Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.06.2010.
16:00
Vestionline A

Pitaćemo ih ko je ubio Đinđića!

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen očekuje da će tužilaštvo sa pripadnicima zemunskog klana Milošem Simovićem i Sretkom Kalinićem, kada on bude izručen Srbiji, obaviti razgovor i o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića.

Homen je nagovestio da bi oni mogli da dobiju i status svedoka saradnika, ukoliko imaju ključnu informaciju, na primer o tome ko je organizator političke pozadine ubistva Đinđića, mada lično sumnja u njihov nivo saznanja.


Voleli bismo da nam daju prave dokaze koji bi ukazivali i na političku pozadinu, ali i da otkriju gde su druge ubice i njihovi saradnici iz zemunskog klana, rekao je Homen.


On je u izjavi novinarima, u pauzi radionice o reformi pravosuđa, istovremeno negirao da je Kalinić u kritičnom zdravstvenom stanju.


Da budem precizan, napomenuo je Homen, ako postoje dokazi, siguno nam je izuzetno važno da se otkrije politička pozadina.


Član sam Demokratske stranke, ubijen je predsednik moje stranke i naravno da imamo apsolutnu političku volju, rekao je Homen.


Ali, nastavio je on, da li će biti dokaza "vrlo sam skeptičan, makar kod ove dvojice".
Ako bi neko mogao da ima dokaz i saznanja o političkoj pozadini, smatra Homen, to su ubijeni Dušan Spasojević i Milorad Ulemek, koji je u zatvoru.


Homen je rekao da u ovom trenutku Kalinić i Simović ne mogu dobiti status svedoka saradnika, jer su pravosnažno osuđeni, ali imaju pravo da zatraže ponovno suđenje, s obzirom na to da su osuđeni u odsustvu.


Prema rečima Homena, kada ponovo počnu suđenja, postoje sve procesne mogućnosti koje su postojale i do tada.


Pitanje je naravno procene tužilaštva, količine i vrste informacija i dokaza koje oni mogu da ponude, dodao je Homen. S druge strane, smatra Homen, vrlo je nezahvalno uopšte ublažavati kaznu nekome ko ima 19 ubistava.


Ali, ako bi to bila ključna informacija, na primer ko je organizator političke pozadine ubistva premijera, sigurno da ima prostora za razgovor, rekao je Homen.
Verujem da će se postupak ponoviti, naglasio je Homen, i da će im biti potvrđene identične kazne.


Homen je rekao, povodom predstojećih razgovora tužilaštva sa Simovićem i Kalinićem, da bi, osim političke pozadine ubistva premijera, istraga trebalo da se kreće u još dva pravca.


Kao prvi, Homen je označio potrebu da se utvrdi šta su Kalinić i Simović radili u prethodnih sedam godina, koliko su u bekstvu, i ko im je davao logističku podršku i novac za skrivanje.


Prema rečima Homena, takođe je važno utvrditi koja su krivična dela činili i da li su zaista ubili osobe za koje se sumnjiče u ovom trenutku i za koga su to radili, "ko ih je angažovao kao plaćene ubice".


Na pitanje da li će se obaviti razgovor sa Simovićem o iskazu "crvene beretke" Nenada Ilića, u kojem govori o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, Homen je odgovorio da je to pitanje za specijalno tužilaštvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online