Kalinićem, ali istovremeno i zainteresovano pošto je pripadnik zemunskog klana navodno priznao ubistvo u Hrvatskoj.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online