Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 07.01.2017.
08:35
blic.rs A

Haradinaj se tereti za 63 ubistva, ali će za njih teško odgovarati iz jednog razloga

Ramuš Haradinaj (49), za koga su i mnogi Albanci svedočili da je ratni zločinac, verovatno se neće suočiti sa optužbama ni posle hapšenja u Francuskoj.

facebook.com/Ramush1Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Za položaj Haradinaja, koga srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za 63 ubistva, neće biti presudni pravni razlozi već politički. Haradinaju osim oslobađajuće presude u Haškom tribunalu pomažu i optužnice i krivične prijave koje su srpsko tužilaštvo i policija podizali protiv njega u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Naime, te optužnice i prijave podizane su po automatizmu, bez dovoljno dokaza, pa Haradinaj može da tvrdi da je politički progonjen. Ovom komandantu OVK za oblast Dukađini (Metohija) pomaže i to što su nestali prisluškivani razgovori vođa OVK koje je imao DB Srbije.

- Pregledao sam svu dokumentaciju koju je država Srbija poslala Haškom tribunalu, ali nije bilo prisluškivanih razgovora koji su bili u DB. Takođe mnoga druga dokumenta nisu dostavljena. Ne znam gde je sve to nestalo - kaže za “Blic” Zoran Stijović, nekadašnji pripadnik DB, koji je svedočio u haškom postupku protiv Haradinaja i njegovih pomoćnika Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.

On navodi da je problem i što se u Beloj knjizi, o albanskom terorizmu koju je BIA 2003. prezentovala, navodi da do oktobra 1998. OVK nije imao komandu. Stijović napominje da to nije tačno, a da Haradinaju pruža alibi za komandnu odgovornost.

Analitičar dr Dušan Janjić kaže da su poternice koje su dizane u vreme Miloševića odbijane širom Evrope.

- Sud u Francuskoj će da raspravlja da li su naše optužnice politički motivisane. Postoji generalna sumnja u optužnice iz Srbije, a u Francuskoj ne postoji jak albanski lobi. Ne znam šta treba da se desi da naša Vlada počne da radi svoj posao. Mora da se prekine sa političkom zloupotrebom i standardima Miloševićevog pravosuđa - kaže Janjić.

Haradinaj je po poternici iz Srbije uhapšen i u Sloveniji 17. juna 2015, ali je pušten iste večeri sa zabranom napuštanja te države dok sud ne donese konačnu odluku. Kasnije je oslobođen. Haški tribunal je 4. marta 2005. protiv Haradinaja, koji je u to vreme bio premijer, podigao optužnicu sa 37 tačaka, zbog zločina protiv čovečnosti, ali je u pritvoru u Sheveningenu bio kratko u dva navrata. Haradinaj se konačno u novembru 2012. vratio u Prištinu pošto ga je Haški sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice.

On je u svojoj knjizi, koja ga dosta optužuje, napisao da se OVK priključio 1994. Srpske službe njegov prvi oružni sukob registruju 24. marta 1998, kada je sa saradnicima pucao na srpske policajce kod Drenice.

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte oštro je u svojoj knjizi „Lov“ kritikovala Unmik na Kosovu, označivši ih kao glavne krivce za neuspeh suđenja protiv Haradinaja. Ona je navela da svedoci Tužilaštva, čiji bi iskazi bili protiv Haradinaja, nisu imali adekvatnu zaštitu i da im je konstantno prećeno. Ključni svedoci protiv Haradinaja, uglavnom Albanci u postupku u Hagu bili su ubijeni, a te podatke je 2011. izneo tadašnji srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

- Nisam optimista da će Haradinaj biti izručen Srbiji. Mislim da će presuditi politika - kaže Vukčević.

Klao i silovao

Albanka Lj. K. (51), čije svedočenje ima srpsko tužilaštvo, ispričala je da je maja 1998. oteta sa grupom Albanki i Romkinja i odvedena u logor na planini Junik, blizu granice sa Albanijom. Ona je videla dva izmasakrirana srpska policajca, vezana za drvo. Policajci su, kako je Lj. K. kasnije saznala, oteti u zasedi kod mesta Rastavica.

- Sve žene su videle kao su im bili odsečeni delovi tela i izvađene oči, a u rane im je stavljana so. Policajci su još bili živi i zbog strašnih bolova su jaukali. Haradinaj je tada prišao policajcima sa uključenom, zaplenjenom motorolom srpske policije. Izvadio je nož i zaklao ih... Haradinaj me je silovao i sekao nožem kojim je ubio policajce - svedočila je Lj. K.

Ubili dete i ženu

Albanac s Kosova, koga je srpsko tužilaštvo saslušalo 2008, govorio je o zločinima Haradinaja, koga je lično poznavao. On je opisao kako ga je grupa Haradinajevih ljudi mučila 1998. jer im je neko javio da sarađuje sa Srbima. On je taj slučaj hteo da prijavi srpskoj policiji u Đakovici, ali su ga policajci izbacili iz stanice.

- U kući su bili dva moja brata, supruga, petogodišnji sin i ja. Oni su upali maskirani. Siguran sam da su to bili oni, jer znam Haradinajev glas. Jedan brat se sakrio u bunar, a mi smo ostali u kući. Ženu i petogodišnjeg sina su mi izveli napolje, a nas su zadržali u kući. Čuo sam rafale... Kasnije sam izašao napolje i zatekao ih mrtve. Moj sin je u grlo i stomak imao zabodene noževe. Iz grla mu je tekla krv. To nikad ne mogu da zaboravim - opisuje ovaj svedok.

POVEZANE VESTI

Subota 07.01.2017. 13:42
Sta ovo znaci !? Proslo je nekoliko dana , a Rusi ni verbalnu podrsku da nam pruze u vezi Haridinaja ??? Ali zato spremni su da nas guraju u NOVI rat preko ludog Dodika (Republika Srpska je maltene DRZAVA ... slusajmo Ruse i izgubicemo i Srpsku) posvadjaju sa komsijama .... Konkretnu pomoc (bar sad imaju tog tako hvaljenog i svenocnog "CARA") kao uvek NE mozemo ocekivati ... ruske lazi !!!
Ponedeljak 09.01.2017. 22:40
Рамуш Харадинај (49), за кога су и многи Албанци сведочили да је ратни злочинац, вероватно се неће суочити са оптужбама ни после хапшења у Француској. За положај Харадинаја, кога српско Тужилаштво за ратне злочине терети за 63 убиства, неће бити пресудни правни разлози већ политички. Харадинају осим ослобађајуће пресуде у Хашком трибуналу помажу и оптужнице и кривичне пријаве које су српско тужилаштво и полиција подизали против њега у време владавине Слободана Милошевића.
Ponedeljak 09.01.2017. 22:41
Наиме, те оптужнице и пријаве подизане су по аутоматизму, без довољно доказа, па Харадинај може да тврди да је политички прогоњен. Овом команданту ОВК за област Дукађини (Метохија) помаже и то што су нестали прислушкивани разговори вођа ОВК које је имао ДБ Србије. „Прегледао сам сву документацију коју је држава Србија послала Хашком трибуналу, али није било прислушкиваних разговора који су били у ДБ. Такође многа друга документа нису достављена. Не знам где је све то нестало“, каже за “Блиц” Зоран Стијовић, некадашњи припадник ДБ, који је сведочио у хашком поступку против Харадинаја и његових помоћника Идриза Баљаја и Лахија Брахимаја. Он наводи да је проблем и што се у Белој књизи, о албанском тероризму коју је БИА 2003. презентовала, наводи да до октобра 1998. ОВК није имао команду. Стијовић напомиње да то није тачно, а да Харадинају пружа алиби за командну одговорност.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online