Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.11.2016.
05:05
B. Đokić - Vesti A

Beograd, prestonica balkanskog podzemlja (7): Odlazak prve kriminalne lige

Za svega nekoliko meseci od poslednje likvidacije nekoliko prijatelja vladajuće srpske porodice Milošević-Marković, Beograd je potreslo novo spektakularno ubistvo. Ispred kafića 22 u Novom Beogradu, 4. maja 1998. godine mecima iz kalašnjikova ubijeni su Jusuf Bulić, Petar Vujičić, direktor FK Železnik, i Nenad Raščanin, Vujičićev telohranitelj.

Twitter/ArisMovsesijan
Srbiju devedesetih obeležila je sprega kriminala i vrha države

Četrdesetšestogodišnji Jusuf - Jusa Bulić bio je član grupe koju je predvodio Ljubomir Magaš, poznatiji kao Ljuba Zemunac. Ubice su sačekale da Bulić uđe u automobil i onda ga izrešetali rafalima iz kalašnjikova.

Lov na srpske momke

Youtube/bratdjuro
Zoran Šijan

Bulićevo ime pojavilo se u podzemlju sedamdesetih godina prošlog veka, kad je zajedno s Ljubom Zemuncem i Radetom Ćaldovićem Ćentom otišao u Italiju, gde je upoznao Željka Ražnatovića Arkana, Đorđa Božovića Gišku i druge. Ubrzo su počeli sukobi s policijom, a Bulić je 1977. godine uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole. Već sledeće godine raspisana je i poternica za njim, jer se sumnjičio za ubistvo Veljka Krivokapića u Beču.
Iako je Buliću na tragu bilo nekoliko evropskih policija, on ih je zajedno s Ljubom Zemuncem i Radetom Ćaldovićem Ćentom uspešno izbegavao, sve do hapšenja ispred katedrale u Kelnu. Međutim, zajedno sa Ćaldovićem pušten je iz pritvora, jer je u međuvremenu austrijsko tužilaštvo odustalo od optužbi za ubistvo Krivokapića. Bulić tada odlazi u London kod Magaša, koji je izbegao hapšenje, a zatim obojica odlaze u Frankfurt. Nakon ubistva Ljube Zemunca 1986. u tom gradu, Bulić se vraća u Jugoslaviju. Posvetio se legalnom biznisu. Kupio je popularne beogradske kafane Zonu Zamfirovu, Ruski car i Piranu, a na Novom Beogradu je držao kafić 22. Budući da je s porodicom živeo u beogradskom naselju Železnik, bilo mu je logično da otkupi i FK Železnik, po kom se i pročuo u javnosti.

Još jedan član stare jugoslovenske "prve lige" kriminalaca takođe je ubrzo smaknut. Darko Ašanin, jedan od najpoznatijih srpskih kriminalaca, čije je ime vezivano za mnoge afere u podzemlju, trgovinu narkoticima i ubistvo Andrije Lakonića, marta 1990. u beogradskoj diskoteci Nana, smaknut je 30. juna 1998. u svom kafiću Koloseum na Dedinju. Likvidirao ga je jedan ubica iz automatskog oružja u bašti njegovog restorana.

Štićenik ministra vojnog

Privatna arhiva
Darko Ašanin

Ašaninovo ime se posle afere "Nana" samo još jednom pojavilo u javnosti. On je u avgustu 1994. godine uhapšen u Grčkoj, gde je letovao s porodicom. Belgija i Nemačka su tražile njegovo izručenje od Grčke, zbog optužbe za učešće u ubistvu albanskog političkog emigranta Envera Hadrija 1990. u Briselu. Grčevita borba belgijskih vlasti da ga se domognu, upornost Jugoslavije da ga vrati u zemlju, i nezavidan položaj Grčke u kojem se našla pred saveznicima, okončani su na neočekivan način. Ašanin je, navodno, u grčkom zatvoru spakovan u vojni helikopter koji je doleteo iz Beograda i prebačen u Srbiju. U javnosti se spekulisalo o okolnosti da mu je rođačka veza s Pavlom Bulatovićem, tadašnjim ministrom Vojske Srbije i Crne Gore, predstavljala diskretnu zaleđinu.

U vezi sa Službom

Darko Ašanin je prošao nekažnjeno u slučaju "Nana", a jedan od iskusnih inspektora srpske policije pre nekoliko godina je izjavio kako je praktično saradnja Državne bezbednosti s kriminalcima od njega počela. "On je bio prvi koji je nalazio gangstere za radove u inostranstvu. Ašanin je bio zaštićen maksimalno. Ostali su bili podizvođači", izjavio je inspektor.

Šampion sveta smaknut zbog devojke

Tokom NATO agresije i bombardovanja Srbije nije bilo značajnijih ubistava u podzemlju, ali je posle rata bilo sve više "čišćenja redova" među kriminalcima i likvidacija povezanih sa politikom. Tako je stradao i tridesetpetogodišnji Zoran Šijan, bivši kik-bokser i šampion sveta u ovom sportu. Ubijen je 27. novembra 1999. godine na raskrsnici u centru Beograda.
Policija je tek posle nekoliko godina dobila saznanja da je ubistvo naručio jedan poznati kriminalac, koji je i dan-danas aktivan i često se pojavljuje u medijima. Razlog je bio spor oko devojke, koju je Šijan preoteo. Međutim, materijalnih dokaza za njegovo ubistvo još nema.
Šijan je ubijen sat i po posle ponoći u svom mercedesu 600, na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića. Likvidiran iz škorpiona kada je vozilo zaustavio na semaforu. U tom trenutku s njegove leve strane prišao je automobil sa napadačima koji su u njega ispalili smrtonosne rafale. Mercedes je krenuo niz ulicu, prešao tramvajske šine i zaustavio kada je udario u parkirano vozilo sa druge strane ulice. Na Šijana je ispaljeno 18 hitaca u glavu i grudi. Bio je jedan od najvažnijih članova "surčinske grupe". Surčinci su u to vreme važili za jedinu preostalu organizovanu ekipu na beogradskom asfaltu, nalik nekadašnjoj voždovačkoj grupi. Koristeći veze u policiji i carini, tiho su uspostavili monopol nad prodajom ukradenih automobila i uzeli znatan deo u distribuciji droga u Jugoslaviji.

SUTRA - Beograd, prestonica balkanskog podzemlja (8): Svetska vest ubijen Arkan!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online